Svensk klimatpolitik är meningslös och onödig

Orvo Hannlöv , Älvsbyn, ägnar sig numera åt konst och politik

Piteå-Tidningen införde en insändare, som var ett cirkulär från fackförbundet “Unionen”, vilket blivit infört i fler än dussinet lokaltidningar:

2023-02-18, PT, Piteå-Tidningen, Unionen:

Därför har vi inte råd med en feg klimatpolitik

Att ta klimatfrågan på allvar innebär också att värna svenska företags konkurrenskraft och att skapa fler och bättre jobb i Sverige. . . Politiska beslut som inte gynnar omställningen motarbetar därför både företagen och deras anställda. Vi har helt enkelt inte råd med en feg klimatpolitik. . . Klimatfrågan är inte en värderingsfråga utan en överlevnadsfråga. 

Martin Linder

Förbundsordförande i Unionen

+ – + – + – +

Orvo Hannlöv kommenterar:

Här är mitt svar på Martin Linders insändare som P-T inte tog in. Ändå har P-T tagit in ett cirkulär från en intresseorganisation som tror att deras medlemmar ska tjäna på den föreslagna politiken, trots att det inte innehåller några fakta. Då borde det vara självklart att man får ge en replik, eftersom jag redovisar fakta från källor.

Svensk klimatpolitik är meningslös och onödig, vilket jag tagit upp i kommunfullmäktige tidigare

Företrädare för akademikers fackförening Unionen, Linder och Strömbäck, påstår ”Vi har inte råd med en feg klimatpolitik”, 18/2.

Men de talar inte om hur vi skall få råd med de 2000 miljarder kronor som krävs till projekten för en ”fossilfri” framtid. Troligen krävs lika mycket för bostäder, skolor, butiker och vårdcentraler till alla som skall nyanställas.

Värst är Unionens naivitet: Inga kalkyler visar att projekten kan bli lönsamma. De vilar på Miljöpartiets drömmar.

Dessa drömmar raseras helt ute i världen: Kina startar ett stort kolkraftverk mest varje vecka och tänker hålla på så till 2030. Indien och andra U-länder satsar också på kolkraft som det billigaste och snabbaste sättet att få säker el. Det är den viktigaste förutsättningen för att lyfta de fattigastes villkor. Totalt planeras fler än 3000 nya kolkraftverk innan 2030!

Detta gör att de globala utsläppen av koldioxid fortsätter att ÖKA i en takt som är 400 – 800 gånger så snabb som de minskningar vi kan göra i Sverige. Siffrans osäkerhet beror mest på osäkerheten i de svenska minskningarna. Beräkningen utgår från British Petroleums pålitliga statistik.

Hur vågar de öka utsläppen? Jo, de har sett hur klimatet blivit en knapp grad varmare sedan 50-talet och halten koldioxid har ökat med 33 %. De vet att det växer bättre både av värme och mera koldioxid. Världens skördar av spannmål är nu 3½ gånger vad de var 1961 enligt FAO. Hundratals miljoner av deras medborgare har lyfts ur svält och misär. Världs-banken beräknar att 75 % av mänskligheten var extremt fattig 1950, 36 % 1990 och bara 10 % 2015.

Många av de länderna har erfarenhet av värmeböljor, orkaner, översvämningar, torka, etc. och har inte noterat någon ökad frekvens. De ser utsläppen som välgörande. De har konstaterat att klimatpanelen IPCC:s larm under 30 år ständigt visat sig helt falska. Klimatet har blivit bättre sedan 50-talet!

Vår klimatpolitik är meningslös, eftersom utsläppen ökar många gånger mer än vi kan minska dem. Dessutom är den onödig, eftersom det inte finns någon klimatkris.

Varför ska vi som bor i landet ruineras av skatter och andra fördyringar på grund av miljö-fanatikernas påståenden, som i många fall saknar grund.

Orvo Hannlöv, (sd)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Svensk klimatpolitik är meningslös och onödig

  1. Kinas ledning är inställd på avkylning och inte uppvärmning på jorden. Historiskt har kinesiska dynastier kollapsat när klimatet blivit kallare. Dagens dynasti kommer att göra allt för att inte historien ska upprepa sig.

  2. När jag skrev att man ska släppa fram alla åsikter hur de än ser ut, så var det ingen uppmaning att göra det.

    “Kina accepterar den etablerade klimatforskningens slutsatser”. Tjoflöjt!

  3. @Petter W

    Din kolartro på alla människors godhet är klädsam. Men vi som verkat i verkligheten vet att det inte alltid stämmer. I verkliga världen är en viss misstänksamhet alltid motiverad. Och den är särskilt motiverad, när det gäller diktaturer.

    Kina skrev nog under “Parisavtalet” för att det ger dem fritt fram för att bränna kol åtminstone fram till 2030. Resten av “avtalet” var sedan ointressant för dem.

  4. Orvo H: Det är också så, att Kina mfl. är delaktiga i Parisavtalet, dvs. man accepterar den etablerade klimatforskningens slutsatser. Förmodligen tycker man att Sverige och andra rika länder borde göra mer för att minska utsläppen av växthusgaser.

  5. Martin Linder gör samma sak som alla alarmister: “Det här är inte en värderingsfråga” säger han.
    Tvärtom, det är en värderingsfråga: Vi ska inte göra avsteg från den vetenskapliga metoden vid forskning. Vi ska släppa fram alla åsikter, hur stolliga de än kan verka i dagens kunskapsläge. Politiker ska inte styra universiteten mot förutbestämda mål. Det finns inga nationella demokratiska beslut att lämna över lagstiftning och styrning till globala organisationer som “samverkar” med globala fonder, företag och andra intresseorganisationer.
    Det är en värderingsfråga som våra politiker måste våga svara på!

  6. @Peter Grennby !

    Du kan inte kalla FAO, Världsbanken och British Petroleum för “tveksamma källor”.

    Du avslöjar din bristande seriositet med tillgreppet av “guilt by association”, dessutom utan specifiering av vad du vänder dig emot.

  7. Orvo ägnar sig åt att sprida nyheter från tveksamma källor och rasism på Facebook, men även censur av folk som inte tänker precis som honom.

  8. Martin Linder har rätt i att vi inte har råd med feg klimatpolitik. Dock är feg klimatpolitik är precis det vi har och vad han förespråkar. Det är fegt att hela tiden ge efter för propåer från WEF, FN, EU och andra som går i den extrema storfinansens ledband. Det är fegt att hela tiden rätta sig efter de som har mest makt och finansiella tillgångar; fegt att okritiskt följa strömmen; fegt att vägra debatt med kritiker; fegt att hindra meningsmotståndare från att yttra sig i massmedia, fegt att kartlägga och förfölja “klimatförnekare” vid Chalmers; fegt att inte våga tala sanning och ljuga för att behaga makten. Slutligen är det både okunnigt och fegt att förlita sig på falska och okunniga auktoriteter som Al Gore, Antonio Gueterres, Klaus Schwab och världens mångmiljardärer. De är endast ute efter att berika sig själva på andras bekostnad och ödelägga vår civilisation.

  9. Linder har delvis rätt!
    Det blir mängder av nya jobb för att ersätta fossila bränslen med fulel. Och eftersom det inte hjälper att göra det bara i Sverige måste vi se det globalt. Enligt W Eschenbach skulle vi då behöva, för att nå zero CO2-usläpp globalt, varje dag fram till 2050 bygga:

    4000 st 2 megawatts vindkraftverk varje dag (400 km2). Beräknad livslängd max 20 år så då blir det 8000 väderkvarnar om dagen från 2043 samt som backup 1 st 2,1 GW kärnkraftsreaktor om dagen. Eftersom det tar tid att få igång den första får vi plussa på med dem vi missat när vi kommer igång med byggandet.
    eller
    Solpaneler med en yta av 250 km2 om dagen samt backup 1 st 2,1 GW kärnkraftsreaktor om dagen.

    Att förstå att det här är fullständig idioti kan väl inte vara feghet? Undrar hur den här grabben har överlevt?

    Om nu mångfald är så bra som dessa säger, varför ser jag då så mycket enfald från samma håll i debatten?

    För den som inte kände igen siffrorna så var de hämtade från WUWT och den alltid lika roliga Willis Eschenbach jan 2021

  10. All klimatpolitik, utom en, är meningslös, onödig och dyr. Det handlar om att slösa bort pengar, och ändliga naturresurser, för att lösa ett problem som inte finns. Och om problemet hade funnits, skulle åtgärderna ändå inte ha gjort något märkbart för att lösa det. Åtgärderna och klimatpolitiken skulle ändå ha varit meningslös och onödig.
    Den enda vettiga klimatpolitiken, den enda som inte är meningslös och onödig, är att anpassa sig till vilka klimatförändringar som än sker. Vilket för övrigt är vad människor och civilisationer alltid har gjort. De civilisationer som inte har klarat det, har gått under.
    Tron att stoppat användande av fossila bränslen stoppar klimatförändringar, är lika smart som att försöka blidka gudar med människooffer. Fast mer dödligt. Utan fossila bränslen, kommer massor av människor få korta och eländiga liv. Då skulle det vara mindre dödligt att offra människor till gudar som tros styra väder och klimat, och fortsätta att använda fossila bränslen.
    Numera tror få människor att det finns gudar som direkt styr väder och klimat. Men många är beredda att tro att förändringar i halten av ett par spårgaser i atmosfären kan styra klimatet.

  11. ‘Klimatfrågan är inte en värderingsfråga utan en överlevnadsfråga’ enligt fackrepresentanten.
    Så rätt han har, fast på ett diametralt annorlunda sätt.

    Den som följt utvecklingen i Kalifornien under senare tid vet besked:
    • Delstatsregeringen, med guvernören Newsom i spetsen, tillhör marionetterna för den destruktiva klimatpolitiken. ‘Satsningar’, refererande delstatspolicies, talar om storskalig förändring av elproduktionen, bort från kärn-, kol, och gaskraft till förmån för sol och vind dito. Kalifornien har nått en god bit på vägen, likt Tyskland och varför inte Sverige.
    • Den senaste månadens väderhändelser, men nya köldrekord i San Francisco, sällsynt snö i delar av delstaten mm. har visat kalifornienborna hur verkligheten ser ut. Framsynta bedömare varnar nu för att elnätet kommer att helt fallera vid fortsatt konvertering enligt ovan. Under de senaste väderhändelserna har alltför stor del av statens medborgare fått vidkännas långvarigt elbortfall.
    • I rapporteringen från dess bakgrund anges att sol resp vind under senare tid endast uppvisat kapacitetsfaktorer om 24% resp. 34% för sol resp. vind medan kvarvarande gas-kol- och kärnkraft gett från 55-90% som kapacitetsfaktor.

    När vaknar Ebba Busch och regeringen från vindfläktsförtrollningen?

  12. Man kan iofs förstå våra vänner och landsmän i nord som pga urbaniserings-driften i söder greppar varje chans till jobbskapande åtgärder från regering (och företag). Frågan är dock hur många som samtidigt vågat analysera de reala förutsättningarna för projekten? Inser de att det inte handlar om jobben primärt utan tillgången på vad naturen skapat där uppe. Vattenkraft, orörda skogar, glesbygd, hav osv! Miljöskydd? Knappast! 4e generationens industri skapar nog inte heller de jobb stora ekonomiska satsningar en gång gjorde. Men tror man på att Sverige som redan är nettoimportör (koldioxidneutrala) av världens koldioxidutsläpp (skogssänkan, vatten-kärnkraft) kan ta ansvaret för andras koldioxid så gör ni er själva en stor otjänst mht till projektens stora risker. Misslyckas de är de första att drabbas de som redan är ekonomiskt utsatta och oprioriterade.

  13. “De vet att det växer bättre både av värme och mera koldioxid.”

    Det vet inte det.

    Nuvarande regeringen till exempel har inte visat några som helst tecken på att de har förstått problemet med el i Sverige. Tvärtom förslår de ännu mer problem med elproduktionen. De verkar inte förstå en uns av en millimeter hur deras klimatpolitik förstör företag i Sverige.

    Vad anbelangar Unionen. Fackföreningarna i Sverige har varit de största jobbförstörarna i Sverige. Räkna inte med att de ska förstå något.

Comments are closed.