Vindkraftsvinge bröts av i Markbygden

Privat-PT

Vinter i Ersträsk, där en vinge bröts av den 28:e december

2023-01-05, PT, Piteå-Tidningen:

Vindkraftsvinge gick av i Markbygden

Det var den 30 december som tyska vindkraftsbolaget Enercon anmälde till Piteå kommun att en del av en vinge lossnat på verk 19 i Ersträsk i Markbygden onsdagen den 28 december. ’Verket stoppades och området spärrades av omedelbart. Inga personskador har upp-stått då incidenten inträffade’, skriver Enercon till Piteå kommun. Samtliga turbiner av den berörda modellen E-103 har stoppats tillsvidare, skriver Enercon.

Det är den tredje olyckan i Ersträsk. 2020 rasade ett vindkraftverk efter att maskinen gått på övervarv och inte gick att stoppa. 2021 inträffade en liknande olycka som nu när en vinge gick sönder.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Vindkraftsvinge bröts av i Markbygden

  1. Göran. En kropp som inte är varm, den kommer inte att märka någon kyleffekt pga lufthastigheten. En viss värme alstras i vingen pga friktionen mot luften, men den avgår kontinuerligt till luften.

    Vindkraftverk har ofta, eller möjligen alltid värmeslingor i vingarna för avisning. När de aktiveras så kommer vingens rörelse genom luften att göra att vingen inte värms lika mycket som om vingen stod still.

    Alltså, endast en varm kropp märker kyleffekt pga vind.

  2. Berra

    Det “förnybara” är just det och att man måste regelbundet förnya. Inte så “hållbart” och gynnar knappast den biologiska mångfalden, men iaf förnybart

  3. Mig veterligen byggs vingarna i Kina och det ar val ganska tydligt att kinerserna skrattar hela vagen till banken nar de sjalva bygger kolkraftverk. De har lagt under sig det mesta av batteritillverkningen for elbilar. och tjanar enorma pengar pa detta samtidigt som de forslavar barn i Afrika vid koboltgruvorna. Lithiummarknaden haller de ocksa pa att lagga under sig.

  4. Ivar A. Det betyder ju att de omhuldade “gröna” vindkraftverken egentligen är fågeldödande och på många andra sätt störande fuskbyggen.

  5. Göran
    Flygplanstillverkarna bygger flygplan som tål -50 grader och 900 km i timmen utan materialproblem. Så problemet är lösbart om man har kunskap och dimensionerar för avsedd användning och genomför kontroll av utrustningen efter uppgjort schema.

  6. Är det detta de menar med förnybart? Att de måste sätta dit nya vingar på möllorna då och då?

  7. Multiplicera kylan med vinden över vingarna, så blir det ännu värre. Eller. Det behövs inte så mycket kyla innan de blir spröda.

    Det skulle vara intressant om någon ingenjör kunde räkna ut temperaturen på vingarna i jämförelse med luftens temperatur.

  8. Vi som bor i Norrbotten är
    Väl medvetna om att
    material blir spröda i
    stark kyla.

  9. Right on spot Ivar A

    För att snabbt kunna bygga ut så myglar politikerna med verkligheten igen och igen. Bara för att de kan utan personliga konsekvenser……

    Är det inte dags att klassificera om innan folk ska dödas?

  10. Borde vara självklart att alla liknande verk tog ut drift tills orsaken till haveriet är utredd och nödvändiga åtgärder vidtagna

  11. Ok, så allemansrätten blir inskränkt i dessa skogar? Var det tänkt så redan från början?

  12. Om vindkraftverk hade klassats som maskiner skulle de stå inhägnat för att inte riskera personskador. Vingbrott skulle medfört att alla vindkraftverk av aktuell konstruktion skulle stoppats tills felorsaken var utredd.
    Men vindkraftverk har gräddfil hos myndigheterna.

  13. Finns det inte “nödstopp” på vindkraftverken? Det finns ju på kärnkraften när något blir fel

Comments are closed.