Mera klimatstöd: Metanol !

Perstorp

Perstorps anläggning i Stenungsund, där nu “klimatneutral metanol” skall tillverkas

I surfandet på “metanol” fann jag en två år gammal rapport om storslaget industristöd med 295 miljoner kronor av skattepengar i klimatets namn:

Nät-tidskriften ENERGInyheter rapporterade 2021-06-21:

Klimatneutral metanolproduktion hos Perstorp stöds av Energimyndigheten

Kemiföretaget Perstorp tillsammans med Fortum och Uniper investerar med stöd av Energimyndigheten i en anläggning för produktion av klimatneutral metanol. Målet är att minska utsläppen av koldioxid sett över hela värdekedjan med cirka 500 000 ton per år. Energimyndighetens stöd på strax under 295 miljoner kronor är en del av satsningen Industriklivet som stödjer industrins omställning till nettonollutsläpp.

Investeringen i anläggningen hos Perstorp, som bland annat innefattar en elektrolysör i stor skala, är också ett viktigt steg i utvecklingen inom vätgasområdet i Sverige och kan bidra till kunskapsuppbyggnad- och spridning.

+ – + – + – +

Perstorp sålt till Petronas

NYHETERsto från Stenungsund, Tjörn och Orust rapporterar 2022-05-17:

Perstorp Group kommer förvärvas av PETRONAS Chemicals Group Berhad (PCG). En affär värd 24 miljarder kronor och berör även Perstorps anläggning i Stenungsund och dess 220 anställda.

PCG meddelade på tisdagen att man har tecknat ett värdepappersköpavtal för att förvärva hela aktieinnehavet i Perstorp Holding AB. Avtalet undertecknades med Financière Forêt S.à.rl, ett företag under PAI Partners, ett europeiskt private equity-företag.

+ – + – + – +

Att skänka bort industrier

Med 295 miljoner kronor bör man få ihop ganska mycket av en ny fabrik. Den gåvan från oss skattebetalare går således över till ett utländskt “private equity-företag”. Jag har förstått att många sådana inte jobbar långsiktigt utan lever på att köpa och sälja bolag, som de “putsar upp” medan de styr.

Våra “Gröna” politiker tycks vara helt oförstående för ekonomi: De praktiskt taget skänkte bort Vattenfalls två tyska bolag med kraftverk för brunkol. Bolagens kassa var nästan lika stor som priset. Och med dagens astronomiska elpriser lär vinsterna också vara astronomiska. . .

Det skall bli intressant at se hur det går för Perstorp AB.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Mera klimatstöd: Metanol !

  1. Vi tvångsbeskattade medborgare får inte ens veta vad de slösar skattebetalarnas pengar på.

    Oftast är det inte brist på pengar till vården t.ex. utan systemfel. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man öser på vården om systemfelet finns kvar. Mer pengar i det läget lär nog bara göra systemfelet större.

  2. Tycker att Margret Tatchers kommentar “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money” (= problemet med socialism är att de till slut på andras pengar) stämmer bra.

    Diverse (okunniga/inkompetenta) människor beslutar om “offensiva” satsningar. Problemet är att de tar pengar från t.ex. vården (eller skola/socialtjänst). Tyvärr utkrävs inget ansvar från dessa människor. De avkrävs inte ett svar om prioriteringar. Vad prioriterade de bort.

    Istället får dessa personer glatt meddela hur viktigt det är att stärka resurserna till sociala sektorer. Att de bränt miljarder på meningslösa idiotprojekt behöver de aldrig ta ansvar för.

  3. Det är samma råvara som skall frälsa oss : SKOGEN GROT
    När de fick bidraget var inte biobränslen koldioxidneutrala nu är det så så man kan inte längre säga att man minskar CO2-utsläpp. Det då vanligaste bränslet för tillverkning
    av Metanol var GROT som nu EU förbjuder oss att elda med vilket är klokt.
    Hur går det nu med fabriken – den bör rimligen upphöra!

  4. Att omvandla vindenergi till vätgas, är bara att slänga bra pengar efter dåliga. En dålig grund ( VKV) kan aldrig räddas.

    När det kommer att visa sig att vindkraft är varken miljövänlig eller “klimatsmart”, faller också H2-produktion pladask, det måste komma fram inom de närmsta åren, sanningen segrar alltid tillslut, frågan är till vilket pris av förstörelse av pengar och miljö…..

  5. Politiker kan siffror, men det är få politiker som förstår ekonomi

Comments are closed.