Tvärstopp i ex-SAAB NEVS

NEVS

Elbilbolaget NEVS har utvecklat självkörande “SANGO”, som klarat provkörningar

SAAB vann internationell uppmärksamhet med flera avancerade tekniska lösningar med turbon som den bäst kända. Det var inte tillräckligt för affärsmodellen med biltillverkning, som tvingades lägga ner. Sedan gjordes flera försök att ta tillvara dels de fysiska resurserna med en hel fabrik för kvalificerad tillverkning och dels de intellektuella resurserna med ovanligt kvalificerade tekniker. Den senaste ägaren är den kinesiska fastighetskoncernen Evergrande Group. Den har råkat ut för egna finansiella problem, varför den nu beordrat en nerdragning av verksamheten, så att nästan alla anställda varslas om uppsägning. Endast något 20-tal blir kvar.

Utvecklingen har bl.a. avsett självkörande eldrivna taxifordon, som beskrivs av Teknikens Värld. Det bör “ligga i tiden”, så att någon fortsättning kan vara möjlig.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Tvärstopp i ex-SAAB NEVS

  1. UWb
    Man kan välja samma motoralternativ i vissa toyotamodeller. Att japanerna har valt det här spåret anser jag är intressant då de inte verkar lika upplåsta till 100% fossilfritt inom en överskådlig framtid. Lågmälda, förnuftiga, faktabaserade argument som dessa imponerar i alla fall på mig:

    ” Elhybrider är inte bara ett bra val om du vill slippa vara beroende av laddstolpar. Då det krävs enorma resurser för att skapa ett batteri som är stort nog att driva en elbil blir det väldigt dyrt. Det krävs nämligen lika mycket resurser för att tillverka 20 000 batterier till elbatteribilar som för 1,5 miljoner elhybrider.”

    “Kör du mer på el och mindre på bensin så behöver du inte tanka lika ofta. På en och samma tankning kommer du i snitt 30% längre med en elhybrid. Vilket gör att du kan sänka dina bensinkostnader med upp till 30% totalt. Glöm heller inte den låga fordonsskatten som du betalar för en elhybrid.”

  2. Vlad
    Honda har en lösning, med en bensinmotor som agerar primärt som generator (men som kopplas in mekaniskt vid högre hastigheter), där ett litet batteri agerar som effektutjämnare. Jag tro det är på 1,1 kWh, så det är inte mycket att skryta med.

    En vidareutveckling av detta koncept kunde vara att sätta in ett större batteri, typ 15 kWh, och då kan bilen köra i staden på el och när man kör landsväg behöver motorn bara starta ibland och ladda batteriet (på landsväg används cirka 30 % av motorns effekt om man kör i jämnt tempo).

    Elbilar idag har ofta 80 kWh batterier, så ett sådant skulle räcka till 5 – 6 bilar av Honda’s koncept – vilket dessutom inte har räckviddsångest.

    En kollega som kör mycket utbrast – det är väl en sak med A-traktorer, men dessa jävla elbilar som kör långt under hastighetsgränsen för att spara batteri, de är de värsta.

  3. Det finns många som anser att satsningar på att ersätta dagens fossildrivna fordonsflotta med renodlat eldrivna fordon inte är en framkomlig väg. Dagens batteriteknik duger helt enkelt inte och ingen vet hur vi skall producera all den el som kommer att behövas. Japanerna, i vanlig ordning, kan ha hittat en kompromisslösning – en sorts hybrid. Men en hybrid där elmotorn driver och där fossilmotorn endast kopplas in vid behov, för att hålla batteripaketet tillräckligt laddat för fortsatt drift. Finns det en hake i det här annat än att det inte är en 100% fossilfri lösning? Skulle detta kunna vara en interimslösning tills en bättre batteriteknik har uppfunnits? Vad jag förstår klarar sig bilar av den här typen med ett mindre och väsentligt billigare batteripaket något som kan ha betydelse inte minst vad avser andrahandsvärdet.

  4. Ja, JAG hade omgående fått sparken om jag haft befattningen som marknadsansvarig på NEVS, tveklöst!
    Världen är inte färdig än!
    Man har knappt hunnit smälta nymodigheten ‘Tesla’.

  5. Verkligheten kom ikapp. Föga förvånande!

Comments are closed.