Mycket kallt på många håll

Figur 1. Temperaturens avvikelse från medelvärdet 1991 – 2020

Tege Tornvall har reagerat på medias förvridna rapportering om ovanliga temperaturer runt globen:

+ – + – + – +

Ovanligt kallt på många håll

Fortlöpande får vi rapporter om ovanlig värme på många håll. Det ger intryck av pågå-ende global uppvärmning. Mindre får vi veta om ovanlig kyla på andra håll.

Globalt tycks ovanlig kyla snarare överväga. Solens magnetiska aktivitet är nu lika låg som periodvis under Lilla Istiden med mindre solvind som skydd mot kosmisk strålning. Då bildas mer moln, som skyler Solen och ger mer nederbörd.

Mycket av väderdata kommer från den amerikanska vädertjänsten NOAA. Den förmedlar sina rapporter i två versioner: en för försvar, sjöfart, flyg och andra kritiska samhällsfunk-tioner, se figur 1, och en version för media och allmänhet, figur 2.

Figur 2. Percentiler av temperaturen i förhållande till medelvärdet

Men det är klar skillnad mellan dessa rapporter.  Professionella kunder får en världs-karta med klart markerade kalla resp. varma zoner i blått resp. rött. Media och allmänhet får en rosa världskarta med blåa resp. röda inslag.

Figur 1 visar avvikande temperaturer i blått resp. rött för april 2023 jämfört med ett genomsnitt för tiden 1991-2020 med stora blåa ytor särskilt i Asien med Sibirien, i Nordamerika och även i Indien och Australien.

Figur 2 visar inte faktiska temperaturer utan bara om det är varmare eller kallare än genomsnittet. Med allt fler mätstationer i städer med värmekällor redovisas varma stadsdata mer än svalare data från landsbygd. Men stadsdata visar bara att det är varmare i städer, inte luftens temperatur utan värmekällor.

Dessa senare data presenterar media med intryck av pågående uppvärmning. Men vi får veta mindre om snö och kyla runt om i världen.

  • Annars varma Australien har nattfrost med kortare odlingssäsong särskilt i söder.
  • Särskilt centrala och östra Europa har haft mycket kyla och snö under våren.
  • Detsamma gäller Nordamerika , inte bara i norr utan även ned mot Mexico.
  • Sibirien och Centralasien har haft ovanligt kallt med mycket snö.
  • Även varma Indien har haft ovanlig kyla.
  • I norr har vårens havsis i Arktis varit ovanligt utbredd. Forskare på isbrytaren Oden sitter fast i isen utan att kunna nå Nordpolen.
  • Isvidderna på kontinenten Antarktis är fyra grader kallare än normalt.
  • Nordligaste Sverige har snö i början av juni.

Detta är förstås väder, inte klimat. Men det stöder inte larmen om hotande global uppvärmning.

SMHI och media borde därför allsidigt rapportera om världens väder. Att inte göra det ger en missvisande bild.

Tege Tornvall

Leksand

+ – + – + – +

Rosa ger ett synintryck av värme

Den dominerande färgen i figur 2 är rosa, vilket ger ett falskt intryck av värme. Samma trick används i våra svenska TV-kanaler, där väderprognoserna får rosa och orange ton för helt normala temperaturer.

Det allvarliga här är de samfällda ansträngningarna av myndigheter och media att vilseleda allmänheten.

I tidningen Nya Tider behandlas frågan under rubriken:

Klimatkartor manipuleras för att förleda allmänheten

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Mycket kallt på många håll

  1. Den senaste veckan har det inte en enda dag i Tunisien varit över 20 grader!

  2. Ivar.

    Min poäng är att om kvalitetskontrollen släppt genom ett så tydligt språkfel, hur är det då med kvalitetskontrollen av data och av presentationen? Naturligtvis förstår jag att det borde stått “Deviation ….” Vilket jag också skrev i inlägget.

  3. Tege.

    Jag är väl medveten om kartprojektioners brister. Ytor nära polerna kommer att se oproportionerligt stora ut. I den här projektionen ser det ut som om Grönland är ca 25 % av Afrikas storlek. I verkligheten är Afrika ca 14 ggr större än Grönland.

    Jag är också väl medveten om hur jetströmmar uppför sig.

  4. Departure är avgång och med ironi skulle man kunna syfta på att “vi lämnar normalläget för gott” 🤣😉

  5. Karl Erik
    Trots den dåliga engelskan i figur 1 förstod jag vad som avsågs. Figur 1 visar avvikelser från normalläget (det står i texten till figuren). Normalläget gäller för perioden 1991 – 2010 (står också i texten till figuren)
    Du hänger upp dig på ett fel valt ord i stället för att ta till dig informationen..

  6. Karl Erik R. Kartorna är ju inte statiska utan läget vid en viss tid. De växlar inte minst med buktande jetströmmar. Dessa för på norra halvklotet kall luft från norr resp. varm luft från söder – och omvänt på södra halvklotet. Norrut finns de stora landmasorna.

    Vidare är kartbilden inte rättvisande. Ytor nära midjan (ekvatorn) är större än mot polerna. Om vi såge Jorden från endera polen, skulle det området se missvisande stort ut.

  7. Kommentarer till Figur 1.

    Den visar väl bara ett normalläge. Det finns områden som är varmare än tidigare genomsnitt och det finns områden som är kallare. Även om det finns områden som är blå så är det i ärlighetens namn större områden som är rosa/röda. Det går dock inte utläsa något genomsnitt av den här bilden.

    Funderar också på vem som skapat bilden. I rubriken står “Departure from Average” vilket betyder avresa från genomsnitt. I korrekt engelska borde det ha stått ” Deviation from Average”, alltså avvikelse från genomsnitt. Verkar skrivet av någon med skrala kunskaper i engelska.

  8. Klimathysterikerna jobbar så här…När det är ovanligt kallt så är det väder och när det slås ett “värmerekord” så är det klimat! De utnyttjar det faktum att folk inte är pålästa! Givetvis är de flesta s k “värmerekord” dessutom påverkade av ändringar i den yttre miljön eller beror på bättre mätmetoder än förr vilket nogsamt undviks att redovisa av alarmisterna.

  9. Thomas P har garanterat hittat andra siffror.
    Finns säkert någon graf som visar motsatsen.

  10. Lasse:
    Ja det blir ju svårt även för SMHI att hävda att det ständigt slås nya värmerekord när verkligheten knackar på dörren.

  11. Det har pratats om nya värmerekord i våra hav från slutet av 2022 och till mars (som jag sett). Kan det vara så att det lite oväntade stegringen av maj-värdet (UAH) till viss del beror på havens ökade temperatur? Jag tänker inte minst på Atlanten.

    Samtliga UAH-områden ex Australien redovisar hyfsade ökningar i maj relativt medelvärdet. Lokalt känner vi ju inte igen oss men vi måste ändå lita på siffrorna. Jag blev ändå inte förvånad mht temp-mönstret och nuvarande bas kring nollan.

  12. Lasse
    Den globala uppvärmningen lyser med sin frånvaro just nu.
    “Juni 2023 har inletts med ovanligt kyliga nätter både i norr och söder. Lokalt har det varit lägsta junitemperaturerna på 30-50 år. Från Finland rapporteras till och med nationellt köldrekord för juni.”

  13. Man hade ju kunnat hoppas på att SMHI vore pålitliga, men så är inte fallet. SMHI har en tydlig agenda och gör allt för att spä på den förljugna bilden att jorden håller på att få värmeslag.

Comments are closed.