Temperaturen driver CO₂ tvärt emot IPCC:s hypotes !

Demetris Koutsoyiannis et al visar att temperaturen ändras innan halten CO₂ i en rapport publicerad 2023-09-13

De har sammanställt offentliga data för den globala temperaturen och halten CO₂ sedan 1957 i en rapport med titeln:

On Hens, Eggs, Temperatures and CO2: Causal Links in Earth’s Atmosphere

(Om höns, ägg, temperaturer och CO2: Orsakssamband i Jordens atmosfär)

Grafen ovan:
  • Röda punkter: ∆T = Delta T = Skillnaden i den globala medeltemperaturen mellan innevarande och föregående år, januari till december.
  • Gröna kvadrater: ∆ln = Skillnaden i logaritmen för genomsnittliga halten CO₂ mellan innevarande och föregående år, juli till juni. Obs 6 månader senare än röda punkter.

Markant följsamhet

Det är markant hur väl de två kurvorna följer varandra. De visar klart att temperaturen ändras först och halten CO₂ därefter.

Det är alltså temperaturen som driver halten CO₂ upp eller ner. Temperaturen är ORSAK och halten CO₂ är dess VERKAN. Direkt motsatt IPCC:s hypotes.

Då kan CO₂ inte vara den drivande kraften under den stigande halten av CO₂ !

Professorerna Humlum och Solheim

Koutsoyiannis utgår från samma små variationer i utvecklingen av den globala temperaturen och halten CO₂ som professorerna Humlum och Solheim i sitt arbete med fasläget mellan de två parametrarna år 2016.

Konklusionen är att IPCC har förväxlat ORSAK och VERKAN. Detta har varit känt sedan 2016, men IPCC har helt negligerat det, något som be-kräftar IPCC:s vetenskapliga inkompetens. Eller ohederlighet. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Temperaturen driver CO₂ tvärt emot IPCC:s hypotes !

  1. Temperaturen har ju inte ökat 0,9 grader sedan 50 talet. Tar man bort UHI på kanske 0,5 grader så är det som högst 0,4 grader.

  2. Petter Wulff

    Varför kan du inte skriva dina underfundiga kommentarer i klimatupplysningens blogg?

  3. #PW

    Nja, jag tänkte först också på samma sak, skulle velat haft en “bredare” presentation av grafen, men det kan nog stämma bra med den faktiska deltaT ökningen, ganska många fler prickar över noll.

    Du kan väl för omväxlings skull kommentera den intressanta slutsatsen, att T driver CO2, och inte det motsatta, som det enögda politisk styrda IPCC vill hålla vid också?

  4. Redan de journalister som 2006 förstorade Al Gores korrelationsgraf med vilken han ville visa att temperaturen steg med mängden CO2 i atmosfären, kunde ju därigenom påvisa detta faktum – att temperaturen förändrades innan CO2-halten påverkades.

  5. Temperaturen har ökat med ca 0,9 grader det senaste halvseklet. Det borde ge en röd kurva som i huvudsak ligger ovanför nollinjen. Men Koytsoyiannis verkar ha fått till det på annat sätt. Det inger inte förtroende.

  6. Ja, haven innehåller minst femtio ggr mer CO2 än atmosfären. När haven värms ökar atmosfärens CO2-halt. Människan bidrag är närmast försumbar. Notera också hur de stora förändringarna i fossil förbränning under och efter pandemin, inte hade någon mätbar effekt i Mana Loa! Däremot är säsongmönstret tydligt avläsbart där.

  7. Och om havet (inkl ytvattnet) är huvudregulatorn (verkan) av både vattenånga och koldioxid i atmosfären på både kort och lång sikt (partialtryck och vattentemperatur) så torde solen och molnen (aerosoler) utgöra dess orsak? Varför är temperaturen högre vid ekvatorn än vid polerna😀.

    Förändringen av koldioxid-halten i atmosfären är en långsam process vilket antas bero på havets tröghet ifråga om temperatur-känslighet. Detta trots relativt kraftigt ökande mänskliga CO2-utsläpp sedan t.ex 1950.

    Så hur kommenterar IPCC ovanstående graf? Genom tystnad?

Comments are closed.