Politiskt tryck för elbilar !

Elbilar från världens största tillverkare, BYD, finns nu i Sverige

I Kina uppges helelektriska BYD Dolphin kosta SEK 175.000:-, men här 359.900:-.

+ – + – + – +

Politiskt tryck för elbilar 

Skälen för att köpa elbilar är främst ekonomiska: låg skatt, nu slopad bonuspremie vid köp och ganska billig el. Ett lagligt skäl är att få köra och parkera där andra inte får. Ett socialt skäl är att framstå som miljö- och klimatvänlig. Det gäller främst företag, som vill locka kunder med grön profil. 

Frågan är hur grön denna profil i verkligheten är, eftersom koldioxid är nyttig och växternas livsnödvändiga näring. Bara om man tror att koldioxid är skadlig, håller argumentet att elbilar i svensk trafik inte släpper ut någon koldioxid.

Men det gör de i flertalet andra länder. Oavsett det belastar elbilar alla länders elförsörjning. Om alla Sveriges vägfordon vore eldrivna, skulle det kräva 14-15 procent mer el än vi nu producerar.

I konkurrens med andra verkligt eller påstått ökande behov skulle det bli både svårt och dyrt att förverkliga. Men Sveriges officiella, politiska mål är att elektrifiera våra fordon.

Därför är ytterligare ett skäl att byta till elbil att man blir så illa tvungen. Detta starka politiska tryck gäller så länge inte politiken ändras. 

För ändring talar ekonomiska och försörjningsmässiga skäl, som blir tydligare om rådande vinter blir fortsatt kall med stort elbehov. 

Tunga svenska samhälls- och näringsprofiler menar att det först måste gå riktigt åt pepparn. De ansvariga har bundit sig så hårt vid klimatmasten att den måste brytas för att de skall bli fria att ändra sig utan att tappa ansiktet.

Under tiden undrar företag och hushåll vad de skall ha för bil framöver. Med risk att bli hudflängd råder jag dem att hålla sig till beprövade bensin- och dieselbilar. För det talar i längden de flesta sakskäl.

Frånsett billig och påstått ren el, tyst gång och rena avgaser på plats har elbilar få andra fördelar än tillfälliga stödformer. Dessa kan ändras nästan från dag till annan. Även elbilar kommer att beskattas mer, eftersom staten inte kan vara utan dessa skatter.

För miljö och försörjning slösar elbilar med knappa och kritiska material och resurser i konkurrens med andra behov. De är väsentligt dyrare och minskar mer i värde, vilket gör dem utom räckhåll för många hushåll och småföretag.

Om el riskerar att bli en bristvara, gäller det knappast bensin och diesel. Dessa kommer från det ursprungliga kol, som Jorden fick – och ännu får – från exploderande stjärnor långt ute i kosmos.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Politiskt tryck för elbilar !

  1. Göran! Den elbilen kommer att SÄLJA i Sverige. Det finns mängder av korkade Svenskar som köper skiten. Sen blir det den vanliga klagovisan när det inte finns tillräckligt med el och det fattas laddmöjligheter. Ett dussin är 12, men när det gäller korkade Svenskar så går det 17 på ett dussin.

  2. Förutom BYD-bilar som tar eld som visas i videon, så finns det mycket att önska för övrig kvalitet med BYD-bilar. Dålig krocksäkerhet. Mekaniska fel och dålig kvalitet. Jag såg en video där bakaxeln hade lossnat och hoppat den.

    Men jag hoppas att det finns många dumma svenskar som köper en BYD-bil och blir besvikna. Det enda som kan få dumma människor att vakna upp är när hammaren missar spiken.

  3. Hur många AA-batterier går det åt för att driva en traktor om 400 hk med en 24-meters harv 200 meter??

    GOTT NYTT ÅR

  4. Man bör nog vara lite betänksam när det gäller kinesiska BYD-bilar eller….?

Comments are closed.