Oslos elbussar tål ej kylan !

Figur 1. Oslos elbussar får kortare räckvidd i kylan, turer ställs in, TV2

2023-12-05, Document, John Martin Johansen:

Elbusser takler ikke kulden – tas ut av trafikk

. . . rundt 50 bussavganger var innstilt.

Nå forteller kommunikasjonssjef i Ruter, Cathrine Myhren-Haugen, mer om årsaken.

– Det er kulden som gjør at rekkevidden på elbussene ikke er like god som ellers. Bussene går raskere tomme for strøm. Nå registrerer vi hva som skjer dag for dag, og så får vi finne ut hvordan man kan gjøre dette bedre fremover, kommenterer hun mandag ettermiddag til Avisa Oslo.

. . .

Bussene ble kjøpt inn av det forrige byrådet i Oslo, som ikke gjorde noen konsekvensanalyser før kjøpet. De elektriske leddbussene viser seg også å være nærmest ubrukelige på glatt føre.

(Ruter AS er et offentlig eid selskap som er ansvarlig for kollektivtrafikken i Oslo, Wiki.)

I løpet av 2023 får Ruter totalt 320 nye elbusser i Oslo, TV2.

+ – + – + – +

2023-12-12, TV2 NO, Mats Brustad:

Elektriske busser får ikke ladet

Nå fortsetter utfordringene for de elektriske bussene.

Denne gangen handler det om ladeutfordringer.

– Det knytter seg ikke til lav strømkapasitet. Ett av anleggene har utfordringer med ladeinfrastrukturen, og de jobber med å løse dette. Det er ikke problemer med selve el-bussene, sier kommunikasjonssjef i Ruter, Cathrine Myhren-Haugen, til Nab.no

Også Unibuss bekrefter til Nab.no, at det er utfordringer med ladeanlegget.

Nå jobbes det på spreng for å løse utfordringene.

+ – + – + – +

Konkurs för Proterra batteribussar i Kalifornien

Figur 2. Proterra har hittills levererat c:a 1.000 batteribussar

2023-08-12, WaPo, Washington Post: Ian Duncan:

Electric buses get billions in federal aid. A top maker just went bankrupt.

(Elbussar får miljarder i federalt stöd. En ledande tillverkare gick just bankrutt)

Proterra grundades 2004 och sålde sin första buss fem år senare. Som en nyckelaktör i en liten industri väckte Proterra uppmärksamhet från federala tjänstemän som drogs till dess klimatvänliga arbete. Biden besökte virtuellt företagets tillverkning i South Carolina 2021. “Ni får mig att se bra ut,” sa Biden under den virtuella rundturen.

Proterras konkurs följer på ett tillkännagivande i juni från den svenska tillverkaren Volvo att dess bussverksamhet, Nova Bus, skulle lämna den amerikanska marknaden och stänga en fabrik i Plattsburgh, N.Y., senast 2025. Företaget sa att det fattade beslutet efter uppre-pade ekonomiska förluster.

+ – + – + – +

Volvo köper Proterras batteritillverkning

Bland de tillgångar som förvärvas finns ett utvecklingscenter för batterimoduler och kompletta batterier i Kalifornien och en monteringsfabrik i South Carolina. 

Transaktionen mellan Proterra Inc. och Proterra Operating Company som säljare och Volvo som köpare är villkorad av konkursdomstolens i USAs godkännande. Dessutom kommer slutförandet av transaktionen, som förväntas ske i början av 2024, att vara föremål för konkurrensgodkännande och vissa andra villkor.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Oslos elbussar tål ej kylan !

  1. Vad är det för fel med trådbussar?
    En modern trådbuss står sig mycket bra i konkurrensen med andra lokala och kollektiva transportmedel.

  2. Benny
    Nortvolt gick med 4 mdr i förlust 2022.
    Så var det med dom gröna nya satsningen.
    Skulle inte det vara sååå lönsamt och skapa sååå många nya jobb.

  3. Bussarna kan köra längre om man låter bli att värma kupén. Värme kan varje passagerare alstra själv med hjälp av en s.k.åkarbrasa.

  4. Låt de där industrierna konkursa kommunerna de ligger. Alla klimataktivister kan sedan sitta där och gnälla och stirra i sina tomma plånböcker. Jag har ingen sympati för deras eventuella lidande.

    Kiruna kommun fick 3,7 miljarder av LKAB för att bygga ny kommunal infrastruktur. Kiruna kommun har redan gjort av med pengarna och måste nu låna pengar för att kunna slutföra ny infrastruktur.

    Kiruna är väl ett socialdemokratiskt träsk, så de gillar ju högre skatter. Bara att höja skatterna så blir socialdemokraternas väljare i Kiruna gladare.

    Bland det sämsta man kan göra med pengar, är att låta politiker förvalta dem.

  5. Nortvolt riskerar att bli ett svart hål för bidragspengar från skattebetalarna vilket många varnade för och nu envisas man med Hybris-stålet som inte kommer att ha många kunder. Men den “gröna omställningen” är bara ännu ett led i avindustrialiseringen av västvärlden och ska ses i det ljuset. Klimatdårarna ger sig inte förrän allt är ruinerat i väst och på något märkligt vis tror de att importera allt från resten av världen nog är bra? Visst det blir inte så mycket utsläpp från industrier och jordbruk om man flyttar det till andra delar av världen men det förutsätter att exportländerna vill ta emot våra papperslappar som kallas euro och dollar eller som det numera är ettor och nollor i datorer!

  6. Det borde vara föga överraskande, då den amerikanska motororganisationen AAA, American Automobil Association, redan 2019 konstaterade att kapaciteten för el-fordon kraftigt minskar även om det är några få graders kyla.
    https://www.aaa.com/AAA/common/AAR/files/AAA-Electric-Vehicle-Range-Testing-Report.pdf
    Vidare har det visat sig att taxi i NewYork med sina Nissan Leaf, laddades bättre och fortare om de stod i värme i stället för utomhus i kyla.

  7. Om alla bussens sitt- och ståplatser utrustas med pedaler, kan passagerarna själva alstra el för framdriften och får nyttig motion på köpet. Inköpande kommuner bör först bjudas in till provkörning.

  8. På hemmaplan möts vi av det föga överraskande besked att bidragsföretaget Northvolt går med ansenlig förluster p.g.a. ‘produktionsproblem’, med påföljd att Volvo befarar uteblivna leveranser. I takt med ökande stress inom bolaget sker dödliga arbetsplatsolyckor. Utan kapitaltillskott är bolaget snart i likvidationsfas.

Comments are closed.