TT:s desinformation: Nilen

philsolar

Figur 1. När man pumpar upp för mycket grundvatten, sjunker landet och vattnet blir salt

TT distribuerade i början på veckan en artikel med IPCC:s fantasier om Nilens kommande uttorkning med rubriken:

Klimatförändring och exploatering hotar Nilen

Artikeln konstaterar att Nilens delta krymper varje år och hänför det till “stigande hav” på grund av “klimatförändringarna”. Samtidigt har saltvatten trängt 15 km in i landet, vilket bevisar att man pumpar upp för mycket grundvatten.

Det är precis samma problem som Erika Bjerström inte förstod i Vietnam.

OCH, IPCC har “beräknat” att Nilens flöde minskar till 30 % år 2100. . .

+ – + – + – +

Införanden

På nätet fann jag omedelbart att Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad tagit in artikeln, varför jag sände dem nedanstående debattmanus. De tre förstnämnda har svarat att de inte tar in manuset. HD brukar inte ge besked om publicering.

Jag sände det även till TT. Det är ju snyggast att de själva korrigerar fel de spridit.

Nu ser jag att även Borås Tidning, Nerikes Allehanda och Västerbottens Kuriren tagit in artikeln. Detsamma gäller flera nätsidor. Jag fortsätter att sända manuset till så många som jag hinner med.

+ – + – + – +

Faktafel om Nilen och klimatförändringar 

I en artikel från TT om Nilens problem görs flera helt felaktiga påståenden, där problem hänförs till ”klimatförändringar” istället för människans aningslösa/hänsynslösa exploatering.

”där Nilen mynnar ut i Medelhavet har mellan 35 och 75 meter av Nildeltat försvunnit varje år”

Jovisst, men detta beror inte på att havet stiger. Orsaken är att landet sjunker, vilket helt kan hänföras till mänsklig aningslöshet eller vårdslöshet. Att detta skulle ske har varit klart sedan 60-talet, då den väldiga Assuandammen byggdes.

Egyptens bördighet mitt i ett landskap av öken var helt beroende av de årliga över-svämningarna, som avsatte närande slam på markerna. Slammet byggde också upp det stora deltat vid mynningen i Medelhavet.

Marken i deltat var således uppslammade massor, som ständigt sjönk lite. Nytt slam kompenserade detta och lite mer, så att deltat växte något varje år.

Inför byggandet av dammen kom allvarliga varningar: Nilens snabba flöde, som förde med sig slam, blev mycket långsamt genom den bildade Nasser-sjön. Det mesta slammet skulle avsätta sig på sjöns botten.

Utflödet skulle regleras så att folket skulle slippa de besvärande översvämningarna. Man dubblade landets tillgång på el. Bingo !

Wiki

Figur 2. Nilen är en av världens allra längsta floder

Men man sågade av den gren man satt på: Åkrarna gödslades inte lika rikligt med slam. Deltat började försvinna. Markens sättning snabbades på genom att man pumpade upp grundvatten till konstbevattning. Slammet krymper när grundvattnet sjunker. Man har pumpat så mycket för mycket att saltvatten från havet trängt 15 km in i landet. Det är en helt onödig katastrof. Pumpandet måste ransoneras!

Artikeln refererar klimatpanelen IPCC:s ”beräkning” om att Nilens flöde minskar till 30% år 2100. Det är svårt att sia om framtiden. En sådan spådom kan bara värderas efter spåmännens tidigare resultat. IPCC har lyckats så här:

Söderhavsöarna skulle försvinna. Efter 30 år är de kvar och flertalet växer. Öknarna skulle växa. De har krympt, så att planeten blivit grönare. Skördarna skulle minska, men har flerfaldigats, så att 25 % av mänskligheten lyfts ur svält och misär på 25 år enligt Världsbanken.

Verkligheten har nästan alltid blivit rakt motsatt IPCC:s ”beräkningar”.

Nilen har bestått trots tusentals år av klimatförändringar och torde klara dem lika bra i framtiden. De verkliga problemen är att oansvariga politiker så lätt kunnat skylla sina misslyckanden på ”klimatförändringarna” istället för att greppa de problem som faktiskt kunnat förutses.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Avslöjande inkompetens, ohederlighet och hyckleri

Artikelns uppgifter kommer ytterst från IPCC, som därmed bekräftar sin totala inkompetens parad med ohederlig hantering av fakta. Inom organisationen måste det finnas flera som förstår problemen med sättning av uppslammade massor i stora floders deltan. Dess logik står bländande klar efter orkanen Katrinas översvämning av New Orleans. Men IPCC sprider istället den falska uppgiften att det är havens stigning som är orsaken.

IPCC:s beräkning av Nilens flöde år 2100 bygger givetvis på samma “klimatmodeller”, som visat sig inte bara felaktiga utan som spått en utveckling rakt motsatt verkligheten.

När sådana beräkningar upprepas efter 30 år av ständig bakläxa, visar sig inkompetensen helt bottenlös. Eller ohederligheten oändlig.

Media kan inte hålla sig med kunnande inom alla områden, varför dess uppgift är att förmedla allsidiga nyheter, så att läsarna själva kan avgöra vilka källor som är trovärdiga och vilka som saknar trovärdighet. Därvid är det givetvis självklart att felaktiga uppgifter rättas till så snart som möjligt.

Jag minns ett TV-inslag med Ingvar Kamprad, där han förklarade att han vid besök på IKEA:s olika varuhus vill börja på deras avdelning för reklamationer. Kundernas upplevelse av fel måste rättas till och det ger signaler till att utveckla produkterna eller organisationen. Hans insikt om detta har uppenbarligen varit en av de främsta faktorerna för IKEA:s spektakulära framgångar.

Medias värde = Trovärdighet

Att rätta till fel borde vara ännu viktigare för media. Om IKEA levererar en produkt med ett fel, så har produkten ändå ett visst värde för kunden. I allmänhet kan den ändå användas.

Men det gäller inte för media. Levererar media en felaktig uppgift, har kunden/läsaren inte någon behållning därav med minsta värde. Tvärtom ! Har läsaren fått en felaktig uppgift, som inte rättas, kan den förmå honom att ta felaktiga och kostsamma beslut.

Detta är så uppenbart att chefredaktörerna i alla de nämnda bladen lärt sig att så skall man säga. SvD:s chefredaktör Anna Careborg förklarade den 31/12 på en helsida:

Vi kommer även att sträva efter att förmedla flera perspektiv, och inte ge dig som läsare en ensidig bevakning . . .

Då måste det ju vara självklart att man tar in rättelser av införda felaktigheter. Och observera: Ingen tidning kan ta på sig att avgöra om påståenden om fakta är rätt eller fel. Och skall inte heller försöka göra det. Ingen redaktion kan ha kompetens att avgöra sådant.

Men media drivs av verbala begåvningar, som inte tycks klart förstå vad “verkligheten” bakom orden är. Alla bladen har hittills refuserat mitt manus med rättelser av IPCC:s grova felaktigheter.

Alternativt förstår de, men hycklar grovt. Vilket bara kan vara värre.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “TT:s desinformation: Nilen

  1. De mest oarliga och korkade pa denna jord ar politiker och sk journalister och man skrammer ungdomar och barn med sina falsarier. Indoktrinering har ersatt utbildning
    och elever som tanker annorlunda an vad larare sager far samre betyg och kallas klimatfornekare.

  2. Måste också berömma Sture Åström för en strålande insats efter ett tragiskt exempel på medial inkompetens! Tala om faktresistens från TT/MSM! Vi lever uppenbarligen i ett blågult mini-DDR med extremt effektiv åsiktsregistrering. Du har så rätt i allt Du skriver! Sent ska syndaren vakna och då blir fallet desto större! Tack för allt!

  3. Det är inte nyhetsartikeln från IPCC som är produkten. Det är läsaren som är produkten.

    När läsaren tar till sig artikelns falsifierade fakta och får klimatpanik, då har IPCC lyckats med publiceringen.

  4. Tack till Lars K som också tar upp Bangladesh som ständigt projiceras som offer av klimatkyrkan.

  5. Strålande arbete Sture! Trots de ständiga motgångarna med systemmedia ger Du inte upp. En nationell eloge till Dig och skampålen för redaktionerna. Berätta gärna om någon av tidningarna svarar till slut (med motivering).

  6. Lars Kamel. Alldeles rätt! Jag jobbade i Bangladesh på 90-talet. Britterna hade följt hur floddeltat hade utvecklats från 1700-talet till nutid. Deras kartor visar hur landet sas har ”vandrat ut i” Bay of Bengal där öarna successivt eroderades på övre sidan och växte på nedre samtidigt som deltat flyttades söderut. Även nu ökar landytan årligen vilket bla leder till dispyter om äganderätten till de nya arealerna!

  7. I en varmare värld dunstar det mer från de uppvärmda haven. Eftersom det som åker upp måste komma ned, innebär det mer nederbörd. Och ändå har IPCC lyckats spå mindre nederbörd vid Nilens källor, så att flödet i floden minskar?
    Att döma av TV-dokumentärer jag har sett, började människor påverka Nilens flöde för tusentals år sedan. Antalet grenar i deltat har minskat, bland annat för att människor redan före antiken grävde kanaler och avledde en del av vattnet.
    Ett floddelta byggs på av slam som floden för med sig. De årliga översvämningarna, om det finns monsunregn och/eller snösmältning, lägger en del av det näringsrika slammet på fälten, så att skördarna blir stora. Det gäller såväl Nilen, som Bangladesh och många andra ställen. Bangladesh växer för övrig, på grund av slammet som förs dit, av till och med två stora floder: Ganges och Brahmaputra. Så även där kommer de klimathotsreligiösa med ett falskt påstående, när de hävdar att Bangladesh håller på att slukas av stigande hav. För att inte tala om att de falskeligen hävdar att översvämningarna är något nytt, orsakat av klimatförändringar.
    Om det skulle byggas dammar i Ganges och Brahmaputra, skulle deras delta börja försvinna, och därmed även Bangladesh. Makthavarna i Bangladesh har all anledning att protestera om något grannland planerar att bygga dammar.
    När det byggs dammar i en stor flod, kommer dess delta, om den har något, att börja försvinna. Det är grundläggande kunskaper som många verkar sakna. Eller inte vill veta av.
    De klimathotsreligiösa vill skylla nästan allt dåligt som händer i världen på klimatförändringar, orsakade av växthusgasutsläpp. De har alltid (?) fel. Däremot kan det ibland vara mänsklig verksamhet som har orsakat det dåliga. Dock inte växthusgasutsläpp.
    Egypten kunde ta och bygga några kärnkraftverk, så kan Nilens vatten släppas loss igen, så att deltat åter byggs på.

  8. Makalöst bra sammanfattning av hur katastrofala beslut tagna av politiker och företagare kan gömmas bakom förklaringen”klimatförändringar” när konsekvenserna blir tydliga.
    Samma i Pakistan, samma i Tyskland etc

    Samma som att energikrisen i Sverige inte har något med nedlagd kärnkraft och utbyggd slumpkraft att göra utan är Putlers fel!

  9. Ja, redan på 1960-talet lär man ha konstaterat, att det dittills så rika sardinfisket i östra Medelhavet började ebba ut. Som anges ovan innebar en gång de årliga översvämningarna av Nilen att en naturlig gödsling av marken åstadkoms. En fråga: Allt det slam som lagrats i Assuandammen, har någon “koll” på mängder och därmed risken för ett dammbrott på grund av ett ensidigt tilläggstryck?
    pax et bonum
    Stig M

  10. Det ligger mycket i att Nilens problem orsakats av aningslös/hänsynslös exploatering. Kanske mest av nationell karaktär, som inlägget hävdar. Den globala klimataningslösheten/-hänsynslösheten torde få alltmer inflytande efter hand.

  11. Exploatering hotar Nilens delta är den bistra sanningen och ett verkligt problem.

  12. När Assuan-damen byggdes, minskade den tillförseln av material till deltat, som därför började krympa. Kina bygger nu damm uppströms Mekongfloden med samma verkan.

Comments are closed.