Modvion bygger VKV i trä !

modvion

Figur 1. Modvion i Göteborg bygger torn på 150 m med plywood-teknik

Man har en prototyp med höjden 30 meter i drift och kontrakt på ett torn med höjden 150 meter. Ett avgörande argument är förstås att utsläppen av koldioxid under tillverkningen blir en bråkdel av dem för ett torn i stål. Trä är ju en “koldioxidsänka”.

Transporterna blir enklare, eftersom tornet delas upp i segment, som ryms inom lastprofilen. Jag har dock inte förstått hur segmenten skall fogas samman med tillräcklig hållfast-het. Även infästningen till fundamentet torde vara problematisk.

modvion

Figur 2. Modvions produktionshall

Jag vet att under kriget tillverkade de Havilland planet Mosquito huvudsakligen i trä. Utformningen av ett torn för VKV torde vara enklare, varför projektet bör tas på allvar. Men jag förutser allvarliga problem.

Det allvarligaste problemet är nog att marknaden för vindkraftverk håller på att kollapsa. Subventionerna dras in på flera håll. De nödvändiga sällsynta metallerna har blivit dyrare. VKV får stå för de kostnader som back-up kräver.

Och snart upphör motivet att krångla med VKV: Bluffen om “klimatkrisen” erkänns. Koldioxid är inte en förbannelse utan en välsignelse !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Modvion bygger VKV i trä !

  1. Sture:
    Blir det inte väldigt mycket tyngre och dyrare med en limträkonstruktion?

    Lasse
    Har inte Ebba hjälmen bak och fram på stillbilden till videon?

  2. Fördelen med trä är att det inte skapar någon ny koldioxid…
    Om nu CO2 inte är farligt så finns det bara nackdelar.
    Dyrare, sämre och mer komplicerat, MEN man kan få feta bidrag.
    Bidragsentreprenörer…
    Novatron inom Fusion är ett annat…

  3. Är det någon som vet vad som gäller efter 2035 vad det gäller fosilbilarna. Tycker det är fram och tillbaka. Först Tyskland, Italien o Rumänien säger nej sedan ja sedan nej igen.

  4. I dagens flöde av nyheter:
    “Regeringar världen över pratar om och investerar i ökad grön energikapacitet, men inom tre år kommer planerna hotas av en kraftig global tillförselbrist på vindkraftsområdet, skriver vindkraftsbolagens globala näringslivsorganisation GWEC, enligt branschnyhetstjänsten Recharge News.”

    björn II-Det finns en färsk Youtube med Elsa W som beskriver dilemmat:

  5. De utdaterade väderkvarnarna var också byggda i trä. Deras effektivitet hamnade i bakvattnet, när ånggeneratorer såg dagens ljus för något århundrade sedan.
    Det har gjorts vkv där vingarna byggts i balsaträ, ett lätt formstarkt träslag. En vinge om 100 m kräver ett bakgrundsmaterial om ca 150 m^3. Av lätt insedda skäl skördades under en tid värdefull skog i jakten härpå; ännu ett miljömässigt storskaligt bakslag.

    Som vi tidigare konstaterat: vindfläktskraftverk behövs inte, är miljömässiga katastrofer och ska framförallt inte anslutas till det allmänna elnätet av skäl som utretts här sedan länge.

  6. Jag har läst på flera ställen att vindkraftmarknaden håller på att gå åt skogen. Var kan jag läsa mer om det? Finns det någon artikell eller sammanställning här på Klimatsans eller någon annanstans?

    Att vindkraft är en återvändsgränd av sin opraktiskhet, nyckfullhet och dess stora påverkan på miljön är självklart. Men att det dessutom är en sällsynt dålig affär (som blir sämre ju mer VK som byggs) har jag bara hört sägas, inte beläggas.

  7. En fördel kan vara att tornet flyter, om det hamnar i vatten. Enklare att ta hand om.

Comments are closed.