Koldioxid är bra för hela mänskligheten

Figur 1. Skördetröska fyller skörden av vete i traktordraget släp

2024-01-25, KrBl, Kristianstadsbladet, Sture Åström:

2024-01-25, NSk, Norra Skåne, Sture Åström:

Koldioxid är bra för hela mänskligheten

De senaste 30 åren har gasen koldioxid framställts som farlig med risk att orsaka en global katastrof. Men den är livets ursprung och dess förutsättning.

Med energi från solen i en process som kallas ”fotosyntes” omvandlar växterna luftens koldioxid till de kemiska föreningar som bildar deras vävnader. Samtidigt frigörs syre, som vi människor och alla djur behöver för att andas. Växterna blir mat för djuren och oss människor. Vi består alltså mest av koldioxid och vatten.

För att leva behöver vi energi, som vi får genom att ”förbränna” maten med det syre vi andats in, så att den omvandlas till koldioxid i utandningsluften. När djur och växter dör och senare förmultnar, förbränns vävnaderna av luftens syre, så att koldioxid bildas igen. Att det handlar om ”förbränning” märks tydligt, om man räfsar ihop nyklippt gräs i en hög och låter den vara ett par dar. Inne i högen blir det varmt. Koldioxid går alltså runt i Livets alla skeden, vilket 

Notera att kolet i stenkol, olja och naturgas inte kan delta i livets kolcykel förrän de bränts upp och bildat koldioxid. Koldioxid är således växternas viktigaste näring. I kommersiella växthus sprutar man in koldioxid, så att halten där blir 2 – 4 gånger så hög som utanför växthusen. Då växer det snabbare och skördarna blir större.

Högre halt i luften har naturligtvis samma effekt utanför växthusen. Sedan 1950 har halten i luften stigit med cirka 35 procent. Det har bidragit till att världens skördar av spannmål har trefaldigats enligt FAO, FN:s Food and Agriculture Organization.

Därmed har andelen ”extremt fattiga” av världens befolkning minskat från 75 procent 1950 till 10 procent 2015 enligt Världsbanken. De som svälter idag, är vanligen offer för inbördes-krig, inte för klimatförändringar.

Den höjda halten av koldioxid i luften har alltså varit välgörande för hela mänskligheten. Skulle vi lyckas minska halten i luften, står det klart att skördarna skulle minska och antalet svältande skulle öka. Det är inte en spådom eller datorsimulering. Det är enkel aritmetik. Vill vi verkligen ha det så?

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Figur 2. FAO:s statistik över världens produktion av spannmål

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Koldioxid är bra för hela mänskligheten

  1. @Björn Wahlsten

    Sture använde sig av information från FAO, och det gjorde jag också. Besynnerligt att då bli utpekad som någon som “målar upp” något bara för att jag kompletterat bilden!

    Det finns mer att komplettera med men det är ingen ide att så på hälleberget.

  2. Just nu är jordbrukare i flera europeiska länder på krigsstigen. De har drabbats av klimatpolitik. Politiker har liten eller ingen kunskap alls om ”livets gas”. Istället målar de liksom Peter och Mats upp koldioxiden som ett problem.
    Jag tänker inte i EU-valet rösta på något parti som bedriver klimatpolitik.
    Hellre äter jag en kålrot än en solpanel.

  3. @Petter Wulff.
    Nämn något som “Pekar på det mesta” och är evidensbevisat i faktiska prov/tester/experiment. Liasom utan CO2 inget liv, eller är det också en “halvsanning”?

  4. Att koldioxid är bra för mänskligheten är en halvsanning, som vill antyda att koldioxid inte kan vara ett problem. Tyvärr pekar det mesta på att problemet finns där.

  5. Även FAO betraktar ändock CO2 som ett problem. I publikationen “The State of Food and Agriculture 2023” beskrivs bl.a. pågående arbete med att beräkna jordbrukets dolda kostnader, där växthusgaser står för en signifikant del.

    “This year’s The State of Food and Agriculture proposes an improved methodology to value the hidden costs of agrifood systems, based on a model developed by Steven Lord at the University of Oxford Environmental Change Institute for the Food System Economics Commission (FSEC).e, 1 The model was paired with FAOSTAT and other global sources that contain data for multiple countries and time periods on, for example, GHG and nitrogen emissions, land use, the burden of disease from dietary patterns, and poverty. The model thus estimates the annual hidden costs of national agrifood systems across various dimensions for a total of 154 countries.”

  6. Den som inte fattar dessa enkla samband borde sättas i hjälpklass – däribland de flesta av våra politiker, tydligen. Inför valet 2022 menade borgerliga politiker att klimatet inte var “en valfråga”. Det bidrog rimligen till SD:s framgång. Låt oss göra klimat, energi och försörjning till avgörande valfrågor härnäst!

  7. Det är livsviktigt för jordens växt och djurliv att halten CO2 blir så hög som möjligt inför nästa kalla period så det är bara att elda på! Det stora problemet är ju om CO2-halten blir för låg då är hela planetens växt och djurliv i fara efter nästa istid!

  8. Sture,
    Kul att du fått in detta korrekta, lågmälda och balanserade inlägg.
    Man får hoppas att det fortfarande finns människor som själva kritiskt kan granska och förfäras över den ständiga livsfarliga propagandan från klimataktivistiska forskare, politiker och deras religiösa aningslöst okunniga följare.

Comments are closed.