Svälten nästan eliminerad

Varje decenniums genomsnittliga antal per år döda av svält

Jag fick en graf som visade ett viktigt faktum på ett sätt som säkert uppfattas särskilt klart av många. Vi människor uppfattar ju omvärlden så olika. Därför behöver fakta presenteras på många olika sätt. Uppenbarligen kan svält inte skyllas på vamare klimat.

Flera tidigare poster visar hur svält nästan eliminerats:who, m.fl

Falska media informerar inte väljarna objektivt

Fortfarande dramatiserar media, vilket lämnar allmänheten felinformerad:

Två miljoner döda bara början – snart blir det värre

FN “lever på” katastroflarm från generalsekreteraren ner till IPCC, WMO, WHO och andra organ.

Ett undantag tycks vara WFP, World Food Programme, som konstaterar:

Även om svält en gång i tiden främst orsakades av klimatchocker så som torka, är det nu konflikt som är den enskilt största drivande orsaken till hunger. 

Den svält som fortfarande förekommer kan oftast hänföras till konflikt: Krig, inbördeskrig och terrorism. Ändå kan media sällan underlåta att skylla på “klimatförändringarna”, underförstått orsakade av utsläppen. . .

Så det behövs många sätt att förklara verkligheten. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Svälten nästan eliminerad

  1. PW, data säger också att klimathysteriska politiker är de mest korkade och inkompetenta som bara styrs av mutor och villfarelser. “Svälten” i Afrika beror endast på brist på energi och effektiva jordbruksmetoder plus att “rika” länder slår ut det lokala jordbruket genom att dumpa mat som svartabörshajarna och kostymnissarna från väst tjänar grova pengar på! Verkligheten knackar på som vanligt…

  2. Oops min kommentar 17.29 hamnade av misstag här istf under rubriken; NA Perspektiv på utsläpp

  3. [Förtydligande om FEDs styrränta nedan]:

    Diskontot har funnits länge. Det jag lite dåligt åsyftade var att centralbanken bl.a införde reporna (repurchase agreement) dvs dagliga likviditets-styrande åtgärder för att styra dagslåneräntan i banksystemet. På detta sätt kunde man också styra bankreservernas storlek via villkoren för inlåning hos centralbanken. Den negativa styrräntan kunde på detta sätt möjliggöras.

  4. OT – Sveriges Radio

    Deltog idag i en undersökning som Novus genomför för Sveriges Radios räkning. Endast svarsalternativ fanns och inget som helst utrymme för att själv kommentera reportage om exempelvis miljö- och klimatfrågor eller att kommentera eller uttrycka åsikter om specifika program. Som man frågar får man svar.

  5. Rättelse: Min kommentar 12:59

    Ordet “inte” ska tas bort i 2:a st, 3:e meningen;

    “Märkligt är det dock att folk (inte) ser utvecklingen med mer vindkraft utan stödkraft som positiv”

    Borde formulerats annorlunda men politiker och folk tycks tycka att det fungerar ändå och utan stödkraft. Kanske för att priset ibland blir negativt och då måste det vara bra? Självklart är stabila priser önskvärt för de som driver långsiktig business. Inkomsterna måste överstiga kostnaderna. Något som få politiker har erfarenhet av förutom via skattehöjningar “från himlen”.

    Beklagar slarvet!

  6. Ännu en gång tack för lysande exempel. Korrelation innebär inte automatiskt kausalitet.

  7. Överflöd av resurser från effektiv brukning av mark kan fördelas med effektiva transporter så svält undviks.
    Men fossilsvält kan drabba oss , likt den i Siri Lanka.
    Där förbjöds gödningsämnen från fossila källor med katastrofalt resultat.
    Initiativ 14/15 har stora helside annonser i dagens tidning.
    Biologisk mångfald eftersträvas , något som försvunnit när åkern brukas effektivt.

  8. Göran

    Jovisst och många blir offer för “systemet” men gör så gott de kan. Många måste göra upp med sina samveten men inte sällan bestämmer plånboken eller så “tittar de bara bort”.

    När det gäller klimatet och Agenda 30 så handlar det nog mycket om hjärntvätt i kombo med försiktighetsprincipen. Men kanske allt fler börjar vakna? Märkligt är det dock att folk inte ser utvecklingen med mer vindkraft utan stödkraft som positiv. Jag tror att de helt enkelt inte är insatta? Fråga PW t.ex. Be han förklara sin ståndpunkt om vindkraftens förutsättningar ekonomiskt som tekniskt! Be han kommentera Blomgren och Henrekson’s ståndpunkter.

  9. Vänta tills det blir kallare. Då kan vi börja tala om svält. Märk väl att ingenting görs för att se till att det finns mat när det blir kallare.

    Varmare klimat är bara lite olägenhet medan kallt klimat är kamp om livet.

  10. “Det finns gott om goda seriösa människor inom FNs olika organ…”

    Frågan är om de gör någon nytta? Att vara god innebär inte automatisk nytta. Ofta ställer så kallade goda till med mer skada än nytta. Vindkraften är bara ett exempel.

  11. FN har alltid haft problem med pengar. Vad säger det om korruptions-potentialen? Tack vare flera stora lagändringar i USA på 80- 90-talet (som infördes efter The Great Depression för att förhindra något liknande igen) så har möjligheten att snabbt bli enormt rika dramatiskt ökat. Hos samhällseliten alltså där högst upp är alltid informationsläget som bäst vilket givetvis utnyttjas. Där finns idag ett enormt antal nya miljardärer vilka använder dessa enorma förmögenheter att köpa sig makt. FN är ett exempel där WHO är tydligast. Våra politiker är antingen aningslösa eller medlöpare nu när den suveräna staten är på väg bort.

    Vakna Medborgare!!!!

  12. Det finns gott om goda seriösa människor inom FNs olika organ (ännu) men som alltid “ruttnar fisken från huvudet” (gammalt ryskt uttryckt). Med dagens utveckling kommer tyvärr allt fler korrumperas. En slags fysisk tyngdlag skulle jag säga.

    Värst är dock MSM där jounalist-kompetensen stadigt har sjunkit sedan digitaliseringen startade på 90-talet. Sverige sticker ut i Norden med allt fler som rekryteras med bara 1-åriga utbildningar medan t.ex Danmark har 3 års högskole-utbildnnng.

  13. PW
    Svälten är där Världsbanken, IMF och FN inte vill ge lån till kraftverk (kolkraftverk) som skulle ge el 24/7 så att befolkningarna precis som här kan ha kylskåp och frysar för lagring av mat, elspisar för tillagning, belysning och avsaltningsanläggningar för bevattning och dricksvatten.

    De ska nöja sig med intermittent el från sol och vind som inte ens i Afrika kan ge el 24/7 solen skiner bara på dagen och inte alla dagar, det blåser inte hela tiden, vi här i den rika världen tvingar dessa människor att leva en dag i taget, med pålitlig energitillgång så hade även dessa människor kunnat leva ett bättre liv där inte varje minut behövde användas till att samla bränsle eller leta efter mat. Och behovet av hjälp skulle försvinna då man skulle kunna spara mat längre än några timmar.

    Det är väl också i dessa fattiga områden som den rika världen genom diverse hjälporganisationer dumpar våra överskott av mat/spannmål och därigenom slår ut inhemsk produktion.

    De fattiga och svältande fyller en viktig funktion i den rika världen de ger arbete åt organisationer och personal på RK, UNHCR mfl och en känsla av godhet åt alla som skänker pengar till dem.
    Vilka av dessa organisationer vill verkligen avskaffa svält och fattigdom?

  14. Grafen visar på ett tydligt samband mellan temperatur och svält. Man kan exempelvis se att det varma 30-talet innebar betydligt lägre dödstal än 20-talet. Förutom att högre temperatur och koldioxidhalt är gynnsamt beträffande livsmedelsproduktion och därmed lägre dödstal i svält, har naturligtvis också den odlingstekniska och allmänna utvecklingen bidragit kraftigt. Mer värme är således bara bra.

    I natt noterade Nikkaluokta -33,4 och Uppsala -12,3 grader. Kylan beräkna fortsätta. Detta är knappast ett tecken på global upphettning. Vi har kallare och mer snö än normalt i större delen av landet, havsisen breder ut sig och vattentemperaturen är lägre än normalt, utom längst i söder. Se: https://www.smhi.se/oceanografi/istjanst/produkter/sstcolor.pdf

  15. Ja, verkligheten är komplicerad. Data säger också att hungerproblemen är som störst i delar av världen, där det är som varmast – Afrika söder om Sahara och södra Asien.

  16. Hans Rosling talade ofta om den positiva utvecklingen både vad gäller svält och befolkningsutveckling. FN och dess organ ser bara katastrofer för att få mer pengar, mer makt och leva gott.

Comments are closed.