Northvolt jättefinansiering

VD Peter Carlsson får lån på 5 miljarder USD för sin expansion

2024-01-16, DI, Dagens Industri:

Northvolt tar in ny jättefinansiering

Batteritillverkaren Northvolt tar in sin största finansiering hittills på drygt 50 miljarder kronor. 

Kapitalanskaffningen viks framför allt till Northvolt i Skellefteå och garanteras delvis av Riksgälden.

+ – + – + – +

“Riksgälden”

Jo-jo ! “Riksgälden”, det är du och jag det. Vi står alltså som garanter för en jätteskuld i den största konkursen som Sverige kommer att se.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Northvolt jättefinansiering

  1. Börsen som “kreditgivare” är både rätt (skuld-sidan i balansräkningen fast i form av eget kapital uppräknat till “marknadsvärde” och fel därför att inga nya pengar skapas så länge inte nya aktier är en del av köpeskillingen (nyemission).

  2. Karl Erik R

    Har inga synpunkter på det aktuella fallet och ifrågasätter inte din kommentar i övrigt.

    Bara det att egna (börsnot) aktier som del (störst oftast) av köpeskillingen har skapat många miljardärer. Här kan man faktiskt prata om multiplikator-effekt med börsen som kreditgivare, dvs penningskapare (jmf banken som trycker pengar i kontobokföringen).

  3. Thorleif

    Helt överens. Vet inte vem köparen är men sannolikt något av de övriga ägarbolagen. Då är 200 Mkr i flera poster under ca tre år inte en stor summa.

    Det vi vet är att Peter Carlsson minskat sitt ägande något, och att någon/några andra ökat sitt ägande i Northvolt. PC äger genom sitt bolag 7 % av Northvolt som inofficiellt värderas till 200 miljarder. Det 7 procenten är alltså värda runt 14 miljarder. Då är 200 Mkr inte en “betydande summa” i jämförelse.

  4. Karl Erik R

    “Ett annat alternativ, som är mindre vanligt, är att man får ersättning i form av aktier i det köpande bolaget”

    Det stämmer bara i förvärv när det köpande bolaget inte är börsnoterat och sådana fall när det handlar om relativt små förvärvs-belopp (sett från köparens storlek).

    Det är tvärtom så att det är den typen av förvärv (med aktier) som drivit upp börsvärderingarna generellt, dvs med allt mindre kontantersättningar.

  5. Ivar Andersson

    Den informationen har jag inte. Det absolut vanligaste är en kontant ersättning. Nu är det inte Peter Carlsson personligen som äger aktierna i Northvolt, utan ett bolag som ägs av PC. Ersättningen för aktierna har alltså gått till PCs ägarbolag.

    Ett annat alternativ, som är mindre vanligt, är att man får ersättning i form av aktier i det köpande bolaget. Beror framför allt på vem som är köparen av PCs sålda aktier.

  6. Karl Erik
    Hur fick Peter Carlsson betalt för sin sålda andel?

  7. Claes Persson

    Peter Carlsson har sålt en del av sina aktier till någon annan. Han har minskat sin ägarandel medan någon annan har ökat sin ägarandel. Det innebär inte att några pengar har tagits ut ur bolaget.

    Eftersom Northvolt inte är börsnoterat så finns ingen skarp värdering av bolaget. Det har ryktats om en börsnotering under 2024 och då med en bedömd värdering på ca 200 miljarder. Gissar att det inte blir någon notering förrän bolaget har visat att man kan producera och sälja enligt plan. Dit kan det vara en bit kvar.

  8. Alltså denna figur, Peter Carlsson, får ju bedragarna i Northland-gruvan i Pajala att likna småhandlare? Där försvann “bara” 14.5 miljarder upp i “rök” eller rättare sagt i fickorna på de som var med och delade bytet d v s Anders Sundström, Sven-Erik Bucht och en hög med utländska storskojare som var med i “gruvprojektet”! Undrar hur många korrumperade politiker som kommer att sko sig denna gång?

  9. Investerarna riskerar bara andras pengar. Inte egna.

  10. Det lär inte bara vara skattepengar via Riksgälden utan det kommer även bli skattepengar som behövs för konkursade kommuner i samband med detta.

    Vilka stollar är det som investerar i detta? Förmodligen pensionsfonder som ska leka gröna. Så det blir ännu mer skattesmällar. Jag hoppas att det även är några fackföreningar som slösar bort sina medlemmars pengar, så dessa jobbförstörande organisationer försvinner.

  11. Ja, alltihopa är en kommande mardröm! Vilket “stölleprov” Anton i Emil i Lönneberga.

  12. Det räcker att studera personen vid sidan om batterimannen för att inse hur illa det blivit nu för tiden i nya sverige

  13. VD PETER CARLSSON firade detta genom att ta ut 200 miljoner av våra skattepengar ur Northvolt, trots att bolaget fortfarande går med större, och ökande, förluster än andra bolag i Sverige och EU.

    Som grundare av många bolag sedan 1968 undrar jag varför jag inte kom på denna “affärsidé”, att mjölka skattebetalarna på pengar, i stället för att grunda bolag som alltid uppvisat vinst och betalat in skatt, redan första året.

Comments are closed.