Berlins folkomröstning en klar miss för alarmisterna

DHN

De förenade alarmisterna begärde beslut om att Berlin skulle bli “klimat-neutralt” redan 2030 istället för 2045

Jag översätter en notis från ZDF:

2,4 miljoner berlinare uppmanades att rösta om förslaget “Berlin 2030 klimaneutral”. Även om det blev fler JA- än NEJ-röster har initiativet misslyckats.

Tills vidare sätter Berlin inga fler ambitiösa klimatmål: Folkomröstningen på söndagen misslyckades, eftersom det erforderliga minsta antalet JA-röster inte uppfylldes. En allians “klimatåterstart” ville uppnå en förändring av delstatens lag om Energiewende med omröstningen. Specifikt skulle Berlin åta sig att bli klimatneutralt 2030 och inte 2045 som tidigare planerat.

Godkännandegraden missades

Enligt valförrättarna röstade en knapp majoritet på cirka 442 000 väljare (cirka 51 procent) för. Cirka 423 000 väljare röstade emot. Detta var dock bara ett krav för förslagets framgång.

Det andra kravet, en godkännandegrad (quorum) på minst 25 procent av alla röstberättigade, uppfylldes inte. Det skulle ha krävt cirka 608 000 JA-röster. Enligt valförrättarna var deltagandet i folkomröstningen runt 30 procent.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

21 thoughts on “Berlins folkomröstning en klar miss för alarmisterna

  1. Macron’s pensionsreform fick bägarn att rinna över (igen) i Frankrike. Bakom missnöjet döljer sig så mycket mer nu när “makten” låtit inflationen skena.

    När ska vi se motsvarande reaktioner hos oss (den knutna näven i fickan)?

    Det kommer att bli mycket värre i Europa så nog kommer “di svenske” också att reagera vad det lider. Klimatpolitikens praktiska/ekonomiska återverkningar kommer att sörja för det.

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/paris-on-verge-of-revolution/

  2. Ett klargörande: Det handlar om risk och vid ökad riskaversion (hotad börskrasch t.ex) placeras normat alltid mer kapital i räntebärande “riskfria” statsobligationer. Vad händer när räntan stiger kraftigt? Bankerna kan vänta ut situationen men sällan vi andra. Inflationen idag har sin grund i utbudsproblem och inte en överhettad efterfrågan. Hyperinflation också rotad i utbuds-situationer men särskilt i dåliga beslut av regeringar ifråga om skulder/valutor.

  3. För den som inte är riktigt insatt leder “insättar-flykt” till att bankerna måste sälja tillgångar som oftast är behäftade med orealiserade förluster (i stigande räntemiljö). Bankerna behöver nämligen inte värdera orealiserade förluster i bokföringen genom att enkelt omklassificera dem till långsiktiga! Säljs de bokförs förstås förlusterna. En långsiktigt hög/högre ränta tvingar bankerna att behålla obligationerna till inlösen/förfall.

    Redan idag har amerikanska banker (dealers) problem att köpa obligationer vid auktionerna. Vem ska då köpa och hur ska då staten låna? Fortsatt monetisering av FED? De får bara köpa på en andrahands-marknad! Stora problem väntar i USA men det är värre i EUropa.

  4. Göran Å

    Det oerhört tråkiga i MSM är att det finns ingen saklig debatt om framtiden och hur dagens klimatagenda kommer att påverka det dagliga livet för folk. Som att det blivit tabu eftersom etablissemanget måste förstå att en debatt skulle få folk “att vakna” och ställa krav samtidigt som individer inom etablissemanget inser att det inte är önskvärt att väcka nämnda reaktioner. En slags självcensur etableras. Eliten i samhället mår ju ända rätt bra, finansiellt sett osv. Eller är dessa så indoktrinerade av klimatriskerna att de inte ens har sådana tankebanor? Nja, jag tror nog de många är “behagligt självcensurerade”.

    Så vad krävs för att etablissemanget ska tänka om? Kallt klimat? Ja men det är en långsam process.

    Ekonomin? Ja men bara någon form av krasch följt av att de själva drabbas.

    Kanske blev du förvånad i en tidigare tråd att jag är för bail-in bankerna utöver obligationer och eget kapital (aktier m.m)? Alltså att vanliga bankkonton utöver garantin ska kunna ianspråktas genom konvertering till aktier. Jag står för sådan bail-in för jag vet att den bara fungerar vid ett enstaka fall (jmf Cypern) MEN inte vid domino-effekter(systemfel t.ex).

    Ett systemfel är precis det vi byggt upp sedan 80-talet då bankernas funktion ändrats (Glass-Stegall) från nytta till investment-status och med implicit statsgaranti för högt risktagande i kombo med vinstmaximering. Skuldekonomin har gjort att alla banker (och pensionsbolag och de förmögna) sparar i främst räntebärande statspapper [näst fastigheter] (som är nästa kris i väst). Den insättar-risk som vi sett nyligen handlar om att den jättelikviditet som centralbankerna länge skapat (finansiella förmögenheter) hotas genom bail-ins. Precis som vi såg på Cypern 2011-12 så är det stora problemet med denna typ av bail-in inte privata personers förmögenheter utan alla företagares likviditet. Konkurs hotas mao och med det hela ekonomin (=depression). Detta pga den förda ekonomiska tillväxt-politiken i främst väst beror på räntepolitiken i synnerhet och synen på bankverksamhet i allmänhet.

    Så när jag sympatiserar med bail-in för deponenters pengar så vet jag att det inte kommer att fungera i dagens bankvärld. Kommer EU som har tydliga regler att likt USA och nu Schweiz att kapitulera och låta socialisera “upptäckta bankförluster” när det väl blir dags? Sannolikt så men fan vet hur mycket de förstör tills de inser vad de åstadkommit.

    https://www.politico.eu/article/10-days-that-shook-the-financial-world-silicon-valley-bank-credit-suisse/

    Klimatsans läsare gör klokt i att förstå att utfallet av pågående kriser (pengar och krig) kommer att påverka utfallet av klimatpolitiken. Vi närmar oss slutstationen kommande år.

  5. Tanken bakom batteribilarna är just att den vanliga medborgaren inte ska kunna skaffa dem p.g.a. det höga priset, och således förbehållna ‘den styrande eliten’. Petroleumbilar, som inte drives av något fossilt bränsle (när ska det gå in?) utan fastmer förnybart sådant, kommer att få en värdestegrande andrahandsmarknad sålänge som bensin- och diesel finns på marknaden.

    I förlängningen avser politiken att de vanliga medborgarna inte ska kunna förflytta sig på ett enkelt och fritt sätt över längre sträckor utan mera utnyttja apostlahästarna och andra hästar för privatorienterad förflyttning. Det är synkront med propagandiskt ‘direktiv’ till beslutsfattare att verka för 15 min samhället, aka storstäder. I dessa kan 5G & 6G effektivare organiseras, medförande dels ökande strålningsskador, dels lättare kontroll av medborgarna i alla hänseende.

  6. Vlad T

    Fanns det ngn ryggrad hos EU-parlamentarikerna skulle Ursula VDL åtalas (impeachment) pga vaccin-hanteringen. I vart fall avsättas.

    Men tyvärr är det få som haft tid och mod att sätta sig in i korruptionen.

  7. Folket mot politikerna

    Lite mer direktdemokrati?

    Nu har EU (som tror sig veta att CO2 är vårt största problem) beslutat att inga fler “fossil-bilar” får säljas efter 2035. Det innebär att begagnat-priserna av dessa kommer att stiga relativt sett. Så vilka kommer att ha råd med el-bilar när ingen klok människa kommer att skaffa en ny dyr fossil-bil om säg ca 5 år? Eller kommer fossil-bilarna t.o.m bli hårdvaluta om 10 år? Ja om framtiden vet vi egentligen inget mer än att allt som vi behöver/måste ha bara blir dyrare.

    https://www.di.se/live/klubbat-inga-nya-bensinbilar-i-eu-fran-2035/

    Att Ebba B tycker detta är bra förvånar ivf mig men nu när “vår kvinna (Elsa)” blivit utstött från miljöutskottet står det klart att riksdagen inte kommer att lyssna på vetenskapen fullt ut.

  8. Berlin är inte klimatneutralt utan är med största sannolikhet (99.7%) en UHI med högre temperatur än omgivande landsbygd. Där har berlinarna en mäktig uppgift att sänka temperaturen till omgivningarnas temperatur.

  9. Det som pågår, sedan en tid tillbaka är en dumskallarnas sammansvärjning. Antagligen är det på det viset att mindre begåvade människor, som inte förmår hävda sig i en digitaliserad värld med krav på intelligens, förnuft och förmåga, istället engagerar sig i politiken, som normalt folk inte ser som en karriärväg, och där får sina galna idéer att slå rot bland likasinnade. Hela etablissemanget fungerar som en sekt där ledarna ser sig själva som frälsare och upphöjda. Christine Lagarde, Ursula von der Leyen, Franz Timmermans, António Guterres, Ylva Johansson – desillusionerade, avdankade marxister som till slut fått sin möjlighet att förstöra en fungerande värld och ta oss tillbaka till forntiden.

  10. Lite intressant att bara ca 35% av de röstberättigade gick och röstade. Tyder väl på att frågan är ganska ointressant för “medel – tysken”.

    Gissar att de som är övertygade om jordens snara undergång i den stora “klimatkatstrofen” gick och röstade (borde man göra om man tror att världen är på väg att gå under). Nu vet vi hur många de är – 17% (51% av 35%).

    Låter troligt. Ungefär var 5:e människa tror att jordens undergång är nära. Stämmer ganska bra med vad jag skulle gissa utifrån de jag känner.

  11. Vad betyder egentligen klimatneutralt? Betyder det att inte ha någon märkbar klimatpåverkan, så är Berlin redan klimatneutralt.

  12. Ja, de rabiata klimathysterikerna är inte många med högljudda! Problemet är när makteliten och fanatikernas agenda sammanfaller, då blir det farligt. De globala politikerna är ute efter mer skattepengar och makt medan klimatfanatikers agenda är att avskaffa kapitalismen, det fria ordet och införa någon typ av vänster-fascism diktatur ömkligt kamouflerad till liberalism.

  13. Det var tydligen det låga valdeltagandet som förhindrade att klimatfanatikernas stolligheter segrade i Berlinvalet. Lite oroande är det dock att så få normala tyskar gick till valurnorna, vilket hade kunnat få ödesdigra konsekvenser. Man får komma ihåg att fanatiker alltid är de mest engagerade och därför får ett inflytande som är långt större än vad det borde vara. Därför är det viktigt att vi normala människor gör våra röster hörda så vi kan håll dem i schack.

  14. Förbränningsmotorn blir kvar
    E-bränslen är bara trams det
    blir fossilt i framtiden.

  15. Låt detta vansinne fortgå ett 10 tal år till och det tyska industriundret är förstört.
    Det innebär att även EU och resten av europa kommer att förlora stort.
    Att inte EU inserr att det enda som sker är att vi ger bort vårt välstånd och försprång till asien. Ska våra barn bli fattig och sedemera ‘slavar’ till asiater?

  16. Enligt ovedersägerliga professionella uttalanden har även domstolarna i Tyskland blivit politiska. Vissa typer av ärenden som riskerar avslöja myndighetsbrott tas ej längre upp till bedömning av domstolarna.

  17. Det är märkligt att Tyskland har blivit så naivt och korkat! Men här segrade förnuftet.

  18. Mer än en tredjedel av det totala energibehovet i Tyskland används för att värma byggnader och för att leverera varmvatten. Nu vill de gröna förbjuda nya olje- och gasvärmesystem i Tyskland från 2024.
    Det är värmepumpar och elbilar som gäller!
    Oklart varifrån elen skall komma, vätgas är ingen energikälla!

  19. Det spelar ingen roll vilket datum de sätter för de kommer aldrig att bli klimatneutrala ändå. På pappret kanske mellan aldrig i verkligheten.

Comments are closed.