Ingen värme-trend i Skåne

Ingvar Åkessons privata statistik över vädret i Klippan, Skåne

Ingvar är så skicklig användare av Excel att has dator automatiskt tar fram årets medeltemperatur från hans väderstation. Således kan han redan idag visa resultatet för fjolåret och därmed alla de senaste 12 åren. Temperaturen kan inte anses representera den i hela Skåne, men grafen har ett antal påtagliga meriter:

  • Väderstationen har inte flyttats, vilket då och då sker med offentliga stationer.
  • Den står visserligen inte långt ute på en grön äng, men i ett glest bebyggt villaområde.
  • Grafen visar en trend, som givetvis gäller för ett område större än Klippan.

Hur stort området är, kan man diskutera. Det torde dock gälla hela Skåne.

Högst intressant är naturligtvis att ingen uppvärmning kan noteras.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

22 thoughts on “Ingen värme-trend i Skåne

  1. Ska en uppvärmning påverka signifikant, så bör förändringen ske i hela grader varmare eller kallare. Om man känner att man saknar dygnsmedelförändringar som slår tiondelar eller hundradelar åt något håll, så tror jag man är fel ute. Jag är helt nöjd med datarepresentationen i Klippan och den stämmer väl med vad de flesta inom kort räknat ut, nämligen att klimatlarmen är en bluff och krisen handlar om något annat och mer sinistert.

  2. @UffeH

    Jag funderar på vad du menar att en graf med max- och mintemperaturer skall visa. Datamängderna innehåller timvärden dvs 8760 värden för varje normalår. Någon typ av medelvärdesbildning av max- och minvärdena över tid måste väl göras för att grafen inte bara skall bli en spretig bild med extremvärden av liten eller ingen signifikans för helheten.
    Att rita frekvensfördelnings/varaktighetsdiagram för temperaturerna är naturligtvis en annan möjlighet, men det blir kanhända svårt att visualisera trender om man tittar på en stor mängd sådana, ett för varje år, med omväxlande kalla och varma år.

    (Jag ser f.ö. inte att det skulle gå att infoga grafik när man skriver kommentarer här)

  3. Mats Sjöberg
    Är det max eller min temperaturen som gett höjningen i Helsingborg och Falsterbo?
    Skulle vara kul att se ett diagram med max och min temperaturer plottade plus en trendlinje för båda ytterligheterna istället för att bara presentera ett beräknat värde av medeltemperaturer.
    Enligt SMHI så är det nätter, vinterdagar och moln som står för höjningen av temperaturer i världen och Sverige och inte det som massmedia vill att vi ska tro, maxtemperaturer, vilka de jagar runt jorden för att hitta.
    Ur ett värmebehovs perspektiv så är det kanske så att veta trenden på minimum temperatur än en medeltemperatur.

  4. Som jag kommenterade tidigare:
    “Temperaturen gäller nog i stort inom samma växtzon som min givare befinner sig i”
    Växtzonen som Klippan ingår i omfattar varken Helsingborg eller Falsterbo.
    Att jag började notera max. och min. temperatur var för att det inte fanns någon officiell lämplig och att jag gärna ville ha “lokala graddagar” för att kunna jämföra min energiförbrukningar mot.
    Graddagar baserar sig på dygnens medeltemperatur.
    Att det började 2012 var för att jag då satte in 1:a generationens luft/luft-värmepumpar i mitt hus med direktverkande el.
    Förändringarna i graddagar stämmer väl överens med förändringarna i energiförbrukning, ända tills i år. Under 2023 har luft/luft-värmepumparna bytts ut mot den nya generationen, som ger 4 ggr input till -17°C. De har dessutom frekvensstyrning av effekten i förhållande temperaturen. Energiförbrukningen har minskat.
    Temperaturgivaren till väderstationen sitter i trädgården mot norr och helt skyddad för direkt solpåverkan. Givarens placering gör inte att den visar för låg temperatur utan kanske tvärtom för hög.
    Så redovisade data stämmer, i vart fall för Klippan, som jag inte tror är unikt.

  5. @Lasse
    Antalet soltimmar visar hur många timmar solinstrålningen varit över tröskelvärdet 120 W/m2. Att antalet timmar ökat med 20% betyder inte att den totala instrålningen ökat lika mycket, snarare handlar det om 10% när man summerar antalet instrålade W/m2. Mindre molnighet under sommarhalvåret och minskade luftföroreningar är två viktiga faktorer bakom ökningen. Då uppstår naturligtvis följdfrågan om och hur mycket utstrålningen (avkylningen) nattetid påverkats av samma faktorer, och vad totala effekten blir på genomsnittlig lufttemperatur.

  6. @Mats Sjöberg

    Jag tackar för dina upplysningar om fakta !

  7. ¨@sture.aastrom

    Ja, det fanns tidigare en SMHI station nära hamnen i Hälsingborg men den ersattes 1995 av den nuvarande som ligger utanför stadskärnan väster om väg 111, på 43 meters höjd över hav. Alla data jag använt kommer givetvis från den nuvarande stationen så resonemang om stationsflytt är irrelevant i detta sammanhang. Påverkan från omgivande bebyggelse? Nja, den ligger i och för sig i närheten av stadens utkant men tämligen fritt. För övrigt så påstods det ju att Åkessons privata statistik “torde gälla hela Skåne” och i det ingår vad jag förstår en punkt strax utanför Hälsingborg 😉

    Men för all del, jag kompletterar med trenderna från Falsterbo. Stationen ligger här mer lantligt vid fågelstationen/golfklubben och startade 2009. För perioden 2012-2023, samma som Åkesson använt, ser man att ökningen här är från 9,4 till 10,4 grader. Skulle man med hela perioden från första hela mätåret 2010 t.o.m 2023 får man en större ökning eftersom trendkurvan påverkas av att 2010 var ett kallt år.

  8. @Mats Sjöberg

    Jovisst. Bra exempel.

    Stationen i Klippan har stått på samma ställe hela tiden utan att omgivande bebyggelse ha förtätats nämnvvärt.

    Den i Helsingborg har en ny position. Var den än står, så omges den av bebyggelse, som succesivt förtätas.

    Trenden från Klippan är nog mer trovärdig.

  9. Räkna, räkna, räkna. Det räknas till förbannelse – på det som kan räknas just för att det kan räknas. De temperaturer media rapporterar är i huvudsak landmätta. Då gäller följande:
    o Det är främst välståndsländer som mäter.
    o De största landmassorna finns på norra halvklotet.
    o Alla välståndsländer utom två finns på norra halvklotet.
    o 90 procent av världens befolkning finns på norra havklotet.
    o Klimat måste upplevas. Utan publik/befolkning, inget klimat.
    o Alltså gäller hela klimatdebatten främst norra halvklotet.
    o Flertalet mätstationer finns i eller nära städer och bebyggelse.
    o Städer och bebyggelse växer och omger allt fler mätstationer.
    o Det är varmare i städer än utanför.
    o Mätstationer på landsbygd stängs. Det ökar medeltemperaturen för övriga.
    o Växande städer höjer medeltemperaturen utan att det blir varmare utanför.
    o Därför visar påstådd uppvärmning att det är varmare i städer.

    Knappast någon nyhet. Men temperaturer utanför måste mätas och redovisas. De visar hur varmt eller kallt det faktiskt är.

    God fortsättning!

  10. Det finns en faktor som kan skapa värmetrend-antal soltimmar.
    Dessa har en ökande trend under lång tid.
    20% fler soltimmar sen 1983 redovisar SMHI utan att tala om vad detta skapar för värmeeffekt.
    För Svenska temperaturer är detta mer betydelsefullt än ev CO2 påverkan.

  11. Global uppvärmning innebär att den globala medeltemperaturen ökar. Det innebär inte att det blir varmare överallt. Det är global uppvärmning om temperaturen ökar på en plats och ligger still på alla andra platser i världen.
    Den globala uppvärmningstrenden är 0,14 grader/årtionde. Vilket inte är något att oroa sig för.
    Det pågick förresten ingen global uppvärmning under nästan 9 år, fram tills för 7 månader sedan. Sedan följde en snabb och stor uppvärmning som klimatforskarna inte kan förklara. El Niño kan ha bidragit, men inte stått för alltihop.

  12. Trådens rubrik ser ut som ett skämt.
    Klippan saknar SMHI-mätstation men tittar man på data från den station som funnits i Helsingborg sedan 1995 ser man att, med linjär trendlinje, temperaturen stigit från 8,0 till 9,6 grader för perioden 1996-2023.
    Tittar man istället på perioden 2012-2023 som Åkesson använt ser man att ökningen är från 8,8 till 9,8 grader.(Att det blir olika temperaturer 2023 för de två linjära trendlinjerna är inget konstigt i och med att olika långa tidsperioder använts, 28 resp. 12 år)
    Trenden är tydlig: lufttemperaturen stiger i Helsingborg! Liksom där jag bor, c:a 80 mil norrut.

  13. Ingvar, Vad blir trenden om man låter Excel räkna ut en linjär trend över hela perioden? Det lät som en ganska enkel fråga, så varför inget svar?

    Saken är den den globala uppvärmningen ligger på ca 0,2 grader/decennium, och över en så kort period som du visar är det svårt att se något sådant med blotta ögat i diagrammet, ens om trenden på just denna plats råkar matcha globalt medel.

  14. Och här samma icke-trend för USA! Inget att se mao.

    https://wattsupwiththat.com/2023/08/08/noaa-u-s-average-temperature-anomaly-data-through-july-2023-wheres-the-crisis/

    Kan det vara så att den ökande solinstrålning vi sett (mätt) i timmar har påverkat den meridionala (mot högre latituder) värmetransporten från ekvatorn till Arktis där utstrålningen i atmosfären (mot rymden) santidigt blandar ut värmen på samma sätt som koldioxid? Alltså även en synbar förändring av det säsongsmässiga klimatet men då främst i norr (där vi bor) och i viss mån på högre höjder (glaciärer t.ex). Högre solinstrålning (mindre moln) ger ändå avsmältningseffekt på hög höjd trots lägre relativ-temperaturer. Glaciärerna har även en hel del (svarta) aerosoler djupt liggande som minskat reflexions-förmågan och ökat värmeupptagningen?

  15. Förutom att få fram medeltemperaturen räknar Excel även ut antalet graddagar. D.v.s. hur uppvärmningsbehovet ser ut, utan tappvarmvatten.
    Uppvärmningsbehovet, som graddagar för 2023 i förhållande till
    • 2022 har varit 105%
    • 2021 har varit 93,7%
    • 2020 har varit 110,6%
    Temperaturgivaren till väderstationen sitter i trädgården mot norr och helt skyddad för direkt solpåverkan.
    Temperaturen gäller nog i stort inom samma växtzon som min givare befinner sig i.

  16. Thomas P
    Hur kan vi ha global uppvärmning utan att den kan mätas lokalt?
    Rena trolleritricket eller hur?

  17. Vad blir trenden om man låter Excel räkna ut en linjär trend?

  18. Om man frågar klimatalarmisterna om var den här “uppvärmningen” kan märkas så får man aldrig något svar och det beror nog på att den helt enkelt är obefintlig eller inte existerar! Men klimathysterin har blivit en självspelande orkester som lever sitt eget liv utanför verkligheten eftersom media styrs av globala aktörer som vill hålla liv i villfarelserna.

  19. Ingen värme-trend på Teneriffa.
    Det finns en app med vars hjälp man kan granska temperaturtrenden på olika platser under en viss period. Jag granskade den på TENERIFE/SUR under samma period som Ingvar och det blev också ett horisontellt streck.
    https://realclimatetools.com/

Comments are closed.