Energiskatternas galopp !

Energiskatten på el för 2024 blir 53,50 öre/kWh vilket utgör hela 264 % av skatten år 2000

Sedan 2000 har den i snitt ökat med 11 %/år, d.v.s. full galopp !

+ – + – + – +

Full galopp för el-energiskatterna

Det verkade lite lovande tidigare då Tidöpartierna talade om att frysa energiskatten för el för åren 2024 och 2025. Men det kom på skam.

Deras senaste initiativ på området är att öka den och fortsätta med den tidigare S-kursen med ökande elpriser. S+MP regeringen orsakade detta genom nedläggningen av väl fungerande kärnkraft och satsning på instabil elproduktion med sol och vind som bara ger energi när ”vädret är gynnsamt” och inte vid behov.

Prisstegringen tog fart ca 8 månader innan Rysslands krig mot Ukraina. Så detta var inte orsaken, men det har inte heller förbättrat situationen därefter. Om vi tittar i backspegeln var energiskatten med nuvarande moms på 25% för år 1996; 11,38 öre/kWh. Som kuriosa var den för år 1951; 1 öre/kWh, exkl. moms.

Kommunerna i norr får en reducering med 12,00 öre/kWh, inkl. moms.

De stora konsumenterna såsom datorhallar, internetservrar, etc. behöver endast betala EU:s miniminivå på 0,6 öre/kWh, exkl. moms. Det har inte gett mer svenska jobb såsom Stefan Löfven (S) trodde.

Den nya regeringen fortsätter med dessa subventioner för bl.a. CCS, Carbon Capture and Storage, d.v.s. meningslös infångning och lagring av koldioxid. De fortsätter även med andra meningslösa och dyra ”gröna satsningar”.

Svenska folket och företagen går nu på ”knä” med bl.a. skyhöga elpriser som är politiskt orsakade av instabil och förstörd el-marknad. Det kommer att ta många år att återställa den. Det är hög tid för Tidö-partierna att ”vakna” och inse problemen som finns.

Jag föreslår att elskatten på sikt sänks till EU:s miniminivå på 0,75 öre/kWh, inkl. moms.

För en villaägare med en förbrukning på ca 15.000 kWh/år skulle förslaget reducera utgifterna med (53,50 – 0,75)/100 × 15.000 eller ca 7.900 kronor/år. För en lägenhetsinne-havare med förbrukningen ca 5.000 kWh/år blir summan ca 2.640 kronor/år.

Det vore en välbehövlig lättnad.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Energiskatternas galopp !

  1. Tyska elpriser på 3-4 kronor per kWh (alltid och överallt?) skulle för en svensk medelvilla med 20.000 kWh elbehov per år betyda 60-80.000 kronor per år. Sanslöst! Har ingen av de beslutande svenska hushålls ekonomi i tankarna?

  2. Göran

    Ang kostnadshöjningar!

    Ju fler led du har med prishöjningar ju större “multiplikator-effekt” får det tillslut i konsumentledet. Då högre priser inte sällan leder till lägre försäljning tillkommer behovet att ytterligare höja priserna för behållandet av nettovinsten. Volym och pris avgör bruttomarginal men inköp och andra kostnadspåverkande delar avgör nettot.

  3. Politikerna och större delen av svenska folket verkar inte förstå att högre energipriser inte bara är högre energipriser utan att det påverkar precis allt annat. Hyreshuset får högre kostnader, mataffären får högre kostnader, idrottshallen får högre kostnader, alla företag får högre kostnader, kollektivtrafiken för högre kostnader m.m.

    Sedan detta med att hela EU-området ska betala samma pris för el. Ja, det låter väl bra, men är det ingen som fattar att behovet av kW-timmar är mycket större i kalla områden än i varma områden? Vi i Sverige behöver billig el på grund av vårt kalla klimat.

    Jag snackade med en kille idag som sade att hans elräkning för en hyreslägenhet på 3 rum hade ökat från 1.000 kr per månad till 2.500 kr per månad. Hur fasen är det möjligt? Och politikerna bryr sig inte det minsta om det, utan i stället ska de ösa på med mer skatter.

    Bryr sig och bryr sig? De gör detta medvetet.

  4. Göran Åkesson SvK

    Jag behandlade nog främst intäkts- och kostnadsstrukturen samt fördelningen mellan huvudområdena Transmission och Systemansvar. På balanssidan handlade det nog mest om deras, SvK, möjligheter till stor resultatreglering via periodiseringar av vissa stora inkomst-strömmar avseende bl.a nätavgifter (förskotts-samlande!). I denna lite otydliga röra av stora belopp ingick förstås också investeringar med olika avskrivnings-modeller inom områdena ovan. Just i dec förra året hade man en kassa om 93 Mdr hos bl.a Riksgälden avseende i huvudsak transmissions-avgifter som man tagit ut vid flaskhalsarna sedan främst 2021, alltså de prisskillnader (de bestämmer mht till frekvens-balans och auktions-buden på Nordpool!) mellan elområdena pga bristande kapacitet.

    Jag får kolla om jag kan hitta min text.

  5. Nu varnar SVK för eventuell effektbrist under kommande vintermånader. Som vanligt ska ‘allmänheten hjälpa till’ och spara el vid effekthöga tillfällen (uttytt ‘kallt och lite vind’). Således göres de svenska elkonsumenterna ansvariga för det debacle, som tidigare regeringar initierat och SVKs historiska tillkortakommande bidragit till. Det senare avser den kraftlednings/effektinvesterings-korrigering, som var syftet med uppdelningen i elområden i Sverige.
    Signaturen Thorleif redogjorde härförleden om SVKs finanser och resultat. Själv minns jag inte, om det framgick vilka investeringar i förbättrat kraftledningsnät och/eller initiativ till korrigerande effektsituation, som under de senaste åren drivits av SVK. Dessa är i vilket fall som helst viktiga att förstå. Vem vet?

  6. Man undra hur mycket av USAs relativt Europas (alltid) bättre tillväxt (BNP) som beror på deras betydligt lägre energi-beskattning? T.ex drivmedel!

  7. Elkostnaderna är skrämmande höga.
    Nu när vi fått ner kostnader för elen när det blåser så spelar skatten större roll.
    53,5 Öre per KWh.
    Vi producerar ca 170 TWh om året.
    Med samma skatt på allt blir detta drygt 85 miljarder.

  8. Apropå Löfven ja…gjorde den här fåntratten någonting bra…🤣

  9. Dagens politiker har helt glömt bort vem som betalar alla deras kostnader, och hög tid att någon politiker med sunt förnuft tar över styret i annat fall blir nya sverige lilla bahgdad
    Glad att jag inte längre bor i detta vackra men misskötta landet!

  10. Tege

    Ja, SD agerar strategiskt och pragmatiskt tills de ser att det hela kantrar. Tills vidare nöjer de sig med att vara inne i värmen medan mycket av deras tidigare varningar infrias varefter. Väljarna är inte dumma men i klimatfrågan har makten hittills lyckats hjärntvätta för många för att SD ska våga gå emot. De bidar sin tid tror jag även om många av oss är kritiska. Framtiden får visa om jag får fel. Kärnkraften ivf nästa steg men 10 år av dåligt ekonomiskt utfall kan förväntas.
    I Tydkland går deras systerparti framåt kraftigt tack vare landets katastrofala utveckling. AfD nu på samma nivå som här. Tysken europas stora förlorare och vi kommer att känna av det.

  11. Indexerad elskattehöjning är ett bekvämt politiskt skamgrepp som omgående bör avslutas.

  12. Bakom SD:s sväng i klimatpolitiken kan man ana taktik för att få lugn i stugan:
    1. Ställa sig bakom Sveriges klimatmål.
    2. Därefter ändra klimatmålen.
    Men om klimatmålen för 2045 lägger fokus på fortsatt elektrifiering, är det ändå galet.

  13. Det är priset vi betalar då konsumtionsskatter generellt växlas från skatt på arbete och t.o.m kapital.
    Egentligen en sund utveckling generellt men problemet som kvarstår är att politiker alltid ser inkomster som bas för återval, dvs makten framförallt. Därför har också välfärdspolitiken korrumperats med otaliga systemmässiga slöserier inom såväl byråkrati som skatte-omfattning. I takt med att politikerna och MSM mer och mer fjärmar sig från individen och lokalsamhället lär kostnaderna och alltmer ineffektiv samhällsförvaltning fortsätta att öka. Det har möjliggjorts tack vare kredit-explosionen sedan 80-talet vilket nu når vägs ände.

    Energi till lågt pris är som bekant basen för samhällsmässig effektiv tillväxt och konkurrens. Energi-beskattningstillväxten är en politisk reaktion som bygger på att den är lika för alla och därför bekväm att ständigt öka. Den bygger på principen om skatte-växling som alla partier utom Vänster och möjligen i viss mån Miljöpartierna stöder. Framtida skatte-uttags behov är dock alarmerande iom nuvarande energi-satsningar. Avkastningen blir sannolikt negativ och förlusterna till bl.a finansinstituten får bäras av skatte-betalarna. EUs planer är mycket oroande. Det kommer stå oss dyrt. Inte minst USAs neocon-politik mot öster. Europa största förlorare.

  14. Vilken “tur” att SD fick bort Elsa så att partiet kan bli som de övriga nyttiga WEF-idioterna.

Comments are closed.