Ellevio köper Markbygden !

Pressmeddelande från energiföretaget Ellevio, som förvärvar Markbygden Net AB

Energiföretaget Ellevio, med en miljon elnätskunder i Mellansverige, förvärvar Markbygden Net AB, ett modernt transmissionsnät som ansluter betydande delar av Europas största vindkraftspark, Markbygden 1101 utanför Piteå.

Genom förvärvet etablerar sig Ellevio för första gången i norra Sverige och stärker sin roll som en ledande aktör i den svenska energiomställningen och vägen mot nettonollutsläpp 2045.

– Som ett av Sveriges största elnätsbolag spelar vi en nyckelroll i elektrifieringen av industri och transporter. Med förvärvet av Markbygden vill vi vara en långsiktig, stabil och närvaran-de partner som säkrar flödet av grön el till industrin, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Markbygden Net AB ägs av vindkraftsutvecklaren Svevind (75%) och vindturbinstill-verkaren Enercon (25%).

– Den gröna omställningen sker i hela Sverige, men Norrbotten är Sveriges skyltfönster för industriomställningen. Att expandera norrut för oss närmare flera stora elproducenter och Sveriges mest elintensiva industrier. För oss är det strategiskt viktigt för att kunna bidra till elektrifieringen i fler delar av landet, säger Johan Lindehag.

  • Markbygden 1101, Europas största vindpark
    Den totala kapaciteten uppskattas till cirka 3 400 MW, med en produktion av upp till 12 TWh per år – ungefär 7 procent av Sveriges totala energiproduktion. Produktions-kapaciteten kan jämföras med Luleälvens årsproduktion på cirka 14 TWh.

+ – + – + – +

Tron på “Grön El”

Svevind betraktar sig som “projektutvecklare”, d.v.s. planerar, skaffar tillstånd och bygger vindkraftparker. När anläggningarna är igång, säljer man till en operatör, medan tron på “Grön El” fortfarande hålls vid liv. Därmed undviker Svevind risken för att utvecklingen på marknaden gör vindkraften olönsam. Nu ligger den risken istället på Ellevio.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather