Elförsörjningens nödläge en direkt följd av ovetenskapliga klimathot

Effekten från hela Sveriges vindkraft under december 2022

Röd linje markerar den installerade märkeffekten. De nyckfulla leveranserna varierar mellan 3 % och 65 % därav, dock endast fem korta tillfällen med mer än 50 %.

Under 2022 har spotpriset på el svängt mellan 0 €/MWh, NOLL, och 770 €/MWh.

+ – + – + – +

2023-01-18, KrBl, Kristianstadsbladet, Ernst Herslow:

2023-01-18, NSk, Norra Skåne, Ernst Herslow:

Elförsörjningens nödläge en direkt följd av ovetenskapliga klimathot
Man förvånas ständigt över alla dessa skribenter som med bedräglig historieskrivning, hel- och halvlögner och andra krumbukter försöker försvara de ryggradslösa politikerna i framförallt S och MP som vägrar ta sitt ansvar för förstörelsen av det svenska tidigare så stabila elsystemet.

En Torsten Jeppsson försöker den 5/1 få det till att det inte är svensk urusel energipolitik signerad S och MP (med stöd av C och V) utan Putins krig mot Ukraina som är orsak till de skyhöga elpriserna. Nej TJ, elpriserna steg redan under år 2021, långt före den ryska invasionen. Enligt SCB steg det genomsnittliga rörliga elpriset i område SE4 från cirka 50 öre per kWh i januari 2020 till 210 öre i december 2021, alltså mer än en fyrdubbling långt före Putins krig!

Detta är en följd av de av S/MP framtvingade stängningarna av fyra fullt fungerande reaktorer i Oskarshamn och Ringhals. Se min insändare 28/12 för mer utförlig historie-skrivning. Energiforsk har räknat ut att elpriserna hösten 2021 skulle varit 30 till 50 procent lägre med de två reaktorerna i Ringhals fortfarande i drift.

TJ ”glömmer” påpeka att M och KD 2019 lämnade den av TJ nämnda energiöverenskom-melsen (SD och L var aldrig en del i denna). Dessutom tvingade SD i januari 2020 fram en omröstning i riksdagen om att avbryta nerstängningen av Ringhals 1 och 2, vilken förlorades med en rösts övervikt för S, MP, C och V.

Ledarskribenten Sofia Nerbrand menar i en replik till TJ att ansvarsutkrävande är en viktig del av demokratin. Just så, jag har i ett antal inlägg framfört kravet att de ansvariga S/MP-politikerna som monterat ner det svenska elsystemet ska ställas till svars för sina illgärningar. Ironiskt nog framför en Börje Hofvander samma dag (5/1) att han skulle röstat på S-ledaren Magdalena Andersson om det varit val idag. BH vill alltså ha tillbaks den politiker som bär huvudansvaret för det energikaos som S och MP skapat de senaste åtta åren vid makten, och det eftersom regeringen efter två månader vid makten ännu inte städat upp i den rödgröna röran. Det är inte att som väljare ta ansvar för demokratin!

Nerbrand kommer sedan i sin replik med det märkliga och okunniga påståendet att det inte byggts tillräckligt med vindmöllor i Sydsverige. Hon delar den okunniga uppfattningen med många lobbyorganisationer, senast i ett inlägg den 3/1 från Svensk Vindenergi. Att bygga fler vindmöllor innebär som så många experter vid det här laget påpekat att elsystemet blir mer ansträngt, mer instabilt och mer opålitligt med risk för roterande avstäng-ning som följd. Lyssna till exempel på professor Jan Blomgren och riksdagsledamoten Elsa Widding på Youtube.

Mycket krävs för att lösa det nödläge svensk elförsörjning befinner sig i, bland annat detta: tillsätt en haverikommission och utkräv ansvar av S/MP-politikerna som förstört det tidigare så stabila svenska elsystemet; bygg inte mer systemstörande vindkraft; starta och bygg ut all möjlig kraftvärme nu; se över ägardirektiven för Vattenfall; revidera det galna systemet med marginalprissättning på elen; revidera reglerna för när ett land måste exportera el; förmå Tyskland att inte stänga ner fler kärnkraftverk; undersök möjligheterna för återstart av Ringhalsreaktorerna; planera omgående för kärnkraftsutbyggnad; planera för eventuellt fler nödvändiga gasturbinanläggningar; skrota klimatlagen och se över ”klimatmålen”.

Hela detta nödläge för vår elförsörjning är en direkt följd av de ideologiskt drivna men ovetenskapliga klimathoten.

Ernst Herslow

Hästveda

. . .

Kommentar: Vad jag påpekade i nämnda replik är att vindkraften inte har byggts ut tillräckligt effektmässigt i södra Sverige för att kompensera för bortfallet av kärnkraft. Men som jag skrivit vid andra tillfällen saknar mycket riktigt dagens vindkraftsproduktion två viktiga egenskaper: planerbarhet och jämn frekvens. Kärnkraft och vattenkraft bidrar däremot båda två till stabilitet i elsystemet, tack vare sina stora och tunga generatorer.

Sofia Nerbrand

politisk redaktör

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

20 thoughts on “Elförsörjningens nödläge en direkt följd av ovetenskapliga klimathot

  1. #Vlad T

    Ditt påstående: “Jacob Nordangård är fictionförfattare i första hand och doktor i en avkrok av filosofin i andra”, tyder på att du inte läst någon av hans böcker, vilket jag har. Hans bok “Rockefeller en klimatsmart historia” är en gedigen genomgång av hur denna släkt, sedan cirka 100 år tillbaka, systematiskt arbetat och påverkat politiken genom att påverka och finansiera många lärosäten och organisationer, inklusive FN. Rockefeller sitter som spindeln i globalisternas nätverk med ett oöverträffat inflytande över deras agenda. Dock kan man inte påstå att boken är underhållande då den är späckad med fakta och ett otal referenser, vilket gör den tungläst. Däremot är boken mycket allmänbildande ock kan med fördel användas som referenslitteratur.

    Jag har också läst hans bok “Den globala statskuppen” som är mer lättläst och belyser den globala agenda som genomsyrar vår tid. Denna agenda syftar till att avskaffa demokratin och ersätta den med en FN-ledd diktatur som skall styra över alla länder. Den huvudsakliga metoden för att nå detta mål är att skrämsel och här är klimathotet och covidhysterin typexempel. I ovannämnda bok tar han upp hur de globala maktspelarna infiltrerar i stort sett alla maktcentra genom att se till att de styr över deras verksam, inte minst genom att använda sina enorma pekuniära tillgångar.

    Jacob Nordangårdh är definitivt inte en fictionförfattare utan en modig och seriös person som vågar ifrågasätta vår tids ödesfrågor, koncensustänkande och naiva flathet. Sådana personer förtjänar vår respekt. Därför uppmanar jag alla att bilda sig och läsa hans böcker.

  2. Detta är som bekant en blogg för klimatrelaterade frågor och det passar sig nog inte att utveckla stickspår för långt. Du förstår nog mer än du medger eftersom du tycks anammat rollen av “envist troll” å vissas vägnar. Du kan enkelt hitta vad du söker på nätet och varför inte först hos upphovsmannen Nordangård själv?
    Ditt intresse för god diskussion bedömer jag inte som seriös med mht ex C-19 tidigare. Du saknar en öppen välvilja att värdera vissa fakta och argument.

  3. @Thorleif

    ”Kontrollen över skolmedicinen i väst och dess uppkomst och utveckling är dock ett utmärkt paradexempel som alla borde förstå och instämma i”

    Kan du utveckla detta eller ge någon källa så att jag förstår vad du menar?
    Om svaret inte är passande kan du be Sture skicka din mailadress till mig så kan Jag kontakta dig via mail 🙂

    Annars ges en enkel men bra förklaring, varför människan är som hon är, i Hansens program ”Din Hjärna” på svtplay:
    https://www.svtplay.se/video/KLD9nX5/din-hjarna/ond-eller-god?info=visa

  4. VladT

    När det gäller Nordangård är jag både positiv och försiktigt negativ. Visserligen forskar han också genom andras forskning och hans deskriptiva delar kring Rockefeller’s osv är nog bra och i stort giltiga. Svårare blir det när han försöker dra slutsatser ner på detaljnivå om människors avsikter och motiv. För att klara det med forskarens integritet krävs nog ibland mera bevis och då tänker jag på t.ex personer närstående till dessa makthavare genom tiderna eller tydliga dokument.

    Kontrollen över skolmedicinen i väst och dess uppkomst och utveckling är dock ett utmärkt paradexempel som alla borde förstå och instämma i.

    Hans mera “obskyra” forskning har jag hittills hållit mig borta ifrån. För att den verkar vara “svår att ta till sig” innebär ju inte att hans andra arbeten behöver “smittas”? Ändå tror jag att människor lätt påverkas av sådant de ej förstår. Nordangård är nog medveten om detta som problem men jag antar att han känner sig rätt nöjd ändå sett till den lilla men ökande supporterskara han har runt vår digitala jord?

  5. Vlad T
    Om du läser någon av Jacob Nordangårds böcker, så ser du att han ref, till allt som sägs, det blir ju då fakta. Vill man inte tro kan man ju alltid trycka ner någon.

  6. #Göran Jacob Nordangård är fictionförfattare i första hand och doktor i en avkrok av filosofin i andra. Han kan säkert vara underhållande att lyssna på och att läsa men att dra fram honom som något slags sanningsvittne tror jag skadar klimatrealismen mer än vad det stödjer den.

  7. Tyska klimataktivister fick vad de fortjanade.
    Climate protesters glue themselves to Porsche museum but needed to go potty
    Staff simply left, turning off heat and lights rather than calling the police

  8. Göran

    Riksbanken med sina högkompetenta doktorer är sämsta inflations-bedömare (prognoser) alla kategorier sedan decennier. Kroniska missbedömningar med marginal mot andra “institut”. Ibland har jag t.o.m undrat om det är avsiktligt pga av deras behov att “pegga” kronan till euron?

  9. Bo Sewallius

    Sture uppmanade mig att inte skriva mer om WEF men jag instämmer i dina slutsatser betr kritiken av Biden medan Trump däremot fått sina majoritetsröster (>50% av bruttoröstetalet vid senaste valet) för att han ser till amerikanernas väl och ve på hemmaplan. En isolationspolitik om du vill. Ändå visade han upp en förmåga att förhandla med “fientliga” länder och med bra resultat (och inga nya krig). USA är delat och Trump som du poängterar är inte en yrkespolitiker vilket många gillar. Men han klarade inte av Washington´s träsk eftersom han är en outsider som inte respekterar eller riktigt förstod den “invanda maktordningspolitiken (inkl neocons på båda sidor)” som t.ex Biden givetvis representerar. En extremt negativ bild gavs f.ö. från svenska systemmedia under hela hans valperiod, oavsett delresultat. Det tyder på toppstyrning av media.

    Låt oss se vad 2024 innebär med framgångarna för De Santis. Många tror att han, om han väljs, ändå saknar förmågan att hantera Träsket. Trump har ivf lärt sig läxan och Biden´s dokumentslarv (inkl laptop) gör att det blir svårt för Demokraterna att nu definitivt förhindra att Trump får en chans att delta.

    Frågan är om Trump kunnat förhindra fortsatt Nato-uppbyggnad av Ukraina från 2020 om han varit president idag? Kanske…men CIA är ändå CIA, en stat i staten och det började redan 2014 (hans egna partikolleger McCain och L Graham och V Nuland m.fl hade en egen agenda alltsedan Obama-tiden).

    Trump krävde på goda grunder större ansvar hos Nato-medlemmarna i Europa. Han stoppade finansiering till WHO vilket jag gillade. Biden återupptog detsamma. WHO är lika med The Great Reset, digitalt (covid)pass och Klimatagendan osv. Den stora frågan hade dock varit hur Trump ställt sig till att förhandla med Putin om deras behov av/krav på en (ny) säkerhetsordning i Europa efter 1991, 2008 och 2021/22. Hade Trump överhuvudtaget “tillåtits” att förhandla? Jmf Zelensky´s 2 försök 2022 (>24/2) som stoppades av UK/US. Jag tror att valresultatet 2020 bl.a speglar desperationen att till varje pris stoppa Trump. Frågan är nu vad som händer om Ryssland slår ut Ukraina i Donbas? Ryssland kommer då sannolikt på nytt göra ett sista försök att skapa förhandling kring Säkerheten men förmodligen emottas inga sådana förslag av NATO/USA då man förstås ej godkänner invasionen enligt Art 51 i FN-stadgan.

  10. #PW

    Vilken klimatvetenskap? Du påstår alltid att det finns en seriös vetenskap bakom allt bludder om klimatkatastrofer.

    Jag undrar om du kan förklara vilken den vetenskapen är? Hoppas att du inte skriver AR6, eftersom det inte är en vetenskap utan en sammanställning.

    Sen undrar jag hur du vet vad denna “klimatvetenskap” säger?

    Får mer och mer intrycket av att ett antal personer bara skriver att klimatvetenskapen visar att de har rätt … utan att veta vilken klimatvetenskap de pratar om, och inte heller veta vad den klimatvetenskapen säger. Jag hoppas att du inte tillhör den gruppen utan kan redogöra för vad “klimatvetenskapen” är och vad den säger.

  11. Petter W
    När du och de klimathotsreligiösa lärt er styra vinden så att vindkraften producerar vid behov kan vi stänga kol- och kärnkraftverken. Till dess fyller de väderberoende vindkraftverken ingen verklig funktion men de förstör landskapet.

  12. Lyssna på intervju med Jacob Nordangård, så förstår ni vilka som ligger bakom den politik som förs:

    https://modigamanniskor.se/2022/10/05/modiga-manniskor-avsnitt-127-jacob-nordangard/

    Sedan kan ni titta på Riks inslag ‘Doktorns svidande kritik mot Riksbanken: “Har svansat efter socialdemokratin”‘, s får ni ytterligare negativa konsekvenser av klimatkrisbluffen. Jag kan lägga till att Riksbanken har 60 doktorer i nationalekonomi, så Stefan Ingves är inte ensam skyldig:

  13. Bo Sewallius
    Det är inte alltid lätt att göra rätt rätt sak för att rädda världen.
    Att överge fossila bränslen är helt fel sak och kommer att leda till energifattigdom som drabbar de med lägst förmåga att anpassa sig.
    Men att ha moralen att stå upp för sitt land och sin befolkning med rätta motiv och värderingar ger styrka. Då kan lite gender och CRT inte skada!
    I Ukraina ser vi skillnaden.
    Vi ser också tyvärr hur illa det är med verkligheten jämfört med modeller och spel, något som PW kanske kan ta till sig. Parisavtalet baseras på felaktiga modeller!

  14. Thorleif,
    Nar Trump besokte NATO i Bryssel sade han till tyskarna att de borde betala sin del till forsvaret istallet for att gora sig helt beroende av den ryska gasen eftersom vi stod for deras forsvar. Han holl samma tal till UN och tyskarna hanlog. Det gor de inte langre.
    Personligen hade jag gillat om Trump lamnat NATO och latit ESSR (EU) betala for sitt eget forsvar. Trump var ingen yrkespolitiker och han var president over USA och inte resten av varlden och sag till USAs basta. Biden gor tvart om, USA sist. Vi haller pa med Climate Change, Gender, CRT (critical race theory), och allt annat dravel aven inom det militara.

  15. @Petter Wulff

    Jag beundrar din lågmälda formulerings konst🤩
    Att för det mesta med endast två meningar skapa en känsla av komplett kunskap om människors och klimathotsförnekares dilemma🌝

  16. Decembers förbrukning 8% lägre än 2021.
    Dubbla priser ger viss begränsad effekt.
    Många vill vara med och sänka sin förbrukning tycks det.
    Energifattigdom är den nya svarta.
    Fjärrvärme höjs också, med 20% , nu snart över 1 SEK per KWh för Malmös kunder.
    Men det går att klaga på detta också!

  17. Det är naturligtvis helt legitimt för ett politiskt parti att ta kärnkraftens problem på större allvar än vad Herslow gör. Det är också fullt rimligt att se problem med att så lite görs för att leva upp till den på klimatvetenskap grundade Parisöverenskommelsen.

  18. Bo

    I förlängningen är det yrkespolitiker som är det största hotet mot mänskligheten. Alltså det som lett fram till den Djupa Staten och Washington-träsket. Bara det att lagstiftarna i USA är undantagna från insider-lagstiftningen är tillräckligt provocerande korrupt.

    Antingen begränsa ledamots-perioden i kongressen till ett par år max (på livstid) eller inför dramatiskt sänkta inkomster och gör politikerskrået till ett “samvets-yrke” igen! Att ta bort företags-donationerna är självklart.

    Det kallar jag The Great Reset! Återinför också tv-medias tidigare Fairness Rules. Men det kommer såklart inte att ske så länge pengarna styr😂. Istället kommer vi se förfallet tillta eftersom fisken alltid först ruttnar från huvudet.

  19. Bo

    Vilka är de bakom Biden? Först då förstår vi att här döljer sig också ett geopolitiskt spel där vissa agerar i syfte att försvaga Europa till fördel USA trots att det kostar även för medelamerikanen. USA vill t.ex förhindra framförallt den tyska merkantila integrationen med Ryssland (succé) och samtidigt göra EU beroende av USA (energi t.ex) (succé betr NG)

    Tyvärr tror jag att Biden och tidigare presidenter fortsätter splittringen av landet då de olika partierna ser varandra som det största hotet utöver Ryssland (en extern fiende är nödvändig) och Kina.

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/who-is-americas-enemy-russia-or-the-other-political-party/

  20. I valrorelsen har i USA hosten 2020 sade Biden att han skulle satta stopp for fossila branslen och raoljepriset och gaspriserna borjade stiga efter hans “valvinst”. Priset vid pump steg fran $1.86 per Gallon till over $5 per Gallon. Pa vissa hall sasom i California steg priset till $7 per Gallon. Allt detta hade naturligtvis paverken pa inte bara USA’s ekonomi utan hela varldens. Biden borjade salja av fran vara reserver och priserna stabiliserades lite fore mellanarsvalet i november 2022. Inflationen var en direkt foljd av Bidens politik. Vem skyller Biden pa, jo just det Putin, som har gjort och gor mycket ont i denna varld men inflationen och energibristen i vast ar inte hans fel. USA var sjalvforsorjande under Trump men det stoppade Biden. Den patankta gasledningen fran Israel till Europa stoppade han ocksa. Denne senile gamle man kommer att ga till historien som den samste president vi haft.

Comments are closed.