Utsläppen 2022 ökar igen !

Figur 1. Efter en minskning under pandemin har utsläppen nu nått en ny rekordnivå

Washington Post ha gjort en genomgång av det aktuella läget:

2022-12-05, WaPo, Washington Post:  Shannon Osaka:

Scientists thought carbon emissions had peaked. They’ve never been higher.

(Forskarna trodde att utsläppen nått toppen. Men de har aldrig varit högre.)

De senaste åren noterades följande volymer:

  • 2018: 36,83 Gigaton
  • 2019: 37,08 Gt
  • 2020: 35,26 Gt
  • 2021: 37,12 Gt
  • 2022: 37,5 Gt

Den sista siffran är en “projektion”, d.v.s. en uppskattning. Jag skulle inte bli förvånad om den visar sig bli något högre, eftersom många nya kolkraftverk tagits i drift i Kina liksom flera gamla sådana i Tyskland. Till sommaren kommer BP med sin utförliga statistik.

Figur 2. Utsläppens fördelning på de olika källorna

Det är anmärkningsvärt hur användningen av kol planade ut på 90-talet för att sedan stiga raskt till 2011 och då plana ut igen. Det vi nu kan vänta är en fortsatt rask stigning, då många U-länder satsar på kolkraft som det gynnsammaste alternativet för att snabbt få säker och billig el.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Utsläppen 2022 ökar igen !

  1. Läkarna tröttnade under många år på allt sämre lönevillkor etc innan de bröt dig ur iom privatiseringarna på 90-talet. Idag kan de tälja guld om de orkar! Sjuksköterskorna har till slut lärt sig att lite kopiera sina chefer och låter idag politrukerna snyggt bara betala! Vad ska de göra med sina överfeta byråkratlöner? Sakta låta det förfalla? Ja man undrar!

    Nya Karolinska är ett uttryck för det ovannämnda. Det är dock en bit kvar till stupet. Frågan är hur det ser ut när en annan kommer dit? Bara de med extrema behov av de exklusivaste maskinerna får hjälp. Nä nu överdriver jag nog, …..eller?

    Vart tog drömmen om en egen husläkare (familje-) vägen? Varför har Tyskland haft råd? Efter mina år där förstod jag hur högt man värderar lokalsamhället. Helt annat än det “effektiva” Sverige det!

  2. Adepten

    Jo jag misstänkte du driver med mig och/eller att du är ett tillfälligt syndikerat troll👺

    Alla politiker blir långsamt som Carl Bildt, dvs helt utan svar på kärnfrågorna eller bara retoriska lögner. Som vatten på en gås,,,,,allihopa! Och så säger de att de är rädda att bli ogillade! T.o.m hatade, Kanske dags att börja bry sig? Knappast eftersom skiten (fisken) ruttnar från partihuvudet och den som “vill väl efter eget huvud får inte vara med”……..👎

  3. @Thorbjörn

    Sveriges sjukvårdssystem som en gång i tiden hade världens främsta sjukvårdssystem kommer att bli som Medicare ACO-REACH-programet i USA🥱
    Den kommer att bli lika intermittent som vindkraften😠

  4. Adepten

    “hög hälsovårdskapacitet”

    Jag har sett hur politikerna förstört arbetsvillkoren för svenska sjuksköterskor ända sedan 90-talskrisen. Mantrat om att “Platta till Kurvan” handlar inte om tillgängliga sängplatser utan om brist på kompetens (särskilt IVA) vilket myndigheterna hela tiden mörklagt.

    Jag har försökt få ut antal tillgängliga vårdplatser av Socialstyrelsen och SKR men båda vägrar genom att hänvisa till varandra. Min mejl-korrespondens visar hur högre chefer klivit in i min kommunikation med statistiker som vet att uppgifterna finns men de blockeras offentligt (2021).

    https://www.dn.se/sverige/ministern-vi-har-stora-problem-inom-sjukvarden/

    När ny regering träder till (av motsatt ideologi) ska man alltid vara uppmärksam eftersom då kommer en del sanningar fram. Samtidigt vet vi från näringslivet att ny vd alltid tar fram sånt som gömts utan att kostnaden tagits. Förluster redovisas så fort som möjligt. Varför skulle politiker i dagens moral-ekonomiska ras vara annorlunda?

  5. @Thorbjörn

    Ja 🙂 Och dödstalen i Sverige har nu återgått till det normala efter pandemin. Alla de nordiska länderna har fått ett gott resultat genom snabb, massiv vaccinering, bra hälsopolitik och hög hälsovårdskapacitet. Det enda smolket i bägaren är det absoluta tappet, och det är naturligtvis störst för Sverige i och med den initiala dödstalen bland äldre. Dödstalen på särskilt boende speglade smittan i samhället. Och vi fick en olycklig start på pandemin i form av bristande rutiner på material och skyddsmasker och tillika i samband med sportlov och Sveriges utlandsresande.
    Sveriges vaccinationsstrategi verkar enligt nedanstående rapport också varit mycket framgångsrik om man jämför med övriga världen.
    https://www.nature.com/articles/s41562-022-01450-3

  6. Mitt inlägg 12:20

    Nu har Ivor Cummings kommit med en kort video som bekräftar det jag påstått tidigt under “pandemin”. Sverige utmärkte sig genom att tillämpa “vetenskaplig metod” (till skillnad från klimatet).

    https://newsvoice.se/2023/01/sverige-klarade-covid-19/

    Trots bevisen tycks det klassiska talesättet ändå gälla;

    “Det är lättare att lura människor än att få människor att erkänna att de blivit lurade” (det gäller i synnerhet betr genterapin som inte bara skadar vissa kortsiktigt allvarligt utan särskilt långsiktigt på ett mycket finurligt sätt)

    God fortsättning

  7. Tack Adepten,

    Och Frankrike med så mycket kärnkraft. Fast minskningen är förstås relativ så redan låga bruttoutsläpp kan minska mycket när aktiviteten går ner.

    Hade ändå varit intressant att se flygets bidrag 2019.

    36% på ett år från redan låg nivå, är det möjligt? Enda förklaring är väl att vissa länder som UK haft nedstängt även under stora delar av 2021?

  8. @Thorleif

    Så här förändrades CO2 utsläppen under pandemi året 2020
    Hela världen minskade med -6,3%.
    + 0,6 Kina !!!.
    -7,1 Indien.
    -11,6% USA.
    -7,4% Ryssland.
    -16,2% Frankrike.
    -11,5% Tyskland.
    -16,2% England.
    -4,0% Sverige.

    Och under 2021 har hela Världen ökat med ca 6%.
    Det märkliga är att två av ovanstående länder har försvunnit i statistiken bl.a. Sverige och Frankrike!!. Det iögonfallande är England som har minskat sin förbrukning med ytterligare -36,8% !!!.

  9. PCR-pandemin (pandemi innebär alltid hög dödlighet)

    Göran

    Hur stor andel för flyget 2019 dvs före lockdowns 2020 från våren?

  10. År 2020 stod flyget för 8 % av utsläppen av koldioxid. Minskningen på 5,2 % kan i princip endast bero på minskade flygtransporter under den påhittade pandemin.

  11. Vilka två oseriösa forskare trodde att utsläppen hade toppat då?
    Gång på gång hävdar aktivister att “forskarna” (alltså plural) hävdar eller anser något. Med tanke på hur extremt det påstådda är, kan det bara röra sig om två forskare.
    Alla med vett och sans, fattar att fossila bränslen behövs för välstånd och välfärd. När fossila bränslen utvinns och används, släpps det ut koldioxid och metan. När världen hämtar sig efter en pandemi, ökar alltså utsläppen av koldioxid och metan. Fullständigt självklart!
    Nästan inga länder utanför EU ställer faktiskt upp på klimathysterin. Makthavarna i länder som inte är så rika, fattar dels att det inte pågår någon klimatkris och dels att fossila bränslen behövs för att bli rikare, och inte kasta in landet i en ekonomisk katastrof.
    Pandemiåtgärderna ledde ofta till ekonomiska problem. Samt lite minskande koldioxidutsläpp. Då borde vem som helst som klarar av att tänka att försök att minska koldioxidutsläppen mycket leder till ekonomiska problem. Stora ekonomiska problem.

  12. Frågan är om det är Kina och Indien som också mest står för hacket i kurvan (covid)? Eller om lockdowns i väst är huvudansvariga? Minns ni Kina där endast Wuhan stängdes ner. Först på senare tid har Kina stängt ner hela städer i omgångar men det syns inte alls i diagrammet.

    Främst tänkte jag på hur detta jättehack representerar människors förlust av utkomst (företagskonkurser mindre ftg) och bevisligen hur lockdowns gjort mer skada än nytta även på den immunologiska sidan. Norge (inkl Danmark) t.ex har nu till skillnad från Sverige “extremt” högre överdödlighet än Sverige som i princip hade “öppet” större delen av tiden. Tyvärr vill inga myndigheter återkoppla till Tegnell’s utsaga att vi då 2020/21 först senare kunde dra slutsatser om vilken politik som varit bäst. Tack Tegnell och Johan Giesecke. Ni hade i stort sett rätt och vågade sticka ut när det gäller allmänheten i stort (ej de immunologiskt svaga dock).

  13. Antar att det är Kina o Indien som står för det mesta av ökningen 2000-2010?
    Eller finns det något mindre känt land?

  14. Trots Paris-“avtalet” ökar utsläppen när verkligheten studeras.

Comments are closed.