Renar dissar VKV på 7 km !

Anna Skarin, professor i renskötsel vid SLU, © Sameradion

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har gjort en studie om renens konkurrens med andra markintressen.

Studie visar – renar undviker vindkraftverk med flera kilometer

  • Forskarna har bland annat tittat på hur utbyggnaden av vindkraft påverkar renens beteende genom GPS-data från renar.
  • “Renarna förändrar valet av betesmark med upp till sex, sju kilometer från vindkraftverken”, säger Anna Skarin, professor i renskötsel vid SLU.

För att hålla reda på renhjordarnas vandringar sätter samerna GPS-sändare på några renar. Från dessas data har professor Anna Skarin kunnat visa att renarna undviker vindkraftverk på avstånd upp till 7 km. Data från GPS-lokaliseringen gör denna slutsats mycket säker.

Det är väl känt att många djurarter har mycket känsligare sinnen än människan, ex.vis lukt och hörsel för hundar, mörkerseende för ugglor, etc.

Det är också väl känt att infraljud når mycket längre än vanligt buller. I Bayern måste VKV placeras på ett avstånd från bostäder som är minst 10 ggr höjden. Är höjden 300 meter, vilket börjat bli vanligt numera, blir avståndet 3 km. Studien visar att renarna märker infraljudet på större avstånd än de flesta människor, upp till 7 km.

Det är inte omöjligt att det finns människor, som är lika känsliga som renarna, fast påverkan döljs av så många andra effekter i den moderna civilisationen. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Renar dissar VKV på 7 km !

  1. Renar är tydligen smartare än klimathysteriker! Ja, det var väl ingen högoddsare med tanke på de verklighetsfrånvända inlägg som en del klimathysteriker gör här!

  2. Riktigt obehagligt riskerar infraljudet att bli om det ligger runt 7 till 9 Hz vilket överensstämmer ganska väl med människoskelettets egenfrekvens …

  3. Anna Skarins observation om 7km ‘säkerhetsavstånd’, som renarna tillämpar borde vara mänskligt säkerhetsavstånd tillika. Det finns all anledning att följa renarna exempel. Deras reaktion är biologiskt korrekt orienterad, eftersom det är följden av en naturlig, utifrån oinfluerad reaktion.
    När en sådan gräns tillämpas som ‘biologiskt säkerhetsavstånd’ undrar jag vilka land-vkv, som omedelbart måste tas bort? Inga havs-vkv kan således få godkännande från miljö-biologiska utgångspunkter.
    Stackars havslevande djur, inte endast de cetaceaner och sälar, som jag i en tidigare kommentar, 17/3 kl. 10:46 under ‘Falska media och myndigheter offrar valar för VKV’ från samma datum, bestämdes kunna offras hursomhelst för ett helt onödigt havsbaserat projekt inom ramen för en offensiv vindfläktssatsning i östra USA. I detta fall refererar jag effekter av sonarpejling, ljudexplosioner vid byggnation, i tillägg till effekter av kontinuerligt infraljud.

  4. Enligt ny forskning har vi nu nått halvvägs mot brytpunkten för när det inte längre går att hejda att Grönlands inlandsis smälter och höjer havsnivån med nästan 2 meter. Just nu har vi släppt ut ungefär 500 gigaton koldioxid, när vi överskrider den första brytpunkten på 1 000 gigaton kommer Grönlandsisen smälta, det rapporterar CNBC. Men det kan ta tre generationer innan vi är där🥱 Kan det bevisas?🤔

    De “doktoringenjörer” som så kategorisk “vet” vad hälsoproblemen i förhållande till vindkraftverk (vkv) handlar om bör tänka på, att de själva genom de senaste 20-30 åren stort sett alena har formulerat de “sanningar” de nu försöker att försvara för att rädda vkv-industrin och de politiker som inte förstått bättre🙁 Tyvärr har världens läkare som så ofta förr också svikit😷
    https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2013/08/infraljud-fran-vindkraftverk-en-halsorisk/comment-page-2/?fbclid=IwAR11PNlMhL-2pjWIPJK97JM614sK6SAeJ0THy14WnNSAzOO2DAYkeLd-wM4

  5. Ett förtydligande!
    Ljudet kan vara högre 1/2 våglängd längre från verket.
    Om ljudet passera en dalgång som är 1/4 våglängd djup
    kan det verka dämpande!
    Ljudet är i luft en regelbunden variation i tryck.

  6. Infraljud, dvs. ljudvågor <20 Hz får inverkan mycket långt från källan p.g.a. dess långa våglängd. En konstant rytmiskt infraljudtryck från vkv ger upphov till skadlig verkan genom dess påverkan, via hörselorganet, på autonoma nervsystemet. Det blir konstant adrenalinpåslag med risk för förhöjt blodtryck och hjärtfel, såväl som fibromyalgi, tinnitus och yrsel. Ménières Desease är en sådan åkomma som är svårbehandlad. Inte konstigt att renarna flyr undan. Det borde människor också göra.
    Vettiga läkare påpekade detta i Sverige 2013 med rådet att se över placering av vkv. Inget hände såklart. Vkv: ineffektivt, dyrt, oplanerbart och hälsoofrämjande.
    Hoppas SD, enl. påpekande ovan, ställer ultimatum. Bäst vore att byta ut metallträden mot riktiga träd och satsa storskaligt på gasturbinkraftverk; fysikaliskt/ekonomiskt effektiva med stor frihet till distribuerad krafttillförsel. Gas kan vi få från Norge. (jmf Baltic Pipe till Polen, invigd 27 sept. 2022)

  7. Vi som till skillnad från de traditionella (f.d) naturvännerna opponerar oss mot vk-eländet kallas inte sällan för fascister i klimatsammanhang. Jag är orolig för att det återstår mycket att lära kring vad den massiva utbyggnationen av vk kostar djur, natur och människor. En regelrätt ekologisk (och ekonomisk) katastrof breder ut sig i tysthet sett från både biologiskt och politiskt perspektiv. Måtte det gudomliga straffet drabba bara de ansvariga i framtiden.

  8. För snart 15 år sedan började jag och mina grannar vår kamp mot VKV-idiotin. Naturligtvis fick vi ju inget gehör för våra åsikter och de flesta gav upp.Själv har jag genom åren fortsatt kritisera detta vansinne och kan idag med glädje konstatera att verkligheten börjar komma ikapp investerarna och att även yngre människor börjat fatta vidden av katastrofen med vindkraft.Läste tom att poletten trillat ned hos klimatidiotifanatikern Tuta Grenberg ursäkta skall vara Greta Thunberg förlåt vad gällande VKVs inverkan på djur och natur.

  9. Mycket svårt att behärska ljud på låg frekvens! Det handlar också om våglängden!
    Även om stolpen finns på avstånd styr den frekvensen! En vinge per sekund ger 1 Hz.
    1Hz våglängd ca 340 m. Det kan ge en påtaglig förändring att förflytta sig 170 m dvs 1/2 våglängd. Terrängens höjd-variationer spelar därför en roll. Det är hela kroppen som känner av tryckskillnaden. Jag tror att terrängen betyder mer än avståndet!
    Men vi måste tro på djurens reaktion!

  10. SD Oskar Sjöström vill riva vindkraftverken.
    En ren god gärning 😉

  11. Ja inget levande, varken växter, djur eller människor vill befinna sig i närheten av dessa miljövidriga gigantiska vädermonster. Dessa miljövidriga vädermonster är i sanning ett otyg och måste förpassas dit där de hör hemma, nämligen på skrothögen där de kan återvinnas till något som är till nytta för mänskligheten.

  12. Leif Östling, som ju har sina rötter i Luleå med omnejd, visste berätta nyligen i ett möte arrangerat av Moderaterna på Östermalm att allt vilt försvunnit från områden i Norrbotten/Lappland där väderkraftsbelätena förorenar naturen. Även råttorna!

Comments are closed.