Byråkratin växer inom EU !

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) från EU är en ny reglering med högre krav på hållbarhetsrapporteringen

Vattenfall presenterar den i sitt kundbrev:

Vad är CSRD? – hot och möjligheter

Med CSRD kommer hållbarhetskommunikationen att flyttas från att bara beskriva håll-barhetsarbetet till att faktiskt mäta resultaten på ett standardiserat sätt. . . CSRD kommer också att underlätta för företag som väljer att granska underleverantörers hållbarhet och därmed ställa höga krav utifrån ett scope 3-perspektiv.

CSRD-direktivet kommer att införas stegvis, baserat på företagens storlek, med start från räkenskapsåret 2024. De första rapporterna förväntas bli tillgängliga 2025.

+ – + – + – +

När socialismens mantra “Allt är politik” gäller . . .

. . . känner politikerna förstås ett behov att motivera sin existens och gör därför “kloka” ingrepp i marknadernas ännu inte reglerade liv. Varje ingrepp av politiken visar sig oftast ha några oförutsedda, “okloka” följder. Dessa motiverar så ytterligare ingrepp, som måste baseras på korrekt information. Man behöver “rapportering” av sådant som de aktiva producenterna i respektive bransch vet tillräckligt bra utan nya blanketter. Och rapporteringen måste givetvis ske standardiserat och punktligt.

Pärmarna ovan är förstås ett gammaldags sätt. Numera finns alla data i digital form någonstans i “Molnet”.

En viktig del av problemet är att ordens betydelse i politikernas förljugna låssasvärld är helt olika vad som gäller ute i verkligheten. Ett paradexempel är just glosan “hållbarhet”. Hållbart är minskade utsläpp, fast verkligheten skulle må bättre med ökade utsläpp. Det nya direktivet leder till betydande administrativa kostnader runt om i samhället medan nyttan kan var negativ för delar av de sammanställningar som görs.

Med blanketter, direktiv och rapportering bygger man en planekonomi och den byråkrati denna fordrar. Och en sådan kan bara växa enligt C. Northcote Parkinsons lag.

Det är precis vad de nuvarande politikerna i EU håller på med.

Det måste vi se till att stoppa !

Missförstå mig rätt: EU är en bra idé. Men den har kommit i händerna på politiker som vurmar för planekonomi utan att förstå att det betyder fullbordad kommunism.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather