Arktis havsis växer till igen

Dagens notering för utbredningen av isen på havet i Arktis

Utbredningen närmar sig nu medelvärdet för perioden 1981 – 2010 som oftast anges som “normal”. Det förklarar de aktuella problemen för expeditionen med isbrytaren Oden.

MEN, hur kan det komma sig att AL Gore fortfarande engageras i prestigefyllda sammanhang som WEF, och där får göra bort sig ännu värre. Säkert mot ett väl tilltaget arvode. Detta måste ju räcka till flygplanet, förstås.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

25 thoughts on “Arktis havsis växer till igen

  1. Har de klimathotsreligiösa försvunnit från tråden efter att ha blivit överbevisade om att ha fel?

  2. Även om inlägget handlar om Arktis kommer regelmässigt kommentarer om Antarktis. Jag kompletterar situationen avseende Antarktis med några data från EGU (European Geosciences Union) från 16 maj 2023, avseende en studie för perioden 2009-19:
    • Shelfis-arean har sammantaget vuxit med 5305 km^2,
    • Ismassan växte med 661 Gt,
    • 16 större shelfis-areor ökade medan 18 minskade i utbredning,
    • Ökning resp minskning följer det kända naturliga mönstret av minskning i väst p.g.a. geotermiska orsaker och ökning i öst p.g.a. frånvaro av sådana.
    Studien, ‘Change in Antartic ice shelf area from 2009 to 2019’ bygger på ‘tidsvariabla kalvningflödes-observationer’ för att mäta förändringarna.

  3. #Thomas P

    Du brukar hänvisa till Grace när det gäller Antarktis.

    Som en sann förespråkare för vetenskap, så kan du väl berätta vad Icesat och Cryosat säger om Antarktis.

  4. Thomas P. Årsmedeltemperaturen uppe på Antarktis’ isvidder är under 50 minusgrader. Isen växer med nederbörd. Återvändande forskare finner sina läger läckta med snö och is. Världens största öken, helt livsfarlig.

    Isen bildar med sin tyngd tråg och hålls på plats innanför höga randberg. Längs västra kusten löper en fortsättning av Anderna. Längs kusterna är årsmedeltemperaturen under noll.

    Utanför västkusten går en tektonisk spricka med värme underifrån, som sommartid minskar havsisen. Den växlar med årstiderna och cykliskt i växelspel med Arktis. Allt naturliga fenomen sedan mlljontals år.

  5. Rekordlågt för säsongen för havsisen i Antarktis kanske ska skyllas på global uppvärmning och växthusgasutsläpp? Hur förklaras då att havsisen i Antarktis låg över medel 2021? Plötsligt började en ökande växthuseffekt märkas mellan 2021 och 2023?

  6. Thomas P påstår att isen är rekordlåg i Antarktis? Rena nyset! Det påståendet måste vara taget helt ur luften precis som mycket annat från det hållet! Det är VINTER på södra halvklotet svinkallt, frost och snö på platser som inte sett snö på årtionden. Ovanligt frostigt i Australien t ex…Kanske dags att inse att ni klimathysteriker har fel?

  7. Al Gore är inte ens den som bär byxorna, det gör hans fru. Zappa spöade skiten ur dem i förhören i representanthuset om ev märkning av musikalbum. Frank förutspådde vart vi är på väg. Ur Flakes:
    Can’t escape the conclusion
    It’s probably God’s Will
    That civilization
    Will grind to a standstill Mycket tack vare medbedragare och nyttiga idioter.

  8. Havsisen i Antarktis är inte alls rekordlåg, utan växer just nu. Där nere i söder är det nämligen början på vintern nu, så snö- och istäcken växer.
    GRACE-satelliterna mäter gravitation, inte istjocklek. Eftersom eventuell landsänkning eller -höjning är okänt för Antarktis, går det inte att säkert omvandla GRACE-mätningarna till förändringar i istäcke.
    Haven stiger med enstaka mm/år. Det är ingen fara alls. Vilket förklarar varför de klimathotsreligiösa har hitta på en acceleration som inte finns. Men även med den påhittade accelerationen händer ingenting farligt före 2100.

  9. Isen smälter vid Antarktis. Vilka problem i världen har det skapat?

  10. Thomas P
    Obama och Gore är gamla men tänker inte på sina barn och barnbarn och dina barn och barnbarn eller hur?
    Kan jag göra som Obama och Gore och flyga så länge pengarna räcker eller kommer jorden att brinna upp (FN-chefen Guteres) innan pengarna är slut?

  11. ThomasP

    Jovars men trovärdigheten bör sättas främst politiker som de är!

  12. Thorleif, Obama och Gore är rika och gamla nog att inte bry sig om havsnivåhöjningen. Vill de ha ett kustnära hus för utsikten köper de ett och om havet stiger för mycket så får de väl köpa ett nytt längre in. Det är inte de rika som drabbas utan de fattiga.

    Lasse, de flesta studier och direkta mätningar från GRACE visar på massförlust på Antarktis. Jag har inte kompetens att avgöra om just den studie du hänvisar till skulle vara bättre. Har du? Sidor som notrickszone är experter på att leta fram udda artiklar.

  13. T.ex om det pågående maktövertagandet via FN/EU;

    Säga vad man vill, amerikanerna i gemen kommer att försvara sin rätt (“land of the free”) och sin konstitution.
    Demokratin bygger på att majoritetens tyranni inte gäller utan istället ska den skydda minoriteten. Idag pågår en medveten politisk splittring med totalitära ambitioner och klimatet är ett av instrumenten. Man underblåser ett minoritetskrig som håller massorna borta från pågående legala omstörtning.

    https://thehighwire.com/thegreatawakeningpremiere/

  14. Var inte då rädda för sanningen! Var nyfiken istället och döm inte i förväg.

  15. Al Gore och Obama som ex skaffade sig privata jättefastigheter med strandläge på lyxorter ungefär samtidigt.

    Se vad de gör istället för att lyssna på dem!

  16. Tompas11

    Al Gore är en spritt språngande galning. Efter hans WEF-anförande borde män i vita rockar hämtat och fört honom till lämplig mentalvårdande institution.

    Och man kan alltid lita på omdömesbristen hos Thomas P som försöker försvara denna djupt störda och ondskefulla människa.

  17. Å andra sidan är havsisen runt Antarktis rekordlåg.

    Det där citatet från Al Gore tror jag dessutom är falskt. Gore hänvisade till några forskare som menade att det fanns en risk att den kunde vara borta så snabbt, men han hävdade det aldrig som en prognos så här.

  18. Det pågår ett skifte i isutbredningen i år.
    Mer is än någonsin lämnar Arktis genom Framsundet. Detta ger utrymme för mer isbildning eftersom det fortfarande är ovanligt kallt där uppe. Sommaren har precis fått grepp om området och Odens helikopter kan inte flyga på grund av dis och dimma
    Intressant om de kan få ut någon på isen. Isbjörnar förhindrar dem allt som oftast.
    En expedition som ger oss hopp om framtiden. Bra jobbat Mikael Tjernström (SU), vetenskaplig kapten!

  19. Om journalisten på Aftonbladet orkade leta litet kunde hon hitta detta:

    “In 25 Jahren wäre der Normalzustand, dass die Arktis im Sommer ohne Eis ist”, sagt Dirk Notz von der Universität Hamburg dem SPIEGEL.

    Tja, vad är det för skillnad mellan sju år och 25 år om isen öndå ligger kvar?

  20. När gamla hot fallit i glömska dammar man bara av dem och ändrarar siffrorna.
    Aftonbladet har idag rubriken

    “Larmet: Det är för sent! Isen bortom all räddning”

    Den är The Guardian som “släppt bomben” att den första isfria sommaren kommer att inträffa redan om sju år. Att dom bara orkar!

Comments are closed.