NA: Perspektiv på utsläpp !

Vad “Fit for 55” skulle kräva i EU, miljoner ton CO₂ ekvivalenter

Här saknas insikten om att för varje procents minskning man klarat, blir det allt svårare att klara ytterligare en procent.

+ – + – + – +

2023-11-22, NA, Nerikes Allehanda, Evert o Mats:

Perspektiv på utsläpp

EU:s utsläppsjakt kommer att ge ett så genomgripande kostnadstryck att det ger stora påfrestningar på välfärden. För motivering hos medborgarna är korrekt information i nuläget därför oerhört viktigt.

Förbränning av kol, olja och gas ger 4% av utsläppen av koldioxid mot atmosfären. 96% är naturlig omsättning från land och hav. Variationsvidden här är mycket större än 4%. Källa: IPCC

Att eliminera utsläppen är ett 100% globalt ansvar. Sedan inlandsisen smälte för 11000 år sedan har det varit minst 7 värmeperioder utan påverkan av fossil koldioxid. Den senaste 1910-1940 har fortfarande många gällande temperaturrekord. Samma hastighet i ökningen som idag drivet av naturliga orsaker.

En fördubbling av koldioxidhalten ger från nu 1 grad högre temperatur. (W. Happer) Det tar 200 år med nuvarande ökningstakt enligt FN:s modeller.

Trots 27 klimatkonferenser sedan 1995, med 30000 deltagare från 195 länder, fortsätter utsläppen öka. Kravet från mötet i Paris 2015 var en reduktion med 50 %. Verkligheten 2022 är en ökning med 6 %.

Sveriges utsläpp är en promille av de globala. Vår skog tar upp 90 % av det. (Naturvårds-verket) Kina med 31 % av de globala är då 3000 gånger större. Deras ökning på två veckor är större än Sveriges hela utsläpp. Om vi skulle lyckas helt med vårt mål nollutsläpp 2045 ger FN:s kalkylmodell en klimateffekt på minus 0,003 grader 2100. Det är inte mätbart. Kostnaderna kan beräknas till ca 20000 miljarder kr till sekelskiftet. Cirka 5% per år av vår BNP.

Ha alltid detta i minne när du ser nyheterna.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fristående debattörer

+ – + – + – +

Fullständigt omöjligt och helt onödigt

Med en liten portion realism i sinnet inser vi att planen för “Fit for 55” är FULLSTÄNDIGT OMÖJLIG. Vi som dessutom förstått att hela paniken om “klimatkrisen” vilar på en bluff, inser att den även är HELT ONÖDIG.

Hur kan vi ha fått en beslutande församling av så verklighetsfrämmande DRÖMMARE ? ? ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

25 thoughts on “NA: Perspektiv på utsläpp !

  1. Här kommer mer alarmister där forskare förstås är i ropet betr “”marknadsfinansierad” forskning!

    Intressant hur som helst nu när det privatfinansierade WHO avser att ta över alla beslut om skydd och åtgärder. Vilket klondike☠️

    https://www.svd.se/a/ono1bK/the-atlantic-orsakar-paramyxovirus-nasta-pandemi

    Ändå får anglofilerna fortsätta och “forska” fram livsfarliga parasiter och virus och som de säger för “forskningens skull” 😡. Det finns regelverk med det har visat sig att de inte behöver följas.

  2. PW

    Jag uppfattar artikeln att det är meningslöst både globalt, europeiskt och i Sverige försöka minska utsläppen. Är det så att du har rätt om temepraturhöjningen och denna beror på den ökande koldioxidnivån. Dessutom att den mycket blygsamma uppvärmningen är katastrofal. Då kommer jorden gå under om (vad är den senaste siffran?) 5-10 år. Detta tror inte jag på och har ingen som helst lust att delta i klimatfanatikernas globalt styrda planekonomi. Den som vill uppleva en vardag i önskad fattigdom kan flytta till någon trevlig kommunistisk diktatur.

  3. #Petter Wulff

    Världen är INTE 0.8 grader varmare om du jämför med 1930-talet. Det är ungefär lika varmt nu som då.

    Det bör vi inte heller vilseledas om. Det håller du säkert med om.

    Världen är inte heller varmare nu än under den medeltida värmeperioden. Inte heller om man jämför med den romerska vämeperioden.

    Det är viktigt att inte vilseleda om detta heller. Du håller säkert med om att det är viktigt att inte ge vilseledande information.

  4. Under den tid som dinosauries sprang omkring på jorden fullständig exploderade det av djur och växter och medeltemperaturen under denna period låg runt 8 grader Celsius högre än vad den gör idag.

    Ökar vi vår medeltemperatur 4 grader Celsius kommer jorden varken gå under, brinna upp eller människan att försvinna. Det finns ingenting att oroa sig över. Möjligen blir det lite mer vatten i haven, vilket inte är ett problem utan bara en liten olägenhet som är lätt att fixa.

    Människan har en unik förmåga att kunna bo var som helst på jorden i princip tack vara att människan kan uppfinna saker och ting som gör det möjligt. Det enda som kan stoppa sådant uppfinnande är miljömuppar, klimathotsbluffaren och politiker, vilka tar hjälp av en lågintelligent journalistkår och korrupt byråkrati.

    Jag känner mig trygg och ser fram emot varmare klimat, men tyvärr så kommer jag att få uppleva ett kallare klimat, med alla negativa konsekvenser dom det medför.

  5. När våra “sovande politiker” nästa år lämnat över våra suveräna beslut rörande hälsa och folkhälsa till WHO ligger de tillsammans med WEF och EU i startgroparna för att vidta åtgärder för att minska de ökande koldioxid-utsläppen. Som dels är naturliga från haven samt från öster i den lilla del de främst orsakats direkt av människan.

    Vi står inför tyranni och ett finansiellt kaos när ekonomier i främst väst drabbas pga nya byråkratiska diktatur-fasoner av den nya ovalda elit-kader som dessutom i WHOs fall nästan helt styrs av privata intressen. Dagens anglosaxer + Tyskland är klart med medan fransoserna under Macron lite står och väger? Men Macron är ändå på fel sida när det kommer till kritan tror jag.

  6. Det var i USA och Europa som de första systematiska temperaturmätningarna skedde. Långsamt spreds sedan detta fenomen över världen. Vid andra världskrigets utbrott var täckningen av norra halvklotet någorlunda bra, men på det södra förekom det ännu inte så mycket temperaturmätningar. Speciellt på Antarktis, där mätningar började först 1958, bortsett från norra spetsen på Antarktiska halvön där mätningar började på 40-talet.
    Då går det inte gärna att bestämma några globala temperaturer eller globala temperaturanomalier före 1958, men ändå påstår sig flera institut kunna göra det tillbaka till andra halvan av 1800-talet.
    Vad gäller världshaven, är det dessutom tveksamt om det fanns tillräckligt mycket temperaturmätningar innan Argobojarna började placeras ut för 20 år sedan. Länge har visserligen fartyg mätt temperaturer, både i luft och vatten, men de täckte inte mycket av haven och mätningarna gällde bara vid ytan och strax ovanför den.

  7. [Förtydligande om FEDs styrränta nedan]:

    Diskontot har funnits länge. Det jag lite dåligt åsyftade var att centralbanken bl.a införde reporna (repurchase agreement) dvs dagliga likviditets-styrande åtgärder för att styra dagslåneräntan i banksystemet. På detta sätt kunde man också styra bankreservernas storlek via villkoren för inlåning hos centralbanken. Den negativa styrräntan kunde även på detta sätt möjliggöras (ett ex på experiment).

    Flera motiv föreligger här men ett av de viktigare var att den likvidetsökning centralbankerna bidrog med, via de kvantitativa lättnaderna (QE) genom att köpa även värdepapper med dålig kvalité (helt ny policy), måste dras in någonstans och det var via nämnda styrning av räntan till pararellt ökande bankreserver (uppbundna medel hos centralbanken).

  8. @Petter Wulff
    Den globala ökning på 0.8 grader sedan 1940 som du hänvisar till kommer, om all mätning som idag sker på fel platser sker på rätt plats, visa att den globala temperaturen är runt 1 grad kallare än 1940.

    Vad är då rätt plats? Det är en plats utan bebyggelse eller annan infrastruktur som lagrar och eller avger värme, dit räknas också asfalt och betong.

    Sätt stationerna på landsbygden med enbart gräs eller liknande runt omkring och givetvis under.

    Dessutom har en mängd stationer stängts jorden över, bland annat i södra halvklotet. Så den globala temperatur du hänvisar till har ett enorm slagsida till norra halvklotets temperaturstationer vid flygplatser och städer. Det vill säga att den temperatur som avläses där är för hög.

  9. PW
    Idag firas Thanksgiven i USA. Den traditionen uppkom under lila istiden då det var ca 1 grad kallare än normalt. Då var man angelägen om att överleva.
    Idag lever vi i överflöd men bör ändå vara tacksamma för detta överflöd.
    Allt färre är drabbade av svält-tack vare klimatförbättringen som skett.
    Att det lokalt varit varmare på 1940 talet visar att vi kan överleva då också.

  10. Petter W
    Koldioxiden har en liten, kanske försumbar, inverkan på temperaturen. Naturen har mycket större inverkan. Varför smälte inlandsisen? Använd AI för att lära mer.

  11. Dags att ta på badbyxorna i norra kanada är känslan man får när man ser denna bild i artikeln från Sveriges Radio

    https://sverigesradio.se/artikel/kall-flack-pekar-pa-markligt-vaderfenomen-i-skandinavien

    En lätt surrealism kan man känna när man ser att – 20 till -40 grader beskrivs med mörkröda färger, är man då en “vanlig” politiker eller journalist utan djupare kunskaper om vad som visas så tror man nog att det är varmt på just nu på norra halvklotet och inte vinter, badväder vid nordpolen?
    Var väl så här man illustrerade sommarens temperaturer också fast då var det plusgrader, men tydligen kan även många minusgrader bli till värme om man bara vill och målet är att vilseleda allmänheten om att jorden verkligen håller på att brinna upp eller koka som FN chefen sa.

  12. Jan Ågersten

    Tack men min kommentar var bara ett tillfälle att lite utveckla ditt tema!

    PW

    Och hur tror du världens temp statistik såg ut på 30-talet? Utanför den norra industrialiserade hemisfären? USA annars ett bra exempel baserat på äldre långa temperatur-serier som ej pekar på en alarmerande trend utan snarare på stabilitet (ej manipulerade och mer begränsat antal (äldre platser) termometrar men inkl UHI). Just nu letar jag bland alla mina bevis men så länge får denna tidsserie för sommar-temperatur de senaste 18 åren gälla.

    https://wattsupwiththat.com/2023/08/08/noaa-u-s-average-temperature-anomaly-data-through-july-2023-wheres-the-crisis/

  13. Andersson och Kälvemark noterar att temperaturen tidigare ökat utan att det berott på högre koldioxidhalt i atmosfären. Det hindrar inte att koldioxidhalten är en faktor, som höjer temperaturen.

    De säger att (slutet av) perioden 1910-1940 fortfarande har “många gällande temperaturrekord”. Det kan stämma för enstaka platser, men det stämmer inte globalt. Världen är idag 0,8 grader varmare än kring 1940. Vi bör inte vilseledas om detta.

  14. Jag lyfter på hatten för Thorleif: s mera utförliga svar än ad lyckades prestera.

  15. Min delvis OT-relaterade kommentar om FED Reserve i USA (som tack vare deras reservvaluta-status styr främst västvärldens cb) var som svar på

    Jan Ågerstens

    kommentar om den nygamla finanskapitalismen (avreglerad kreditexpansion) och den gamla malthusiska idén i nytappning. En “oväntad” symbios kanske! Men bankverksamhet och handel är däremot civilisationens maktcentrum.

    Koldioxiden spelar därför här dubbla roller ifråga om global makt. Snart kommer WHO stå i centrum för vilka hot man avser behöva motverka och vid det laget har våra sömngångare till politiker redan förlorat vårt självbestämmande.

    Vakna medborgare!

  16. (forts “riggade” centralbanker)

    Skuldsättningen i samhället började växa mycket snabbt där marknaden och politikerna förväntade sig att alltid bli räddade av FED (Greenspan Put). I takt med ökande antal finanskriser växte FEDs roll och man började experimentera med allsköns subventioner som växte i omfattning och tid. FED vägrar dessutom att revideras.

    Till skillnad från de flesta centralbanker kan de inte formellt drabbas av konkurs då de t.ex aldrig behöver värdera innehav till marknadsvärde som privata företag måste göra från 90-talet (LVP). Banker har även fått viss frihet att undvika real värdering av “långsiktiga innehav”. Den svenska Riksbanken har ett underskott av eget kapital med drygt 80 Mdr kr som behöver nyemitteras av våra politiker, dvs vi skattebetalare.

    Mellan 1945 och 1986 hade USA inga finanskriser av storlek som orsakats av osund kreditgivning inom landet.

  17. Don Quijote ligger i lä när det gäller väderkvarnar. IPCC, Brattström, Greta, Agronomen från Potsdam, etc. leder med hästlängder.

  18. Centralbankerna är “riggade” på så sätt att de från början skapades (av bankirerna) för banksystemet efter den stora depressionen 1907. De skulle kortsiktigt (med nytryckta egna pengar) kunna stödköpa privata skuldpapper av bästa kreditkvalite i syfte att hålla ner räntan och bevara lugnet på den finansiella marknaden och därmed för den reala ekonomin.

    Tyvärr började staten senare (iom WW2) ge ut egna obligationer som garanterades av staten. Alltså en ny form av pengar som betraktades som säkra. Problemet började dock med att dessa nya pengar i likhet med privata obligationer gav ränta och ännu värre kunde belånas. Det uppmuntrade politiker att göra av med mer pengar (fler röster) än de fick in i skatter. Statsobligationerna börjades ges ut i allt större omfattning medan statsskulden ökade. Centralbankernas roll ökade mer och mer efter finansavregleringarna från tidigt 80-tal då man fick som uppgift att styra den korta dagslåne-räntan osv.

  19. Hur har man räknat ut detta “”En fördubbling av koldioxidhalten ger från nu 1 grad högre temperatur””
    Undrar också hur man kan mäta temp i 10 dels 100 dels grader på hela jordklotet nere i havsdjupen och högt i atmosfären???
    Det är till största del solen som styr vårt klimat, planetbanor etc.
    Det märks tydligt när det är vinter och förstår man ej detta då ????

  20. Tege Tornvall.
    Kika på de finansiella uppläggen för vindkraftsbolagen. Likaså kan man titta på hur centralbankerna är riggade. Kapitalismens logik som vi känner den gäller inte längre utan det är en blandning av finanskapitalism och Nymalthusianism. Man kan säga att Rom klubbens ideologi ligger som grund för WEF: s agenda.

  21. Jan Ågersten och andra. Hur kan man bli rikare genom att minska marknaden?

  22. Det handlar om en livsstilsideologi där den centrala delen bygger på dåligt samvete gentemot uländer. Fattigdom skall bekämpas genom att de rika ländernas befolkning skall ta på tagelskjortan. Allt för att uländerna inte skall använda sina naturresurser som kol och olja för att förbättra sina livsvillkor. Det är en sjuk ideologi om skickligt utnyttjas av finanseliten som på det viset kan öka sitt inflytande. Kaskaden av larmrapporter är endast till för att skrämma befolkningen till lydnad. Alla klimatkonferenser och andra påfund har ingenting med vetenskap att göra.

  23. Netto noll är väl vad vi har idag om skogens upptag medräknas.

  24. “Trots 27 klimatkonferenser sedan 1995, med 30000 deltagare från 195 länder, fortsätter utsläppen öka. Kravet från mötet i Paris 2015 var en reduktion med 50 %. Verkligheten 2022 är en ökning med 6 %.”
    Säger allt om FNs, IPCCs, EUs och Sveriges misslyckade klimatarbete. Slåss med väderkvarnar.

Comments are closed.