Claes: Oden och utflippade

Figur 1. Isbrytaren Oden: Expedition i Arktis med 23 forskare

Claes’ månadsrapport för maj:

Månadens nyhet 1:

Brittiska Daily Telegraph hittar allt fler tecken på att Europa börjar vända sig mot klimatalarmismprofeterna. En ledare i samma tidning vill att klimatalarmism inte skall spridas via skolorna.  

Månadens nyhet 2:

En oberoende vetenskaplig granskning av senaste IPPC-rapporten har hittat ett antal missvisande eller direkt lögnaktiga fakta och ett antal logiska kullerbyttor. Svensk kommentar.

Månadens nyhet 3:

Så har då regeringen godkänt två nya havsvindkraftparker. Hoppas de inte subventionerar någon del av dessa! När vind och sol inte levererar (vilket de gör max 30% av tiden), krävs 100% back-up från kärn/vattenkraft (eller hypotetiskt svindyrt batteri/vätgas-lager) och när vind och sol producerar (eller elen kommer från ev. batteri/vätgaslager), kräver elnätets frekvensstabilitet att ca 50% kommer från kärn/vattenkraft eller naturgas med roterande generatorer. Så varför ha alternativa elkällor alls? Kommentar.

Månadens nyhet 4:

Så verkar då SD äntligen börja stå upp för sin klimatpolitik efter att ha lämnat sin mest kompetenta medlem Elsa Widding i sticket.

Månadens nyhet 5:

Odenexpeditionen som just givit sig av för att undersöka issmältningen runt Arktis “och göra Sverige världsledande” verkar ha fastnat, i is. Man kollade tydligen inte satellitmät-ningarna i förväg som angav istjockleken till 4 m, långt över Odens kapacitet. Påminner om Ship of Fools för några år sedan då australiensiska forskare skulle utforska isen runt Antarktis och fick räddas med helikopter.   

Figur 2. Odens loggade position mellan Grönland t.v. och Spetsbergen/Svalbard t.h.

Den irrande färden tyder på att Oden varit fastfrusen i isen. Planerna att nå Nordpolen torde få skrinläggas

Månadens nyhet 6:

“Privatmarknaden för elbilar är iskall”. Alla elbilar säljs till företag. Och då har inte elbilar börjat betala vägskatt än men är fortfarande subventionerade via inköpspris och gratis laddstolpar med tillhörande elnät. Jfr med kravet på etanolpump som mackägarna fick betala ur egen ficka.

Månadens fake news 1:

Globala uppvärmningen har orsakat 2 miljoner dödsfall de senaste 50 åren. Så säger FN (WMO) (utan att redovisa något som stöder siffrorna). Officiell statistik säger att ca 250 000 dödsfall är den korrekta totalsiffran för de senaste femtio åren (de femtio åren dess-förinnan gick antalet ned från 500 000 per decennium till 50 000 och är nu nere i ca 25 000 per decennium). WMO talar inte heller om att i varma länder som i Indien orsakar kyla 8 ggr fler dödsfall än värme varför en global uppvärmning skulle minska dödstalen. Kommentar.

Månadens fake news 2:

Trots att den globala temperaturökningen hittills mest påverkat medeltemperaturen så att klimatet blivit gynnsammare och antalet döda pga kyla minskar, slår SvT på trumman för en ny “forskarrapport” som gör samma misstag som WMO-rapporten och säger att “2 miljarder människor kommer att hamna utanför överlevnadszonen”. De avslöjar sig genom att bara prata om medeltemperaturen. Ingen dör av medeltemperatur speciellt om det bara är längden på värmeperioderna som ökar, inte maxtemperaturen. Man kan fråga sig var gränserna för “överlevnadszonen” går idag och hur den definieras?

Månadens fake news 3:

Det pratas mycket om värmerekord i Indien, men just där har våren varit kallare än på 100 år. Inga massmedia nämner några köldrekord, inte heller det för hela jorden som slogs förra året i Antarktis.

Utflippade klimataktivister

Månadens utflippade klimataktivister (med definitionen “Kommer med ovanligt korkade, faktabefriade eller ologiska uttalanden):

Cara Daggett has long pointed out “The intersection between climate denial and misogyny through the concept of petro–masculinity, which describes the way that fossil fuel systems uphold patriarchy, white supremacy, and authoritarianism.”

(– Cara Daggett har länge påpekat “Sambandet mellan klimatförnekelse och kvinnohat genom begreppet petro-maskulinitet, som beskriver hur fossila bränslesystem upprätt-håller patriarkatet, vit överhöghet och auktoritarianism.”)

Tidigare på listan:
  • US Energy Secretary Jennifer Granholm said she supports requiring the military to have an all-electric vehicle fleet by 2030. Man frågar sig om amerikanska militären vid en invasion då kan veta att fienden har tillräckligt många laddstolpar.
  • Biden: “If we don’t keep the temperature from going above 1.5C, then … [a] whole generation is damned”;
  • Al Gore pratar i Davos om “boiling oceans”;
  • Jane Fonda pratar i TV om att “rasism är orsaken till klimatkrisen”;
  • Greta som “ser koldioxid”;
  • Rockström med sina, av inga andra påvisade, “tipping points”;
  • FN-chefen säger att “Världen står i brand”;
  • Kamala Harris (vicepresident i USA) och Alexandria Ocasio-Cortez (kongress-ledamot) vill ha klimatkompensation till “alla i USA av kvinna född”. Är det den nya könsdebatten med möjlighet välja ett av upp till nio kön som kräver detta förtydligande? 
De gröna förslagen för att “rädda jorden” är helt meningslösa, fungerar inte och den enorma kostnaden förstör levnadsstandarden för alla.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Claes: Oden och utflippade

  1. Gång på gång dyker det upp påståenden om att global uppvärmning (eller klimatförändringar) har dödat si eller så många människor. Jag har aldrig sett någon förklaring till hur dödandet skulle ha gått till.
    Det är då inte via extremväder, i alla fall. Dödsfallen av extremväder har minskat de senaste 100 åren. De har minskat så oerhört mycket att risken för en människa att dö i extremväder nu är mindre än en procent av vad den var för 100 år sedan.
    Hur skulle klimatförändringar annars kunna döda?
    Genom minskad livsmedelsproduktion, kanske? Men den har ökat. Skördarna har mångdubblats de senaste 6 årtiondena, enligt FAO:s statistik.
    Det verkar snarare som klimatförändringarna har räddat liv. Väldigt många liv, till och med.
    Visserligen finns flera olika orsaker till de positiva trenderna. Att extremväder blir ovanligare i en varmare värld, är en av dem. Detta faktum accepterar inte de klimathotsreligiösa. Det går ju inte att skrämmas med det. I stället ljuger de om mer extremväder i en varmare värld.
    Om du tänker efter: Är det mer eller mindre extremväder på somrarna än på vintrarna? Nog är det mindre? Eftersom klimat är medelväder över lång tid, exempelvis 30 år, kan inte klimat och väder har rakt motsatta trender när det gäller sambandet mellan temperatur och extremväder.

  2. PW Utbredning är ett area-mått!
    Volymen är bara en skattning som har låg kvalitet.
    Oden ligger i flera meter tjock is mellan Svalbard och Grönland.

  3. #TorbjörnR

    Alla “mätningar” av volymen är gissningar. Det finns idag inget sätt att mäta volymen.
    Egentligen är volym det relevanta måttet eftersom det mäter hur mycket “energi” som finns bundet som is.

    Isutbredning blir beroende av stormar och havsströmmar, vilket gör siffran lite mer svårtolkad.

    Det som är lite intressant är att det som Oden körde fast i var tjock is (flera meter). Det krävs flera år för att bilda en så tjock is. Det var exakt denna “fler-års- is” som skulle försvinna enligt Al Gore.
    Tycker det börjar bli dags för alarmisterna (eller vad de nu ska kallas.. vetenskapens förespråkare kanske de tycker passar bättre??) att inse verkligheten.

  4. Om det är svårt att mäta ytan av Arktis is så lär det vara än svårare att mäta volymen.
    Tyckte det var kul att länken ovan var för volymen som var ganska låg jämfört med senaste åren men om man tittar på ytan så var det ganska stort i jämförelse

  5. #PW

    Arktis is (mätt som 10% istäckning) var liten i Maj 2023.

    Arktis is sett över en längre period (mer än en månad, t.om. flera år) är svagt stigande.
    Detsamma gäller Grönlands istäcke.

    Börjar det inte bli dags att inse verkligheten? Kanske börja larma om något annat?

  6. Twisted pair (tvinnade par) är ett sätt att minska störningar. Här på klimatsans är det twisted pair som står för störningarna.

  7. Petter W
    Rapporten från IPCCs WG2 är inte framtagen av vetenskapsmän som kan något om klimatet. WG2 bygger på hur andra “vetenskapsmän” tolkar WG1 och WG1 har många antaganden som är tveksamma och därmed ger osäkra resultat. Slutsatserna i WG2 blir därför mycket osäkra, nästan intetsägande.

  8. Nyhet 2:
    På WUWT finns indikationer på vetenskaplig diskussion. Men att IPCC skulle ignorera den naturliga klimatvariationen är en överdrift. Det kastar en skugga över andra påståenden, tex. rekommendationen av en studie av Büntgen mfl, som skulle peka på att den globala temperaturen tidigare varit i höjd med dagens nivå. Det framgår inte riktigt varför den studien skulle vara mer träffsäker än andra.

    Rapporten från IPCCs WG2 döms ut som “flat out bad”. Ingen konkret kritik, således, av dess “reasons for concern”.

    Clintel, som gjort analysen, kallar sig oberoende, men har som credo att det inte finns någon klimatkris. Mer riktigt är väl att kalla organisationen motberoende – beroende av att vara mot IPCC.

    Nyhet 5:
    Den arktiska havsisens utbredning tycks vara rekordliten (http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-tykkelse-og-volumen/ ).

    Nyhet 6:
    Elbilsförsäljningen tycks däremot inte alls vara rekordliten utan ökande (enligt growsverige.se).

  9. Ja det finns fler elbilar men det är nästan uteslutande företagsbilar som nyregistreras numera och det beror på alla subventioner för elbilar! De verkliga kostnaderna dumpas över på skattebetalarna! Du hade inte sett många elbilar om de inte subventionerades i flera led av politiska beslut i de flesta länder.

  10. Är försäljningen av elbilar iskallt? Eller är det ett önsketänkande? Tycker mig se en ökning av elbilar på vägarna.

  11. Ja Ivar

    När man befinner sig i isens grepp, isolerade på dessa breddgrader förstår man att känslan av att “jorden står i brand (guterres) känns långt från verkligheten. Arktis är ju deras kärnområde!

    # att veta känns som en hopplös uppgift
    # min hjärna är annorlunda kopplad (vågar tänka själv men behöver skäl?)
    # jag fattar knappt något
    # det bär mig emot att erkänna

    Ida är konstnär och inte klimatforskare men konstnärer och forskare borde leva under samma uttryckssätt dvs tvivlet som rättesnöre. Intressant att “aerosoler” numera är ett vanligt spörsmål.

    Känner själv en glaciärforskaren och en styrman som varit med på forskningsresor till bl.a Arktis. Syftet är att här studera issmältningen fram till september. Att driva med isen en del i syftet. Frågan är dock om de räknat med utbredningens tjocklek mht tidsplaneringen?

  12. “Små detaljer bygger vidare på berättelsen och det finns inga krav på sanningar. Verkligheten är glidande, den kan alltid förstås på ett annat sätt. Det är därför viktigt att hålla fast vid osäkerheten.”
    https://www.polar.se/nyheter/2023/onsdag-31-maj-kl-2130/
    # inga krav på sanningar
    # Verkligheten är glidande
    # viktigt att hålla fast vid osäkerheten
    Motsatsen till IPCCs och de klimathotsreligiösas tvärsäkra uttalanden.

  13. Att förstöra levnadsstandarden för vanligt folk är ju klimathysterins mål. Oligarker, politiker och rika klimathysteriker är genuint oroade för att “pöbeln” tar för mycket av jordens resurser som de anser sig ha rätt till för att fortsätta sin livsstil. Det är helt enkelt en fråga om egoism! Kolla t ex hur Al Gore, Obama, Greta och många andra klimatskojare lever och bor…

  14. Det är intressant att följa Odens väg .
    Om något så är isläget värre än nånsin.
    Framsundet, där is åker söderut med strömmar och vind, är i år mer fyllt än tidigare.
    Detta visar på att isavsmältning inte bara sker på plats utan isen transporteras söder över där den smälter.
    Expeditionen skull visa på hur vädret smälter isen. De har såhär långt haft otur med vädret.
    Men var finns medias intresse? Forskarnas tredje uppdrag-sprida sin kunskap-är i träda.
    Tur att det finns en bloggande konstnär ombord, med utförliga? israpporter.
    https://www.polar.se/nyheter/?c=Blogginl%C3%A4gg

  15. Stort tack, Sture, för denna översiktsbild från den Orwellska världen.

Comments are closed.