Jetströmmarna och vädret

Figur 1. Normalt håller Solens magnetfält jetströmmarna på en bana runt Nordpolen, grå linje

I dagens svaga magnetfält svänger jetströmmarna i stora bukter mot norr och söder, blå linje. Därmed dras kalla polarvindar långt söderut och heta vindar från ekvatorn långt mot norr. På olika platser blir vädret då extremt kallt och på andra extremt varmt. Bukterna är inte stationära utan flyter slumpvis runt polen.

Aktuella rapporter om ovanligt extremväder såväl på norra som på södra halvklotet bekräftar Solens dominerande verkan på klimatet och pekar samtidigt på koldioxidens icke-verkan.

Tvära kast i indien

Sveriges Radio rapporterar den 11/1:

Ovanligt kallt i Indien – människor uppmanas att inte gå ut

  • I Indiens huvudstad New Delhi har det bara varit några få plusgrader de senaste nätterna och svår dimma.
  • Utöver kylan ligger dimman tät och många tåg och flyg har ställts in.
  • I Delhi har myndigheterna bett skolorna att förlänga vinterledigheten och uppmanat människor att inte ge sig ut.

Det har varit tvära kast i vädret det senaste året; extrem hetta förra våren med över 40-grader varmt, en extremt blöt sommar i Pakistan och delar av Bangladesh men mindre regn än normalt i stora delar av Indien. Och så nu; en ihållande kyla som sträcker sig från Pakistan i öst, över norra Indien till Bangladesh.

Ett antal personer mister livet varje år under de kalla vinternätterna när de härbärgen som finns inte täcker behoven.

Electroverse rapporterar

FRIGID DECEMBERS FOR NORTH AMERICA, AUSTRALIA, PARTS OF EUROPE, AND ASIA; COLD 2022 FOR THE SOUTH POLE; HISTORIC SNOWFALL IN SD AND MN; TWIN CITIES’ SNOWIEST START TO WINTER IN 30-YEARS

  • SD = South Dakota
  • MN = Minnesota
  • Twin cities = Minneapolis/StPaul
Michael J Ballingall

Figur 2. Skidliften i Big White Ski Resort, Okanagan, Kanada

I en snö-is-storm på juldagen var fuktigheten så hög att is bildades på allt som vinden träffade. All utrustning för skidliften inkapslades i is och snö.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Jetströmmarna och vädret

  1. # PW

    Michel Mann hävdar det. Han betraktas som en av de främsta forskarna inom “klimatvetenskap”. Han är “distinguished professor”, och har en skola för “climate youth”.

    Om du ser paralleller, så gör jag det också.

  2. JonasW: Min kommentar gällde inte det du skrev utan Stures(?) grundtext. Vi verkar ense om att det saknas rimlig koppling mellan jetströmmar och koldioxid. Vem/vilka hävdar koppling mellan avdunstning och jetströmmar?

  3. Även om både sol- och jordmagnetism cykliskt växlar, är det väl cykliskt växlande solvind som påverkar hur mycket kosmisk strålning som kommer in i atmosfären. Den i sin tur styrs av växlande solmagnetism. Eller?

  4. #PW

    Läste din kommentar flera gånger. Förstår inte vad du menar.

    Det jag säger är att en sammandragning av stratosfären ger upphov till slingrande jetströmmar.
    En sammandragning av atmosfären har absolut ingenting att göra med koldioxid.

    Jag säger också att påståendet om att ökad avdunstning från polarhaven skulle rubba jetströmmarna verkar extremt långsökt. Ändå är det “alarmisternas” förklaring. Ökad avdunstning från 0-gradigt vatten rubbar luftströmmen en mil upp. Tycker du det verkar troligt?

  5. Petter
    Har du försökt att värma upp ett växthus genom att släppa ut koldioxid i växthuset?

  6. Möjligen är det mer än jetströmmarna som svajar. T.ex. argumentet att en svag (magnetisk) sol skulle visa solens styrka i förhållande till koldioxiden.

  7. I (gamla) meteorologiböcker stod det att en svängande (meandrande) jetström är ett tecken på att man går mot ett kallare klimat.
    En förklaring är att stratosfären drar ihop sig, vilket ger mindre “utrymme” åt jetströmmen. Anledningen till att stratosfären drar ihop sig är att det kommer mindre UV-strålning från solen.

    Enligt “modern” klimatvetenskap så är det tvärsom. Deras teori är att ökad avdunstning från polarhaven “rubbar” jetströmmen. D.v.s. en slingrande jetström beror på att det blivit varmare.

    Samma vetenskap, men två helt olika förklaringar.

    Teorin om ökad avdunstning kommer från Michel Mann.

    Den har ett antal stora problem:

    1- den bygger på att isutbredningen minskat, d.v.s. det blivit mer öppet hav. Isutbredningen har inte minskat.

    2- Polarhaven är 0- gradiga. Hur mycket dunstar från 0-gradigt vatten?

    3- Om det nu dunstar vatten från polarhaven så går jetströmmen ca 1 mil upp i atmosfären. Verkar det troligt att avdunstning från 0-gradigt vatten ska påverka en luftström 1 mil upp?

    Den mest troliga förklaringen är att “gamla” meteorologi-böcker hade rätt. Det beror på att stratosfären drar ihop sig. Har absolut 0 att göra med koldioxid.

    På nåt sätt så är det här med jetströmmarnas variation ett bevis för hur lågt “klimatvetenskapen” sjunkit. Allt ska förklaras med koldioxid, även om det varit känt sedan länge att det inte har ett dugg att göra med koldioxid.

  8. Patrik

    Det här är viktigt för ickefysiker att förstå, dvs det om CO2-partikelns förmåga att ta emot energi och sända iväg, dvs ej lagra (men uppvärmning sker förstås under transmissionen eller medför processen bara vibrationer?).

    Jag förstår detta om kall kontra varm kropp men förstår inte vad det bevisar. Vad är vad i luften? Och vad är det som du syftar på i det sammanhanget? Energi(=värme?) reflekteras men värme uppstår inte i CO2-partiklarna, dvs luften med CO2 blir ej varm.

    Jag som dilettant lever i att all energi-transport/överföring ger upphov till viss värmeökning. Om det inte är så är det signifikant för min verklighetsbild.

  9. Att jetströmmarna har fått bukter har noterats under några år men att detta skulle bero på solen svaga magnetfält var nytt och lite obegripligt. Att magnetiska polen flyttat närmare Svalbard kan detta ha nån inverkan? Jordens magnetfält skyddar oss från annan inkommande strålning vet vi. När solen får ett svagare magnetfält påverkas jorden mer av kosmiska bakrundstrålningen har jag läst. Detta ökar molnens vithet vilket i sin tur reflekterar mer av solens värmestrålning på molntäckta partier. Jaha nu blev det en större temperaturskillnad mellan molntäckta partier och molnfria partier. Kan definitivt på verka jetströmmarna och kanske ge upphov till den nya buktigheten.
    Jag har återigen studerat far och Connelly https://www.youtube.com/watch?v=XfRBr7PEawY
    CO2 vibrerar med i den långvågiga strålning som träffar den, men co2 lagrar inte energi, när värmestrålningen avtar så minskar vibrationerna. Och en kall kropp kan inte föra värme till en varmare kropp.

  10. Åre är ett bra exempel på liten isstorm där skutan ligger utsatt för öppna relativt fuktig och varm luft från Atlanten som ibland möter mycket kall luft i Åre. Detta skapar mao starka vindar och nederbörd med liknade effekter som på bilden. Sker varje år i princip.

  11. Klimatalarmisterna skyller numera dessa Blizzards på uppvärmingen och fukten som kommer av densamma. De glömmer gärna att dessa isstormar alltid förekommit och särskilt kring de Stora Sjöarna.

Comments are closed.