Kallast på över hundra år !

SVT2köldhålen”
Figur 1. SMHI har noterat nya köldrekord för de vanligaste köldhålen
SMHI

Figur 2. SMHI:s karta över de nordligaste väderstationerna i Lappland med temperaturer uppmätta den 24:e mars 2023

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Kallast på över hundra år !

  1. Kallast på över hundra år. Fy för den lede, vi får verkligen hoppas på varmare väder och klimat.

  2. Ett av de viktigaste graferna rörande temp utvecklingen måste vara Nasa/Noaa’s intresse av att sudda ut värmeperioden fr 30-talet.

    Se deras (Nasa) original och deras justerade siffror över USA-temperaturerna i länken. Skulle allmänheten inse allvaret (inkl M Mann-skandalens omfattning) i detta samt problemet med UHI så hade säkert förtroendet för klimatpolitiken sett annorlunda ut.

    https://realclimatescience.com/1934-worldwide-drought-poles-melting-england-to-drown-freak-weather/

  3. Betr.: PW

    Ni skall inte misstänka PW för illasinnade avsikter. Bland bekanta och gamla skolkamrater anses han som en trevlig och hjälpsam vän. Han hade så bra betyg att han kom in på KTH:s sektion för elteknik och antas ha tagit examen som civilingenjör. Hans intellekt är bara annorlunda från våra. Jag raderar hans och även andras inlägg, som utgör personliga funderingar utan referens till fakta. Dock har jag haft svårt att hinna med det den senaste månaden. Nu börjar även trädgården fordra mera tid. . .

  4. Vlad T

    Håller med, och eftersom PW, för det mesta, bara slänger ur sig kommentarer för att, som det verkar, splittra debatten om ämnet, är mitt förslag att alla som kommenterar helt enkelt försöker strunta i PW’s kommentarer. Skulle det dyka upp seriösa, underbyggda försök från PW, fine, svara, annars kommentaren bara stå utan uppmärksamhet ( detta är en känd och framgångsrik teknik i bl.a. barnuppfostran…)

  5. Sture

    De verka som att PW i allt högre grad tillåts styra debatten till att handla om PW. Ett typiskt trollbeteende som enbart leder till tjafs och personangrepp i kommentarsfältet som du kan se.

  6. PW

    De höga temperaturerna på sina håll i Spanien beror på ett känt, återkommande väderfenomen med ursprung i Sahara. Du som verka ha koll, är det samma sak med kylan i Karesuando? Dessutom har det varit ovanligt kyligt i Spanien från årets början tills för bara någon vecka sedan. Du verkar gilla körsbär.

  7. Petter W
    Det lokala vädret varierar kraftigt som vanligt: -37 grader i norra Sverige och över 30 grader i Spanien. Var ser du klimatkrisen?

  8. Följ jetströmmarnas rörelser.
    I norr har vi nu påverkan med en U-sväng från nordpolen. I sydligare länder finns en omvänd U-sväng med varm luft från ekvatorn.
    Prognosen de närmaste dagarna ser inte gynnsam ut för oss nordbor.
    Jetströmmarnas ändrade beteendemönster beror/följer på jordens försvagade magnetfält.

  9. Petter W
    Så vi har en lokal växthuseffekt över södra Spanien eller hur tänker du?
    Torrt och varmt i delar av Europa men vi som bor nära Arktis får del av dess kyliga luft.
    Så har det varit och så kommer det att bli framöver också.

    Att hela tiden se rekord som ett resultat av doping gör sporten en otjänst 😉
    Kallast på 100 år är ändå mer extremt än varmast på 30 år, speciellt om vi har en allt varmare värld!

  10. #PW : En helt lösryckt siffra. Avser den medeltemp för ett dygn eller maxtemp aktuell dag? Hur ser det ut för ett antal år tillbaka, dvs en tidsserie? Var är värdet hämtat? Det finns ju ngt som kallas UHI.

  11. Petter Wulf,
    Vart är vi på väg? Om man tror att det blir varmare får man titta på mur många gånger det varit varmt under en viss period och undersöka tendensen, minst 30 år. Det ser inte bra ut för Murcia.

    https://youtu.be/C6WkSJoo_lM

  12. Kylan i Nikkaluokta fortsätter. Tidigt i morse hade de -35,7 grader. Dessa noteringar är så obehagliga för alarmisterna att de skälver av obehag och vill förtiga dem. De tror ju att vi håller på att förgås av en accelererande hetta och kan inte acceptera fakta. Annat är det när det rapporteras om värmerekord någonstans på jordklotet. Då går reportrarna på Svt och TV4 upp i falsett och vrålar om hur allvarligt klimatnödläget är. Överhuvudtaget är väderleksrapporterna därifrån ytterst tendentiösa. På temperaturkartorna är det ständigt temperaturen kl 13, då det är som varmast, som visas, medan uppgifterna för andra tider på dygnet förtigs. Dessutom har jag noterat hur dagens högsta temperatur regelmässigt överdrivs med en à två grader där jag bor. Jag tror att de medvetet far med osanning i syfte att få oss att tro att det är på tok för varmt. Har kanske andra personer på forumet samma erfarenhet? Idag har vi haft en del hagel- och snöskurar här i Skåne och mer lär komma, så någon oro för att det är för varmt, kan jag inte uppbåda.

  13. Rättelse ovan:

    Givetvis ska max-värdena fr borrproverna vara ca 300 ppm och inte 380-90 som jag slarvigt skrev.

    I videon framgå till min förvåning att de fortlöpande mätningarna av CO2-halterna på Hawaii inte tillåter separering av de olika kol-isotoperna 12, 13 resp 14. Hade det skett fr början och idag menar forskaren i videon att man skulle kunnat separera naturlig CO2 från mänsklig förbränning. Hur som helst kommer han fram till att ca 80% av koldioxiden har naturlig källa och inte mänsklig sådan. Han visar vidare att minst 2 andra rapporter stöder hans tes.

    Cykliskt sett räknar han med att vi från 2024 inleder en globalt kylande klimatfas som kommer att bli kallare än under 50-60-talet (USA). Temperatur-rekorden i både Arktis och Antarktis nyligen visar att uppvärmnings-fasen toppat.

  14. Jag har funderat en tid på borrproverna (Vostok t.ex) från Antarktis och Grönland som visar CO2-halter och temperaturer från tider 10.000-tals år bakåt. Alarmisterna tar dessa som bevis för att vi idag dramatiskt ökat koldioxid-halterna pga mänsklig fossil-förbränning. Så vad visar egentligen borrproverna? Enligt denna forskare handlare det om genomsnittliga halter under minst 1-4 tusen år i resp delprov. Det styrker mina misstankar om att det inte går att jämföra dagens nivå om 420 ppm med de max-värden kring 380-90 som proverna visar.

    Sevärd teori;

    https://m.youtube.com/watch?v=qNSPiMmuIvI

  15. När jag gjorde slutövningen i min militärtjänst i mars 1962 var det under minus 20 C under nätterna, en bit från Såtenäs flygflottilj, söder om Vänern. Så är detta tecken på att vi nu går in i en tillfälligt kallare period, som under 60- och 70-talet, eller är det början på en ny liten istid som experterna på Melankovich -cyklerna hävdar eller bara en vanlig klimatvariation?

Comments are closed.