Flopp för brittisk vindkraft

UK planer för Off-Shore vindkraft som viktig del av NetZero politiken

I UK håller man auktioner, där företagen får bjuda på framtida elpris, för att få tillstånd att bygga vindkraft. Dagens Industri skriver:

2023-09-08, DI, Dagens Industri:

Flopp för brittisk vindkraftsauktion – Vestas pausar byggplan

Den brittiska regeringens senaste auktion av kontrakt för utveckling av projekt inom havsbaserad vindkraft blev en flopp. Inga utvecklare var intresserade, skriver Financial Times.

Danska vindturbintillverkaren Vestas säger efter beskedet om den misslyckade auktionen till Bloomberg News att man nu kommer att avvakta med ett planerat bygge av en produktionsanläggning i Storbritannien.

+ – + – + – +

2023-09-08, The Guardian:

‘Biggest clean energy disaster in years’: UK auction secures no offshore windfarms

(‘Största katastrofen på åratal för förnybar energi’: UK auktion säkrade inga offshore windparker)

Inga nya vindkraftsparker till havs kommer att etableras i Storbritannien efter den senaste statliga auktionen, i vad kritiker har kallat det största ren-energi-politiska misslyc-kandet på nästan ett decennium. Inget av företagen som hoppades bygga stora vindkrafts-parker till havs i brittiska vatten deltog i regeringens årliga auktion, som tilldelar kontrakt för att generera förnybar el under 15 år till ett fast pris.

Företagen hade vid upprepade tillfällen varnat ministrarna för att auktionspriset var satt för lågt, för att vindkraftsparker till havs skulle kunna delta, sedan kostnaderna inom sektorn skjutit i höjden med cirka 40 % på grund av inflation i deras leveranskedjor.

+ – + – + – +

Vattenfall skriver ner SEK 5,5 miljarder

Vattenfall bokför förluster på 5,5 miljarder kronor för ett projekt i UK, som de backar från.

Det verkar vara på allvar att vindkraftens epok nu går mot sitt slut.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather