Kinas elbilar i Ponzisvindel

Figur 1. Tusentals elbilar av märket BYD övergivna till rosten

Runt om i Kina står tusentals eller tiotusentals elbilar av märket BYD övergivna. De är resultatet av en Ponzi-svindel, där “investerare ” lockats till glänsande affärsupplägg, i detta fall med den tilltalande idén att skapa “Bilpooler”, så att man själv inte behöver betala för mer än en del av en bil. En av de största tillverkarna BYD registrerar bilarna och säljer dem till Pool-firman, så att de hamnar som “sålda” i statistiken.

Det gör alla glada, inte minst kommunist-partiet, som internationellt stoltserar med en klimatsmart bilpark.

Firman har inga abonnenter på bilar och grundarna har flytt, sedan de med god förtjänst sålt sina aktier till de optimistiska “investerarna”. Bilarna parkeras, där man finner plats, tusen eller tiotusen åt gången. De lämnas att rosta, eftersom man inte gärna kan bjuda ut dem på marknaden för begagnade bilar. Där skulle priset rasa, vilket även skulle leda till minskad tillverkning, med sämre siffror för “klimatomställningen”.

Figur 2. Tiotusentals elbilar med miljöfarliga batterier lämnade att rosta sönder

Se videon: “China is Throwing Away Fields of Electric Cars “

Ingen tycks ha ansvar för att batterierna med sina toxiska kemikalier skall återvinnas på ett miljömässigt sätt. Kina har många liknande miljökatastrofer under utveckling. . .

Kinas statistik för produktion och registrering av elbilar innehåller således en inte så liten del bluff.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Kinas elbilar i Ponzisvindel

  1. Låt mig avsluta det hela med att jag hyser viss oro att den pågående geopolitiska makttransfern från väst till öst ökar riskerna för kinesisk expansion inom USAs egen skyddszon inkl bakgård (sydamerika). Utgångspunkten är den underliggande fientlighet mot USA som kan tänkas finnas hos nationer som under decennier kuvats under amerikansk hegemoni men som nu ser hur pågående maktförsvagning som tillfällen att “bjuda in” till samarbeten med Kina. Just nu pratas det om att både Kuba och Mexico upprättat speciella “säkerhetspolitiska” samarbeten med Kina. Inte bra men inte heller oväntat.
    Vi ser att flera afrikanska stater bjuder in både ryska och kinesiska resurser för olika syften (inte minst på energi-och råvaru-området). Är det händelser som är resultatet av Chalmers Johnson’s blow-back-teori?

    https://www.thenation.com/article/archive/blowback/

  2. Det är upp till 100.000 plus elbilar som bara står och rostar i Kina. När klimathotsbluffarna ska försvara denna lilla mängd bilar, så är det helt plötsligt helt okej med alla den koldioxid som producerades när bilarna tillverkades.

    Hur många år kommer det att ta för svenskarna att kompensera denna mängd koldioxid genom att minska sin konsumtion av rött kött med 150 gram per vecka?

    För att neutralisera min konsumtion av rött kött per vecka behövs 23 klimathotsbluffare.

  3. Sture,

    Tänk att få kommer ihåg eller ens var medvetna om gränskriget mellan Ryssland och Kina på 70-talet. Mitt under brinnande Vietnam-krig.

    https://www.politico.com/news/magazine/2023/06/04/daniel-ellsberg-final-advice-00099639

    Kommer Klimatet och “elimineringen” av fossil-bränsle bli ett framtida vapen för fortsatt “krigföring” mot Ryssland (och därmed Kina)? Även om vi vet att det är dessa tillgångar man vill komma över nu när kommunismen är död (t.v).

  4. Sture

    Nejdå, jag tolkar dem båda som gränsande kulturhot inom sfären. Formosa får nog sägas tillhöra detsamma. Om inte annat en politisk skyddszon i likhet med området från åtminstone centralamerika upp till Alaska (som tidigare var ryskt) för USA (Monroe-doktrinen). Jag uttalar mig alltså inte om vad som är rätt eller fel.

    Dock kan handel och krediter leda till beroenden där Kina som fordringsägare alltmer förvärvar svaga länders infrastruktur (som skuldbetalning) vilket i förlängningen kan leda till koloniala förhållanden (Afrika som ex) där man är så närvarande att man påverkar länders regeringsskick osv. Något USA nu nästan i panik upptäckt ifråga om Afrika efter att ha varit upptagna mest på andra kontinenter.

    Multipolär värld dock bättre än en unipolär värld där det alltså saknas en nödvändig maktbalans vilket blev resultatet av Sovjets sammanbrott.

  5. Kinas makthavare begriper mycket väl att det inte finns någon klimatkris, inte råder något klimatnödläge och att ingen klimatkatastrof på gång. Kina har några duktiga klimathistoriker som kan berätta för sina politiska ledare att det som har hänt i modern tid med klimatet inte på något uppenbart sätt avviker från vad som har hänt många gånger tidigare.
    Däremot passar det Kinas makthavare väl att västs ledare låter sig luras att förstöra energiförsörjningen, i tron att det ska rädda klimatet. Kina ställer gärna upp på att underblåsa lurendrejeriet, till exempel genom att sälja de prylar som väst behöver för sin omställning till ekonomisk katastrof. Alltså den omställning som kallas grön.

  6. Kineser är historiskt sett världens mest erfarna och drivna affärsmän. Detta sett från båda sidor av “lagen”. Bortsett från gränskonflikter är Kina såvitt jag förstår den enda historiska stormakt som inte varit geografisk expansiv (kolonier och krigföring). Hur det bli den här gången återstår att se. USA som senaste stormakt lär ju inte släppa taget. Handel utan kulor&krut tjänar alla på och inte bara några få.

  7. Kinas övergripande strategi när det gäller s.k. grön teknologi är att bli ledande, inte minst kostnadsmässigt, så att Väst – Europa och Nordamerika i första hand – lockas att prioritera kinesiska produkter så att Väst förstör sin ekonomi och självständighet så snabbt som möjligt.
    Detta är ABC i en geopolitisk analys!

  8. Detta är ju ett resursslöseri utan dess like och totalt vansinnigt. Kina ljuger hej vilt och Thomas P är totalt okritisk till detta vilket säger det mesta om denne person.

Comments are closed.