Vindkraft ≠ elnät-stabilitet

Vestas vindkraftpark i Lemnhult, sydväst om Vetlanda

Där har en mölla kraschat i marken på grund av utmattningsbrott i tornets skruvförband.

Ernst Herslow svarar på en tidigare insändare 2023-10-17:

Kärnkraftens prislapp avskräcker

Christer Neideman räknar upp ett antal projekt för kärnkraft med överskridna kostnader, men bortser från det 50-tal projekt som är på gång runt om i världen.

2023-12-18, KrBl, Kristianstadsbladet, Ernst Herslow:

Vindkraften förstör elnätets infrastruktur

Repetition är inlärningens moder, och det är tydligen nödvändigt att för vind-elskramare som Christer Neideman (CN) och andra skribenter repetera vind-elens systemstörande egenskaper.

Vind-el förstör stabiliteten i elnätets infrastruktur. Den kräver dessutom baskraft (framförallt kärn-och vattenkraft) som alltid måste finnas tillgänglig. Varför inte titta i facit och se vad som händer när man försöker byta ut kärnkraft mot slumpmässig vind-el? Tysklands storsatsning på vind-el samtidigt som man lagt ner sina kärnkraftverk har blivit ett totalt haveri: Man har bland de högsta elpriserna i EU och tvingas nu elda brunkol för att trygga landets elförsörjning!

Vind-elens slumpmässiga förekomst förstör elprismarknaden med omväxlande skyhöga och negativa priser. Slumpmässigheten tvingar vattenkraften att korttidsreglera för att ba-lansera vind-elens upp- och nergång. Detta medför högt slitage och förstörda ekosystem i älvar och vattendrag. Faktum är att kostnad för balanskraft på ett fåtal år ökat till flera tiotals miljarder kronor, orsakat av vind-el. För de pengarna skulle man efter några år istället kunna bygga ett kärnkraftverk! Dessutom måste svängningarna i el-leveranser mötas med kraftigt utbyggda elledningar, vilket så klart innebär ökade elnätskostnader på våra elräkningar.

CN bekymrar sig för kärnkraftens kostnader. Han borde nog vara mer bekymrad över de skenande kostnaderna för vind-el, framförallt för havsbaserad sådan. I England fick man inte ett enda anbud på att bygga vind-el till havs! Inga investerare vågade gå in i så osäkra projekt. Siemens som tillverkar vindkraftverk vill nu ha statliga garantier på drygt 150 miljarder kronor. Rörelseresultaten för vindkraftsbolagen i Sverige var redan år 2021 i snitt negativa, förmodligen beroende på överetablering och att subventionerna fasats ut. Studier av bolag som driftsatt vindkraftverk åren 2017-2021 visar att räntabilitet på eget kapital i snitt var minus 15 procent (Blomgren med flera). 80 procent av bolagen gick med förlust. Inga bolag gav utdelning. Vindkraftsmarknaden verkar vara rutten!

I en rapport från OECD-NEA anges att på systemnivå är kärnkraft drygt 4 gånger billigare per producerad kilowattimme jämfört med landbaserad vind-el. För havsbaserad vind-el är skillnaden dubbelt så stor.

CN fantiserar om att lagra el för att motverka slumpmässigheten i vind-el. Han nämner batterier; det vore ett enormt slöseri med sällsynta material för en liten lagringskapacitet. (En årsproduktion av alla världens litiumbatterier skulle klara Sveriges behov i 2 dygn!) Att lagra vind-el med hjälp av vätgas innebär enorma förluster i processen: bortåt två tredjedelar av energin försvinner på vägen.

Vindkraft är enormt tärande på jordens resurser. Total materialåtgång är för vindkraft 10000 ton per terawattimme (TWh), för kärnkraft 1000 (US Dep of Energy). För strategiska metaller ser bilden ut så här: havsvindkraft knappt 300 ton per TWh, landbaserad vindkraft knappt 200, kärnkraft cirka 10 (IEA).

Ansvarsutkrävande utgör en av demokratins stöttepelare. De politiker från framförallt S och MP som bidragit till dagens elsystemelände måste ställas till ansvar för detta. Till och med Riksrevisionen häpnar inför den totala avsaknad av konsekvensanalys dessa politiker uppvisat, bland annat när de tvingade fullt fungerande kärnkraftverk att stänga. Nu måste förnuftiga politiker ta över, all vindkraftsutbyggnad stoppas, kraftvärmeverk startas och ny kärnkraft byggas. Gör nordöstra Skåne till ett vindkraftsfritt område!

Avslutningsvis: CN tvivlar tydligen på koldioxidens nödvändighet för livet på jorden. Har han inte hört talas om fotosyntesen?

Ernst Herslow

Hästveda

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Vindkraft ≠ elnät-stabilitet

  1. Jag tror inte det blir några kärnkraftverk byggda i Sverige. Den politiska osäkerheten är för stor. Det går inte att göra en ekonomisk kalkyl. Möjligen om några bidragsskurkar vill ge sig in i leken. Konceptet är att tjäna pengar på byggandet och sedan skita i resten.

Comments are closed.