Polen godkänner sex SMR !

Polen har princip-godkänt 6 platser för sammanlagt 24 SMR reaktorer

2023-12-08, WNN, World Nuclear News:

Six SMR power plants approved in Poland

(Sex SMR kraftverk godkända i Polen)

Polens klimat- och miljöministerium har utfärdat principbeslut för byggande av kraftverk baserade på GE Hitachi Nuclear Energys BWRX-300 liten modulreaktor (SMR) på sex platser.

Totalt planeras 24 BWRX-300-reaktorer på platserna.

I mitten av april meddelade Orlen Synthos Green Energy (OSGE) att de hade nominerat sju platser i Polen för ytterligare geologiska undersökningar av platser för att bygga SMR-anläggningar baserade på GE Hitachi Nuclear Energys BWRX-300, som de har ensamrätten till i Polen.

Platserna var: Ostrołęka, Włocławek, Stawy Monowskie, Dąbrowa Górnicza, Nowa Huta, Tarnobrzegs särskilda ekonomiska zon och Warszawa.

I slutet av april lämnade OSGE in ansökningar till ministeriet för klimat och miljö för principbeslut om uppförande av anläggningar på sex platser, med Warszawa struket från listan. Ministeriet har nu fattat principbeslut om uppförandet av totalt 24 BWRX-300-reaktorer på de sex platserna.

Principbeslutet är det första beslutet i processen för administrativa tillstånd för investeringar i kärnkraftsanläggningar i Polen som en investerare kan ansöka om. Att erhålla det ger OSGE rätt att ansöka om ett antal ytterligare administrativa tillstånd, såsom ett lokaliseringsbeslut eller bygglov.

“Besluten vi fick är ett viktigt steg mot en djupgående avkarbonisering av den polska ekonomin”, meddelade Rafał Kasprów, ordförande för OSGE:s styrelse, under Net Zero Nuclear-forumet vid klimatkonferensen COP28 i Dubai.

“Det är symboliskt att vi fick besluten idag – med koldioxidutsläppen i Polen som nådde 928g CO2/kWh, det högsta i Europa och ett av de högsta i världen. Besluten gör det möjligt för oss att lansera ett program för att bygga en serie BWRX-300-reaktorer i Polen för att nå nollut-släpp med stabil kraft till industri- och värmesektorerna.”

Klimat- och miljöministeriet har redan utfärdat principbeslut för uppförandet av två stora kärnkraftverk: ett för en 3.750 MWe-anläggning i Pommern som använder sig av Westinghouses AP1000-teknik, den andra för en anläggning som omfattar två sydkoreanska APR1400-reaktorer i regionen Patnów-Konin.

Ett principbeslut har också utfärdats för koppar- och silverproducenten KGHM Polska Miedź SA:s plan att bygga ett NuScale VOYGR modulärt kärnkraftverk med en kapacitet på 462 MWe bestående av sex moduler, var och en med en kapacitet på 77 MWe.

Den senaste utvecklingen i Polen kommer mitt i spekulationer om vad som kommer att bli nästa regerings hållning till kärnkraft, efter valet i oktober. Oppositionsledaren Donald Tusk har sagt att en koalitionsregering med tre oppositionsgrupper, som ska ledas av honom, kommer att bildas senast den 12 december.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Polen godkänner sex SMR !

  1. Polackerna visar sig vara klokare än tyskarna och svenskarna, än en gång. Polacker ersätter kolkraft med kärnkraft. Tyskarna har gjort tvärtom.
    Och både Tyskland och Sverige har satsat på att bygga ut vindkraften, som bara är dyr och meningslös miljöförstöring.

  2. Jag tror inte att det kommer att byggas några nya kärnkraftverk i Sverige. Att få ihop pengar via privata medel för att bygga ett kärnkraftverk är inga om helst problem, men det hela kommer att stupa på att ingen vill ta den risk som kommer med att villkoren för driften under livstiden inte kommer att kunna gå att förutse. Med andra ord, kan man inte göra en ekonomisk kalkyl som medger att någon vill investera i kärnkraft.

    Börjar staten tala om subventioner vad gäller nya kärnkraftverk, då kan vi veta med 100 % säkerhet dels, att det kommer att byggas av bidragsfifflande skurkar, dels att delar av skurkarnas vinster hamnar i några politikers fickor, och dels att vi skattebetalare blir lurade igen.

  3. Väljer polackerna en korkad regeringen så vill de väl ha en korkad politik. Alla så kallade högerregeringar är totalt värdelösa på att leverera något som folket kan glädjas över.

    I Sverige kallade vi den nya regeringen för paradigmskifte. Ja, det enda skifte som skett är att högerpartierna blivit ännu mer ryggradslösa.

  4. Tyvärr är det väl bara en tidsfråga innan Polens nya, liberala regering hoppar på det framrusande klimattåget. Eller har de kunskap och mod nog att stå emot?

  5. “Det kolsmutsiga landet” Polen går väl ändå från ord till handling vilket man inte kan säga om vårt land! Naturgasen kom från Norge parallellt med sprängningen av NS. Men Polen har liksom Sverige naturtillgångar som man av naturliga skäl använt i sin energi-försörjning.

Comments are closed.