Höga fossilfria chefslöner !

KS

Figur 1. De stora “fossilfria” företagens verkställande direktörer

Lokalpressen i Norr har redovisat de inkomster Skatteverket noterat 2021 för cheferna i de största företagen i den “Gröna Omställningen”. Från vänster är de:

  • H2GreenSteel: VD Henrik Henriksson, 23 mio kronor, men han tillträdde i maj varför större delen kom från hans tidigare anställning hos Scania.
  • SSAB: VD Martin Lindqvist, 15,3 mio kronor.
  • LKAB: VD Jan Moström, 9,4 mio kronor.
  • Northvolt: VD Peter Carlsson, 3,7 mio plus aktievinst på 5,7 mio kronor.

Störst inkomst hade emellertid ordföranden i både Northvolt och H2GreenSteel:

SVT

Figur 2. Carl Erik Lagercrantz, ordförande i såväl Northvolt som H2GreenSteel

Hans inkomster av kapital uppgick till 80,4 mio kronor år 2021. Jag antar att hans position som ordförande i bolagen betyder att han ingår i den krets av privata finansiärer som grundat bolagen och har betydande ägarintressen i dem.

+ – + – + – +

Man kan undra vad som fått Henrik Henriksson att lämna ledningen för Scania, ett av världens mest välskötta företag, och satsa på något som nog bör klassas som lotteri.

+ – + – + – +

Var bor cheferna ?

Piteå-Tidningen skriver:

Den gröna industriboomen sker i norr men de flesta toppchefer bor i södra Sverige. . . I det urval av toppchefer inom de fem tyngsta aktörerna kring samhällsomvandlingen (Northvolt, SSAB, Boliden, H2Green Steel och LKAB) som vi tagit fram är 19 av 33 skrivna i Stockholmsregionen. Åtta bor i Västerbotten eller Norrbotten.

Här bor cheferna: Stockholm 19, Skellefteå 6, Uppsala 2, Karlstad 1, Borlänge 1, Västerås 1, Umeå 1, Luleå 1, Gnesta 1.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Höga fossilfria chefslöner !

  1. Systembolagets chef som förfogar över fossil-fria drycker månadslön > 500 000:-

  2. Adepten

    Kapitalismens ansikte idag och mellan 1945 och säg 1980 skiljer sig dramatiskt åt.

    Pga det långa centralbanks- experimentet (etc) sedan 1987 (Greenspan-Put osv) och dess realekonomiska konsekvenser kan vi nog vara rätt säkra på att den nyliberala eran går mot sitt slut 2030. Individualismen likaså som byts mot mera vänster och kollektivism. Cykler som upprepar sig där inte minst krig och nya unga generationer tar över. Kapitalism i kinesisk tappning är det vissa tunga krafter som WEF eftersträvar (överstatlighet med stort korporativt inslag via världens största globala företag). Kommer de lyckas? Inte om vi gör motstånd.

    Pkt 1 bör självklart plockas bort i det korta perspektivet. Satsningarna på vindkraft kräver också gaskraft i det korta perspektivet vilket naturligtvis ökar koldioxid-utsläppen netto ganska kraftigt. Vätgas-lagring i gigantiska volymer är en mycket osäker och riskfylld satsning (när det inte blåser).

  3. Här är ett tankeexperiment med fyra hypoteser om klimat, tillväxt och kapitalism.
    1. Koldioxidutsläppen behöver minska radikalt om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar. Baserat på bedömningar att 1,5-gradersmålet ska hållas.
    2. Ekonomisk tillväxt leder till ökade koldioxidutsläpp.
    3. Kapitalism är otänkbar utan ekonomisk tillväxt.
    4. Kapitalismen kommer sannolikt inte att falla inom den tidsram vi har på oss för att åstadkomma en drastisk utsläppsminskning.
    Om alla fyra hypoteser ovan är sanna är det alltså närmast kört. då är det, rent logiskt, omöjligt att nå klimatmålen. Minst en måste bort. Vilken hypotes är enklast att bryta?

  4. Apropå VF och “finansiella risker” kan man fråga sig hur stor del av elhandeln (den finansrelaterade) hos VF som är relaterad till kärnrörelsen (kundhandel) resp ren trading? Årsredovisningarna numera är mera marknadsföring än redovisning till aktieägarna. Jag jämför med 70-talet före finansialisering och kreditavreglering. Idag anses varje siffra konkurrent-info och därav följer ett extremt mycket sämre informationsvärde om rörelsen delar.

  5. Fascinerande att man fått låna 38 Mdr till en ny produktionsteknologi och fysisk fabrik utan att långivarna vet att fabriken kommer att få el för sin produktion?

    Är det inte bara skattebetalarna som står bakom lånen? EIB, EU, Riksgälden osv! Exportkreditinstitut är statliga till sin karaktär när det gäller mer riskfyllda eller för nationen viktigare investeringar. Nyemissionsdelen av privatkapital står väl mest statliga pensionsfonder för samt vissa ESG-fonder av aningslösa eller drömmande “sparare”!

    Ska det satsas så ska det …… Så sa man med Stålverk 80 också men då räddades skattebetalarna av konjunktur-kraschen. Det globala tvångs-syndromet iom Paris-avtalet gör att förnuftet nu är besegrat pga att grupptrycket inte går att desarmera. Höga och absurda näringslivslöner förstärker “kejsaren är naken”effekterna.

    Alla de 38 miljarderna är garanterade/avtalade och ännu förstås inte utbetalda så det finns tid till räddning.

    ps! Vattenfalls förlustsiffror för kv4 2022 antyder att bolaget inte reserverar för off-balance risker löpande vid kvartalsboksluten. T.ex för el som sålts på långa framtida kontrakt till priser understigande spot-priserna vid kvartalsboksluten. Mycket oprofessionellt och ev brott mot bokföringslagen mht finansiella instrument. Vi får avvakta årsredovisningens uppgifter. VF redovisade en kraftig rörelseförlust kv 4 (-24 fr +8) och en kraftig resultatförsämring fr helåret -22 jmf m -21 (fr 60 till 12 mdr i rörelsen). Det tycks som kv 4 belastats med negativa rörelseposter om -38 Mdr som kan vara hänförbara till ej hedgade elpris-risker eller övriga prisreserveringar i rörelsen. VF anger att det s.k underliggande resultatet i rörelsen är positivt och att det mellan nämnda år för kv 4 stigit med 4 Mdr till 13 Mdr. Vatttenfall är storproducent av billig vattenkraftsel och kan sannolikt parera den här typen av öppna prisrisker i rörelsen men det vore önskvärt att detta statliga bolag är tydlig i sin riskmanagement mot sina ägare. Tydligare än privata bolag kan man tänka sig? Men de som statlig aktör agerar ju numera på en marknad med privata konkurrenter! Varför då är en viktig fråga för en utbildad ekonom?

  6. Har man lön efter prestation är det helt okej. I socialistklubben får man lön efter partibok och prestation eller kompetens saknar betydelse. Tvärtom är det mer meriterande att vara omedveten om saker och ting och enögt följa partiboken.

    Fast världen är lite upp och ned. Hela socialistklubben har blivit kompis med storindustrin och är mer än villiga att föra fram storindustrins agenda.

  7. Cheferna i dessa bolag är bara att gratulera till bra förhandlingar med i många fall hjärndöda motparter. I statliga bolag är styrelsen oftast i bästa fall medelmåttigt intelligenta när de handskas med dina och mina pengar. I de privata bolagen är styrelsen del av de smarta förhandlingarna med hjärndöda motparter i form av institutioner med mer pengar än hjärnceller. Förlorarna är ALLTID folket.
    Tiden kommer som vanligt att ”klä av” även dessa kalkon projekt. Tyvärr kommer det att kosta riktigt stora pengar denna gång.
    Harald Mix är en ful fisk som fullkomligt skiter i den gröna omställningen men gillar gratispengar i form av kravlösa bidrag. SSAB/LKAB är bara tomtebolag har för mycket pengar vilka kommer att bli kastade i svart hål.

  8. Chefslöner är absurda idag, det har inget med om de är fossilfria eller inte att göra. Det “gröna” i företag som LKAB är dessutom en ytterst liten del. Men välkomna i socialistklubben som tycker löneskillnaderna blivit för stora 🙂

  9. Vattenfalls VD Anna Borg har en lön som är ungefär 10 ggr högre än statsministerns.

  10. Flera europeiska finansiella institutioner stöttar stålbolaget H2 Green Steels skuldfinansiering om 38 miljarder kronor, säger Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.
    – Dessa starka åtaganden i vår skuldfinansiering visar hur långt vi har kommit på vår resa på kort tid. Vi är imponerade av samarbetet med dessa institutioner och ledarskapet de visar i att finansiera den gröna omställningen. Stödet från Europeiska Investeringsbanken, Riksgälden och några av världens ledande exportkreditinstitut och banker understryker inte bara den robusta affären och den skuldbärande förmågan i vår satsning, men också viljan att stötta initiativ som bidrar till att uppnå målet i Parisavtalet.
    Nu hotar också H2 Green Steels med att “investera” i Spanien.

Comments are closed.