Bröd och skådespel gäller även i vår rationella värld

Figur 1. Northvolts enorma anläggning utanför Skellefteå har producerat sitt första Li-jon-batteri

Jag minns särskilt några få scener ur dokumentären om “Den Gröna Kapplöpningen”, den som går till avgrunden med landets ekonomiska ruin. Det gäller alla förtjusta politiker från Löfvén, von der Leyen och Baylan till landshövdingen och lokalpolitiker. De var alla betagna av den strålande framtiden med tiotusentals nya jobb för skattebetalare och den berömmelse deras storslagna satsningar skulle ge dem ute i världen.

Northvolt satsar på en global marknad med världens “grönaste” bilbatterier. Konkurren-terna har ju inte “grön”, d.v.s. förnybar el för sin tillverkning.

Men för “folk i allmänhet” i lokalsamhället uppstår lätt en tveksamhet eller misstänksam-het inför de olägenheter de stora omvälvningarna kunde medföra. Northvolts VD,  Peter Carlsson, tacklade problemet föredömligt genom att erbjuda grannarna en “Grillkväll” med hamburgare, sång och gitarrspel.

Figur 2. Northvolts “Grillkväll” för grannarna

Alla inbjudna var synbarligen förtjusta. De gamla romarnas maxim gäller fortfarande: Med “Bröd och Skådespel” vinner man plebejernas sympati.

Bolaget hade 2022 över 2 300 anställda.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Bröd och skådespel gäller även i vår rationella värld

  1. Det finns vare sig tillräckligt med el, råvaror, köpare eller arbetskraft för dessa “gröna” projekt i norr. Dokumentären “Den Gröna Kapplöpningen” visar att projekten drivs av personer som är avskärmade från verkligheten och lever i en fantasivärld. Och då inte bara gällande projekten. Där finns också vanföreställningen “Jorden brinner upp”, att det pågår en klimatkris som måste lösas.

  2. Tja, det är en sak att starta en batterifabrik men kommer Northvolt att kunna konkurrera med utveckling av ny batteriteknik? För vi ska klart för oss att i Kina finns det närmast oändligt med forskare och hur många kan Northvolt ställa upp med jämfört med t ex CATL? Visst kan det vara så att Northvolt bara kommer att tillverka av andra utvecklad teknik men frågan är om det räcker? Och blir det i så fall lönsamt i ett dyrt land som Sverige?

  3. Frågan är när Northvolt kommer att göra vinst. Hittills är det enbart förluster.
    Stigande världsmarknadspriser på nödvändiga metaller lär inte underlätta …

  4. Sovjetunionens femårsplaner var en serie centraliserade femårsplaner som gällde över hela Sovjetunionen. Planerna utvecklades av Gosplan enligt de riktlinjer för ekonomisk utveckling som Sovjetunionens kommunistiska parti utfärdat. Uppfyllandet av planerna blev en central del av den sovjetiska byråkratin

  5. WEF/Rom-klubben (m.fl) har sin prioriterade plan grundad i den digitala revolutionen och transhumanism (en form av slaveri om man ser det krasst). Man kallar det den 4e industriella revolutionen. De har inte bråttom men onekligen innebär deras plan tillsammans med FN att public-private-partnerships ska utgöra mandatet (förtäckt som stakeholder capitalism) att styra utvecklingen i för dem (globalist-oligopolet/medlemsföretagen) önskvärd utveckling. Alltså en form av korporativism (fascism) då syftet är att flytta makt från de suveräna staterna till det delvis privatfinansierade FN. I Europa har redan EU-toppen via kommissionen arbetat för implementering av en sådan utveckling där man bl.a understödjer tanken på WHO som ansvarig för hälso- och klimatfrågor (miljö). Vår egen Löfven spelar en roll här. Parlamentariskt beslut i EU april 2024.

    Som bekant godkände europas regeringar utan vidare nyligen att EU fick ytterligare en ansvars-pelare (Sociala pelaren) inom dess konstitutionella ramar. Ett uppenbart steg i federal riktning vilket även covid-finansieringen blev då EUkommissionen för första gången skuldsatte unionen. Målet är beskattningsrätt och upprättande av transfererings-system med EU-obligationer (The Great Reset). FN och PPPs är direkta mottagare av skattebetalarnas pengar.

    [De 20 milj avlidna i Covid är en grov överdrift eftersom WHO betalade sjukhusen i t.ex USA för varje fall som diagnosticerades som C-19 (= diffusa symptom eller inga alls pga test-kraven för alla sjukhusintagna oavsett orsak) via det manipulerade PCR-testet(för höga lab-cykel-körningar, t.ex Sverige använde upp till meningslösa 45 cykler).

    Virus är som bekant bara olika former av genetisk kod från naturen inklädda i proteiner. Ett av vårt genoms viktigaste uppgifter är att producera proteiner för kroppens olika funktioner. Virus har alltid varit en del i mänsklighetens och andra livsformers historiska utveckling. Virus är en del av vårt liv och vi har alla en mängd virus i oss även om vi oftast inte märker av dem. S-C-2 är f.ö bevisligen ett från början lab-utvecklat virus (patent i USA sedan 1999) men det är en annan historia.]

  6. WEFs inriktning verkar ha varit att industrialiseringen ska minska kraftigt och därmed också utsläpp av CO2. Förmodligen också att befolkningsökningen ska bli en dito minskning.

    Gissar att herr Schwab tycker sig ha misslyckats när massor av nya industrier, som t ex Northvolt dyker upp. Utsläppen av CO2 ligger i stort sett konstant eller t o m ökar något.

    20 miljoner sägs ha dött p g a Covid under två år. Det märks i stort sett inte då den normala ökningen är 160 miljoner på två år.

    Gissar vidare att herr Schwab nu funderar på vilka nya steg som måste tas för att stänga industrier, göra människor fattigare och få fler att dö i förtid. Det kanske visar sig snart?

  7. Man ska inte underskatta förhoppningarna att våra “ledare” ser “den gröna revolutionen” som en ny ekonomisk era med innovativ tillväxt. Frågan är bara vilka som kom med idéen? Var det genom WEF och Rom-klubben det initierades via politiker eller var det naturligt via marknadskrafterna? Svaret på den frågan avgör sannolikt det ekonomiska utfallet av denna revolution!

Comments are closed.