H2GS begär 1.000 baracker

Boden har åtagit sig att planera för 3.000 anställdas boende

2022-10-03, NSD, Norrländska Socialdemokraten:

Här ska bostäder byggas för H 2 GS arbetskraft

Bodens kommun och H2 Green Steel är överens om ett ramavtal. Fem områden pekats ut för entreprenörsboende. “Målbilden för kommunen är att möjliggöra boende för 3 000 personer på kommunal mark”, säger projektledaren Johan Larsson, Bodens kommun.

+ – + – + – +

Information från H2 Green Steel

Vi växer snabbt i Boden och behöver bostäder i alla storlekar till vår personal som permanent flyttar till Boden för att jobba hos oss.

+ – + – + – +

2023-11-14, PT, Piteå-Tidningen:

H2 Green Steel blickar mot Älvsbyn för 1 000 bostäder

H2 Green Steel är i kontakt med Älvsbyns kommun om placering av entreprenadbostäder för 1 000 boenden under uppbyggnaden av stålverket i Boden. Kommunen har föreslagit fem tänkbara områden.

+ – + – + – +

Barackläger för byggjobbarna

Inger i Piteå funderar:

Boden vill att Älvsbyn ska ordna barackläger för 1000 arbetare under uppbyggnadsfasen. Även här föreslås områden nära förskolor, idrottsplatser, parker osv. Där behövs infrastruktur i form av vatten, avlopp och gator, vilket Älvsby kommun måste betala utan att någon skattar där eller kommer att göra det ens om eller när H2GS blir färdigt.

Det blir långt till H2GS i Boden, ointressant även för vecko- och 14 dagars -pendlare.

+ – + – + – +

2023-09-18, SvD, SVENSKA DAGBLADET, Näringsliv:
Professor rustar för ny attack mot gröna stålet

Elva debattartiklar på två år. Driver nationalekonomen Magnus Henrekson ett korståg mot det nya gröna stålet? Snart kommer mer kritik. Och då med stöd från några av Sveriges mest kända näringslivsprofiler.

+ – + – + – +

Verklighetsfrämmande planer

Under flera år har flera ansedda experter varnat för satsningarna på “fossilfritt stål” även om koldioxid faktiskt skulle vara skadlig:

DN: “Full fart mot stålkris”
Etter värre blir det förstås när “klimatkrisen” avslöjas som en gigantisk bluff.

De kommuner som nu satsar lånade pengar på mottagandet av tusentals skattebetalare kommer då att finna sig ha fått dels övergivna spökstäder och dels enorma skulder, som invånarna inte vill eller kan betala.

Det blir vi i alla andra kommuner som måste betala: Den kommunala utjämningen.

Dessutom kommer våra pensioner att minskas, eftersom de flesta svenska pensionsfonder lånat ut många miljarder till “fossilfritt stål”. Vidare har staten utfärdat kreditgarantier för delar av lånen, garantier som vi får betala via skatterna. . .

En vis man sa ungefär: En riskfylld satsning, som beslutas av en församling där ingen förlorar egna pengar om den misslyckas, kan aldrig lyckas.

Detta bör betyda att grundlagen MÅSTE kompletteras med en paragraf som helt förbjuder politiker att riskera skattepengar i spekulationer. Det skall naturligtvis också gälla statens ägda företag.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “H2GS begär 1.000 baracker

  1. UWb mfl

    När jag läser följande länk av C Sandström så inser man politikens drivkrafter (inget nytt) när det gäller att “kasta pärlor efter svin”. Politiker drivs i dagspolitiken av ge intryck av att alltid göra det rätta för sin valmanskår. Sysselsättningsfrågor står därför gärna högst upp på intresselistan oavsett realismens villkor. Så var det inför stålsatsningarna på 70-talet i Norrland (NJA = Stålverk 80). Notera att politikens 1:a argument för pengasatsnlngen var “jobben” och gärna där det alltid varit brist på jobb som i Norrland. Känsloargument före riskbedömning och fakta.

    https://timbro.se/smedjan/det-har-kan-dagens-politiker-lara-av-stalverk-80/

    Denna gång har man utöver jobben (som f. ö blir få när allt står klart) klimatalarmismen i ryggen. Flockbeteendet sätter in!

    För er som är insatta i Corona-epidemin (ja det var ingen pandemi enligt de länge gällande WHO-reglerna) kan vi se exakt samma politiska (=myndighetsbyråkratiska spilleffekter) reaktionsmönster utveckla sig. När de väl bestämt sig finns det ingen väg tillbaka utan bara censur av fakta. Politiker räddar befolkningen från ett farligt virus med ett fantastiskt nytt oprövat vaccin som inte är ett vaccin. !!!!!

  2. Tack för tipsen om Stålverk 80;

    borde våra politiker ha som obligatorisk läsning. Trolle var ju Sveriges första officiella företagsdoktor på 70-talet.

  3. Rolf H Carlsson.
    Harald Mix är nog en väldigt kunnig och intelligent person.
    Nu ser han massa nya pengar och möjligheter, bidrag o stöd, när verkligheten kommer i fatt har han lämnat den skunkande skutan. Ännu rikare.

  4. Om nu alla planerade byggen i norr verkligen blir av, kommer de mestadels att byggas av mänskliga “flyttfåglar”, som flyger sin väg när det är klart. Själva industrierna – om de blir av – är processindustrier som ingalunda behöver tusentals anställda.

    Kvar sitter kommunerna med tomma bostäder för dyra pengar, Planekonomi i sin prydno.

  5. Andra kommuner river hus för att slippa inflyttning av icke-arbetande.
    Dessa byggarbetarbostäder kommer så småningom att kunna övertas av biståndstagande familjer som tär på skola, sjukhus, polis, välfärd och kommunens ekonomi. En win-win situation alltså! Eller?, beroende på synvinkel!

  6. Benny

    Jag det kan man fråga sig?

    Men man kommer att försöka med mer subventioner + tullar och ev utvidgade handelskrig mot öst. Alla förlorar utom investerarna som förlorar lite mindre.
    Tyvärr riskerar energin att bli mycket dyrare och därmed torskar vi inom alla kategorier. Vi går mot mer socialism där de stora globalföretagen har sin egen fil in till våra nya karriär-byråkrater i EU och FN m.fl. (=fascism). Frågan är hur vi ska stoppa en sådan utveckling? Ingen politiker med självrespekt låter WHO ta över våra hälsobeslut men så tycks det då få verkar fatta och de som fattar är med på elit-vagnen eftersom de sitter tysta.

  7. Var är kunderna som ska köpa detta stål till dyra priser? Man kan misstänka att vi skattebetalare får subventionera för att stålet ska gå att sälja och man undrar ju vari ligger vinsten med att tillverka svindyrt stål som måste subventioneras? Inte f-n kommer någon att köpa stål till överpriser och de stora ståltillverkarna i Kina, Ryssland, Indien och Japan lär väl knappt märka av konkurrensen från det “gröna” stålet. Känns mer som konstgjord andning för att Norrland ska leva och inte fortsätta nedgången? Blir nog billigare att skicka bidragspengarna direkt i så fall och strunta i detta ekonomiskt löjliga projekt!

  8. Gällande Stålverk 80 har Ulf af Trolle i sin bok “Ett andfått liv” en bra beskrivning av varför Stålverk 80 inte materialiserades.

    Se även Jan Jörnmark som skrivit om det här:
    https://timbro.se/smedjan/statssubventionerat-stal-lika-fel-nu-som-da/

    Det rapporteras redan om potentiell överproduktion av “grönt” stål, bara i Europa finns ett 70-tal projekt i olika stadier. Detta är säkert H2GS och Hybrit medvetna om och därför måste de komma först – om nu först är något att eftersträva (då kan man inte lära av andra misstag).

    https://www.eurofer.eu/issues/climate-and-energy/maps-of-key-low-carbon-steel-projects

  9. Rolf H

    Javisst, alla har vi vår högtidsstund här på jorden ( eller i karriären)

  10. Stålverk 80 blåstes väl egentligen av pga en större lågkonjunktur. Svårt att ha alla motiv klart för sig om man inte var med.

    I detta spektakel har vi här på bloggen varit med i realtid och man slutar aldrig förvånas hur människor funkar när andra betalar och de själva får en plats i centrum att leda gigantiska projekt som saknar realistiska planer (konsekvensanalys). För den som läser Sovjets industrihistoria kan finna gott om exempel på storslagna projekt som blivit spillror då de varit skrivbordsprodukter. Kommando-ekonomi kallades systemet. Som tur är har de lärt sig en del av sina erfarenheter. Dock tycks nya generationer ha en benägenhet att upprepa gamla synder då de saknar erfarenheterna. Men nya Ryssland har som bekant bytt spår och nu måste bara gamla modeller och tänkande eroderas. Hos oss med EU i spetsen går vi tyvärr åt andra hållet. Illa….När byråkratiska ledare tar över kan det gå hur illa som helst.

  11. Undrar vad Romklubben, WEF med flera i samma kategori tänker? Deras syfte med att utse koldioxid till mänsklighetens fiende #1 var ju att bromsa och avveckla en stor del av industrialiseringen.

    Nu verkar det ha blivit tvärtom. Det byggs fossilfria stålverk och cementindustrier, vindkraftverk och på flera håll kärnkraftverk. Batteridrivna bilar, solpaneler mm mm. Investeringarna räknas i biljoner euro bara inom överskådlig framtid.

    Kanske sitter man och hoppas att alla dessa projekt med osäker lönsamhet ska braka ihop inom kort och kasta oss in i en lång lågkonjunktur som vi kanske aldrig kommer ur.

  12. Nya sverige mot avgrunden i allt högre fart

  13. Invånarna i Boden med flera kommuner har valt dessa korkade kommunpolitiker så de har valt att ruinera sig själva. Jag har inga sympatier för dem. Jag har bara synpunkter på att dessa korkskallar ska kräva att få rota i min plånbok.

  14. Vansinnesprojekt! Jag blev särskilt besviken på Harald Mix mot bakgrund av att jag under 90-talet, när Mix var en nära medarbetare till Björn Savéns i Industrikapital( IK), i dåvarande SIAR var huskonsult till IK under min ledning. Vi gjorde alla Business Due Diligence-projekt från 1990 till o med 1997/98. Av IKs partners framstod Mix som den “vassaste kniven i lådan”. I slutändan är det de fundamentala kostnaderna som gäller -bortom alla “fads” och modenycker. Mix o jag brukade vara eniga på den punkten. Kanske utsätts Mix och andra i näringslivet för stark press från Globalisterna/Wall Street att bejaka kraven som drivs av WEF.

  15. Boden borde Boden betala!
    Dessa kommuner är gisslan i ett omöjligt projekt!

Comments are closed.