Vilseledd Regering om CCS

Halten CO₂ i luften stiger oberoende av utsläppens storlek

Ingvar i Klippan tipsar om en remiss från finansdepartementet den 29 juni beträffande lägre elskatt för anläggningar som bedriver infångning av koldioxid för slutförvaring av den, CCS (carbon capture and storage):

Ökade incitament för investeringar i koldioxidinfångning

Det skulle innebära att företag med industri- eller kraftvärmeanläggningar som använder CCS får en energiskatt på 0,6 öre/kWh, för den el som förbrukas för CCS. En skattenivå som är den lägst tillåtna enligt EU-regler.

Förslaget föreslås träda i kraft 1 oktober 2024. De räknar med att de första kommersiella anläggningarna tas i drift under 2026.

Regeringen är tydligen dåligt informerad. Den subventionerar och förslösar våra skattepengar på ett meningslöst ”evighetsarbete”.

De har missat:

  • Ole Humlums forskning och redovisning om att uppemot 12 månader efter det att havsvattentemperaturen ändrats, förändras även koldioxidhalten i luften.
  • Henrys lag om att koldioxidens halt i luften är beroende av temperatur och partialtryck över och under en vätskenivå
  • Forskningen av Svensmark och Shaviv, som visar att det är kosmiska förändringar som påverkar klimatet

Energiskatten är enligt el-räkningen 39,2 öre/kWh (exkl. moms). Det hade varit bättre att ändra den till de föreslagna 0,6 örena/kWh.

Ingvar Åkesson

+ -+ – + – +

Totalt meningslöst

Naturen eftersträvar balans mellan gasers partialtryck ovan och under en vätskeyta. Om vi fångar in CO₂ från atmosfären, så minskar partialtrycket där, och haven gasar ut en mängd, som återställer balansen. Haven innehåller bortåt 50 ggr så mycket CO₂ som atmosfären.

Således gasar haven ut c:a 98 % av den infångade mängden. Om man lyckas lagra undan den så säkert att den inte läcker tillbaka till atmosfären.

CCS är alltså totalt meningslöst

Vi vet att gasers partialtryck i vatten ökar med stigande temperatur. Efter Lilla Istiden på 1600- och 1700-talen har havens vatten sakta värmts, vilket fortfarande pågår. Det har drivit fram den stigande halten CO₂ i luften enligt högra bilden ovan. Det är alltså havens temperatur som bestämmer halten CO₂ i luften, inte “människans” utsläpp.

När “människan” bränner kol och olja, så att utsläpp av CO₂ uppstår, höjs partialtrycket i luften genast. Det motverkar partialtrycket i haven, som då genast minskar utgasningen med lika stor volym, som släpptes ut.

Således: Våra utsläpp av CO₂ går direkt ner i haven och påverkar halten i luften så lite att det inte kan mätas.

Vem kan få fram denna information till finansminister Elisabeth Svantesson ?

IPCC har fullständigt fel:

  1. Utsläppen av CO₂ påverkar inte halten i luften mätbart.
  2. Halten i luften bestäms av temperaturen i haven.
  3. Därmed kan inte halten i luften styra temperaturen och klimatet.
IPCC har förväxlat orsak och verkan, vilket visar dess bottenlösa inkompetens.

IPCC måste avvecklas helt !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Vilseledd Regering om CCS

Comments are closed.