Växthusvärme ökar tillväxt

Vänster: Tomatplanta i växthus, 150cm hög. Höger: Samma sort utomhus, 70 cm

Med en fullständigt ovetenskaplig jämförelse vill jag illustrera hur viktigt värme är för växtligheten. Min fru sår varje år tomatfrön av några sorter hon känner väl till, driver upp dem och planterar ut dem i växthuset. Hon driver upp fler än hon har plats för, så några “blir över” endera till bekanta eller till komposten. Jag förbarmade mig över en av de senare som såg lika fin ut som de hon använde, och satte den i en kruka med särskilt bra jord utomhus. Och har vattnat varje dag.

Jag fick ånyo en fråga, som avslöjade att en del stadsbor i lägenheter nog inte är bekanta med växthusens verklighet. Så jag satte en två meters tumstock framför en av plantorna i växthuset och fotade, se bilden till vänster. För plantan utomhus kunde jag vika ihop tumstocken till längden en meter.

Åtta ggr så mycket biomassa

Plantan i växthuset är mer än dubbelt så hög. Grovt räknat är då dess biomassa åtta gånger så stor. Det gäller naturligtvis inte generellt, men illustrerar växternas beroende av värme.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Växthusvärme ökar tillväxt

  1. Växterna gillar CO2 och värme. En grönare jord. Våra politiker tycker tydligen att det är viktigt att sätta in insatser för att minska växtligheten. Undrar varför?

  2. Media i USA och papegojorna i Europa sager att vi har rekordvarmt i Texas just nu.
    Som vanligt har sk journalister ingen moral. Man anvander nu ett begrepp som inkluderar det sk heat index, dvs luftfuktigheten ar inkluderad i dessa siffror.
    Texas i juni, july, augusti och vissa ar i september ar normalt mycket varmt. Under min tid har (sedan 1987) har vi haft upp till 100F graders varme i 59 dagar i rad. Vi har haft 109F och 111F vissa dagar. Helt enkelt Texas ar varmt pa sommaren. Har inget att gora med Climate Change. Just nu ar det 32 grader varmt har. Ingenting att oroa sig for.

  3. Kommersiella växthusodlare upptäckte för många år sedan att koldioxid, värme, näring och vatten ger rikliga skördar.
    Det optimala var att elda med den förnybara naturgasen. Efter gaspannan placerades en kondenserande rökgaskylare. Den ökade verkningsgraden till ca 103 – 105% (räknat på undre värmevärdet), vilket drastiskt minskade avgastemperaturen på de i övrigt rena avgaserna, som sedan sprutades in i växthusen med såväl avgasernas restvärme som koldioxid.

  4. Detta kan inte nog upprepas och betonas. Solen värmer. Koldioxid gynnar.

    Glad midsommar!

  5. Jorden har ju som bekant blivit en grönare planet. Men vad beror egentligen denna ökning på.

    Forskning har visat att ökningen till 70% beror på högre koldioxidhalt, 9% på bättre tillgång på kväve, 8% på uppvärmning och 4% på ändrad markanvändning. Högre CO2-halt gör att växter blir bättre på att klara perioder av torka. Ökad koldioxidhalt ökar växtligheten generellt. Men lite olika mycket beroende på vilken variant av fotosyntesen växterna använder. C3 eller C4.

    Siffrorna baseras på tre LAI (Leaf Area Index, lövyteindex) och 10 olika modeller för globala ekosystem för att beskriva betydelsen av 4 olika faktorer. Forskningen visar att Koldioxiden kan förklara det mesta av förgröningen i tropikerna och att uppvärmningen spelat en stor roll på höga latituder och på det tibetanska höglandet. Ändrad markanvändning hade störst betydelse i sydöstra Kina och i östra Förenta Staterna.

    https://www.nature.com/articles/nclimate3004?fbclid=IwAR2G3reNKChxnpD9lrkNEXil4_fm3Kcl8f9KZe2AlRS2MhQ5KAEFM6TuJJU

Comments are closed.