Minus 64 grader i Sibirien ! och inofficiellt minus 75º C

Electroverse

Figur 1. Den officiella väderstationen i Tongulahk ligger på samma breddgrad som Gävle

Vid midnatt mellan den 14:e och 15:e registrerade den – 64,4º C , vilket är Rysslands lägsta temperatur för januari sedan 1982. Den HÖGSTA dagstemperaturen var den 14:e – 48,2º C.

Från den mindre orten Essey eller Yessey, som ligger på samma breddgrad som Kiruna, rapporteras – 75º C på den lokala väderstationen, som dock inte erkänns med officiell status. Det skulle i så fall vara den lägsta temperaturen i världen utanför Antarktis.

Köldrekord även i Japan, Kina, Indien och Pakistan

Det kalla vädret breder ut sig över stora delar av Asien: Japan, Korea och Kina, samt även söder om Himalaja i Pakistan och Indien.

Snö i Davos

Electroverse

Figur 2. WEF:s årsmöte i Davos öppnades under kyla med snöfall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Minus 64 grader i Sibirien ! och inofficiellt minus 75º C

  1. En fundering….
    Man mäter atmosfärens temperatur med satelliter. I princip ser man en svagt ökande temperatur. Typ 0.01-0.015 grader per år. Egentligen en ganska blygsam ökning, och det är väldigt svårt att säga exakt vad den beror på. Det finns ett antal möjliga förklaringar – ökad koldioxid, minskad molnighet, minskad mängd aerosoler, ändrad solutstrålning, variationer i havsströmmar eller helt enkelt bara att jordens temperatur kan variera lite även under “konstanta förhållanden”.

    Media har en passion för att rapportera om värme/torka/översvämningar. De tolkas alltid som “bevis” för klimatförändringar. I själva verket bevisar de överhuvudtaget ingenting, mer än att väder varierar vilket det alltid gjort.

    Jag tycker det är väldigt relevant att peka på att motsatsen också finns – d.v.s. köldrekord. Det som passerar lite obemärkt är att vädret är som “vanligt”. På de flesta ställen på jorden är vädret ungefär som det brukar vara. Dramatiken lyser med sin frånvaro. Tror att en ganska korrekt beskrivning av vädret på jorden är att det finns egentligen inget speciellt att säga.

  2. Varmt högvintervöder gynnar även snurrorna förstås eftersom instabila tryckförändringar ligger och lurar konstant.

    Håller med Lasse att det relativt varma januari-vädret och lägre gaspriser (koleldning återupptaget) ökar konsumenternas optimism om sin ekonomi på kort sikt. Men det återstår åtminstone 2,5 månader med risk för Kung Bore-väder så försiktighet är en dygd. Greta blev nyligen bortförd av tysk polis efter att hon protesterat mot förnyad kolbrytning! Hon gillar ju kärnkraft ivf. Hon har mognat lite.

    Vädret har alltid en tendens att vara ombytligt. Reaktivt i enlighet med fysikens lagar. Om inte jetströmmarna parkerat sig räknar ivf jag med återkommet normalvinterväder även i Östra Svealand snart.

  3. Ja man måste fråga sig varför områden i Kanada/Alaska och Sibirien normalt har sådana låga temperaturer som vi i Skandinavien på samma breddgrader inte har? Min tolkning är att jetströmmarnas förändring på senare tid (solen/planeterna) möjligen förstärkt vissa effekter MEN att orsaken till vårt relativt blida väder måste ha med Golfströmmen att göra?

    Skulle vi däremot få en kraftig utblandning med sötvatten i ishavet riskerar strömmarna att snabbt kyla ner vattnet i Norra Atlanten med risk för stora temperaturförändringar på våra breddgrader.

  4. I Europas Tyskland kan en recession undvikas tack vare milda vädret i vinter.
    Ordval avgör om det är bra eller dåligt.
    Bra väder, dåligt klimat 😉

  5. Jag tolkar det som att jetströmmarnas buktighet släpper ner kyla från nordpolen som drabbar Alaska och Sibirien. Kylan över nordpolen har mäts upp till -80 grader vilket mycket över tidigare uppmätningar under samma årtid -50 grader. Vi har tur som befinner oss i en uppåtgående bukt som drar upp varm luft långt norrut. Men nästa år….hjälp!
    Den sk permafrosten i Sibirien är i själva verket en beväxt glaciär. I ett tv program visades en 120 m, min uppskattning, stor cirkelrund yta där isen smält tjocklek ca tio meter, min uppskattning Detta vart resultatet efter en bearbetning på ytan för att göra en väg berättades det.

  6. Jag var på en massafabrik 30 mil norr om Bajkalsjön Usst Ilimsk, då fick man i januari 1984 för första gången uppleva -40 C och lägre, jag har mest jobbat i Asien, bott i Thailand i mer än 10 år, där har man fått känna på +40 C, jag föredrar det senare. Mitt jobb i Sovietunionen 1984 var samtidigt med nedsskjutningen av det felnavigerande syd koreanska jumbojeten 747. Jag försökte prata förstånd med min tolk, ni har skjutit ned ett civilt flygplan, lögnen hon hörde var att man hade skjutit ned ett spionplan, under tre månaders tid lyckades jag inte att få damen att ta till sig sanningen. Jag tänker ofta på detta i relation till klimatfalsariet som media och våra politiker har köpt. Att man med propagandadravel kan lura ett helt folk, att man som konsekvens fattar dåraktiga beslut. Historien är full av dårskaper, klimatalarmismen har mycket av totalitära fasoner, det ryska folket luras att tro att Putins angreppskrig är berättigat, klimatalarmismen har nu satt igång en dåraktig färdriktning för svensk ekonomi, i det förra fallet slaktas folk på slagfältet och i det senare fallet förstörs ett lands ekonomi. Svenska kronan har snart halverats mot Thai Bahten på 25 år, fallit från 5 Baht per SEK till ca 3 Baht per SEK! En utredning tidigt 2000 tal slog fast den maximala effekten från vindkraft för ett stabilt elnät i södra Sverige nu har vindkraften 80 % mer effekt än vad som rekommenderades och nätet har destabiliserats, borttagandet av planerbar elkraft i södra Sverige har medfört att 1000 MW balanskraft/vattenkraft från Norra Sverige inte kan överföras till södra Sverige! Hur är det möjligt att fatta så felaktiga beslut?

  7. Bakom hela klimatnojan ligger väl egentligen bara två faktorer: a) rädsla för kärnkraft (det okända), b) ogillande av kol (Livets bas). De sitter som trossatser.

Comments are closed.