Kärnkraft viktigt i Sverige !

Jämförelse mellan en traditionell reaktor och en modern SMR, Small Modular Reactor

Den senare är seriebyggd och blir då billigare att tillverka och billigare att installera. I rättvisans namn bör man nämna att dess effekt är 25 à 30 % av den traditionella reaktorns. Diskussionen om nya reaktorer i Sverige handlar ofta om SMR.

+ – + – + – +

2023-11-11, VLT, Västmanlands Läns Tidning, Evert Andersson / Mats Kälvemark:

Ny kärnkraft viktigt för Sverige

Sveriges politik för elförsörjningen har avhandlats och misshandlats i många mandatperioder.

Nuvarande regering tillsammans med Sverigedemokraterna har lovat att Sverige ska få el med tillräcklig effekt och i tillräcklig mängd. För att den ska vara fri från utsläpp krävs till-räckligt med baskraft som kan planeras. Då finns bara kärnkraft att välja på.

Den tredje november hölls en bra pressträff där regeringen gav en lägesrapport. Gå gärna in på hemsidan för information som ingen tolkat åt dig. Startsidan – Regeringen.se “Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg”.

Presentationen av Ebba Busch (KD), Romina Pourmokhtari (L), Carl-Oscar Bohlin (M) och Tobias Andersson (SD), sammanfattade vad som gjorts och görs för att lagstiftning tas bort, som endast haft till syfte att förhindra ny kärnkraft.

Ut med politiken och in med fysiken, sa energi- och näringsminister Ebba Busch.

De fyra demonstrerade tillsammans inför överraskade journalister en sakkunskap om elsystemet vi inte sett förut. Pressens frågor var de vanliga om det politiska spelet.

Romina Pourmokhtari kom också med en fräsch punch-line som svar på när första spadtaget till ny kärnkraft tas: Vi politiker jobbar med lagstiftning – inte med spadar.

En liten journalistskara sökte förgäves efter någon spricka i kvartetten eller om brutna vallöften om datum för start av ny reaktor. TV4-journalisten Per Hermanrud frågade efter exempel på såna hinder. Ett bland väldigt många är en avgift på 101 400 000 kronor bara för att lämna in en ansökan om att bygga en reaktor.

För att bygga havsbaserad vindkraft finns ingen ansökningsavgift.

Vi – svenska folket – är inte bortskämda med sådant klarspråk om elförsörjningen.

PS. Den här kvartetten förser vi gärna med en spade med fyra handtag för att föreviga gruppfotot vid ett snabbt första spadtag för en ny reaktor. DS.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Skriv en insändare Du också !

Lokaltidningarnas insändare är en av de få kanaler vi realister har för att nå de felinformerade bland allmänheten. De flesta redaktioner tar inte in tvivel på “klimatkrisen”, men skriv ändå. Till slut urholkar droppen stenen. Inled med någon mening i din tidning och planka resten från någon post eller kommentar här på bloggen.

Varje gång din tidning nämner “minska utsläppen”, kan du meddela den gamla nyheten att U-länderna bygger ett par kolkraftverk varje vecka, så det kan bli 3.000 detta decennium, vilket utlöst planer på något hundratal nya kolgruvor.

Det betyder att de globala utsläppen kommer att öka flera hundra gånger mer än vad Sverige kan minska dem. Varför skall vi då lägga tusentalet MILJARDER på att minska våra utsläpp ?

Skriv Du också ! ! ! NU ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Kärnkraft viktigt i Sverige !

  1. Thorleif
    Du vet väl att det alltid blåser någonstans? Men varför bygger man inte vindkraften någon annanstans där det blåser? 🙂

  2. Visserligen något år gammal men ändå; Kärnkraftsdag på IVA.

    Tänk hur snabbt ändå opinionen hos beslutsfattare kan ändras. T.ex att det ska behövas en kris för dem att fatta det som mycket länge varit uppenbart för gemene man.

    https://m.youtube.com/watch?v=U7AJUCNATw4

    Man ger ändå inte upp fortsatt massutbyggnad av vindkraften! Ingen ställer heller frågan om hur man tänker lösa problemet när det inte blåser.

Comments are closed.