VKV SoliVind gör förluster: Driftstopp, is på vingarna !

Erosion på vindkraftverkens vingar minskar effekten på samma sätt som isbildning

Den ekonomiska föreningen “SoliVind” bildades som ett kooperativ bland kunderna till Telge Energi, som ansvarat fördriften av föreningens VKV. I ett medlemsbrev rapporterar Telge Energi:

Driftstopp och is på vingarna i november

Samtliga verk utom två på Fallåsberget har producerat mindre än normalt i november. Verken i Hedbodberget och Svegström har haft längre driftstopp på grund av is på vingarna vilket lett till kraftigt reducerad produktion under första delen av november. Grötlingbo drabbades under slutet av november av ett driftstopp men producerar på full effekt igen sen i början av december. Allt detta kan innebära att vi får ett litet underskott av produktion sett till medlemmarnas förbrukning under november.

. . .

Resultatet för april-oktober blev -5,2 Mkr vilket är 2,1 Mkr sämre än budget. Det negativa resultatet speglar en kombination av lägre produktion och lägre elpriser än normalt för perioden.

+ – + – + – +

Effektförlusten kan bli 80 %

Det har konstaterats i en studie på Iowa state University.

Även i budgeten hade man räknat med en förlust. Såvitt jag förstått medlemsbrevet har värdet på andelarna minskat med två tredjedelar. Dock torde Telge Energi ha ett avtal för förvaltningen, som ger dem en säker intäkt oberoende av vädret.

Detta torde vara ännu ett exempel på vindkraftens bristande lönsamhet. Då har vi ännu inte sett den fulla effekten av den minskade livslängden. I kalkylerna har man normalt räknat med en produktiv livslängd på 25 – 30 år. Allt eftersom tiden går visar det sig att den ekonomiska livslängden för de flesta möllorna är 15 – 25 år. Då måste värdet skrivs ner till Noll eller t.o.m. minus, för att täcka kostnaderna att montera ner tornen och återställa naturen. Det kan bli mycket dyrt för de få som fortfarande är medlemmar då.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “VKV SoliVind gör förluster: Driftstopp, is på vingarna !

  1. Här är alltså en energiform som måste förnyas vart 15:e till 25:e år. Det tre- eller fyrfaldigar total investering enbart för möllorna. Hur många markägare, kommuner och kunder har det klart för sig? Slöseri med både resurser och pengar. Dessutom onödigt, eftersom möllorna bara ger 25-30 procent av maximalt möjlig energi.

  2. Isbildning på vingarna = ” tänkte inte på det” från ett välkänt komikprogram,

    I en ekonomisk förening riskerar medlemmarna likt aktiebolaget endast sin kapitalinsats. Förutom vid brottslighet förstås.

  3. Vi får väl utgå från att “den fria pressen” rapporterar från verkligheten, att SVT och SR skickar ut sina “klimatreportrar”.

  4. Bra om medlemmarna i den ekonomiska föreningen förlorar en massa pengar på sina investeringar i vindkraftverk.

  5. Nu får Woke-etablissemanget rycka ut med större subventioner – motiverande argument? Kör det vanliga – höj rösten och påminn om att vi behöver all el vi kan producera, även om det inte lönar sig. Det är ju dessutom en order från Von del Leyen, nazistsonen Schwabs favorittorped, inför vilken Uffe-Tuffe med entourage ödmjukt böjde sig.

Comments are closed.