Tyska Ford drar ner 3.500 !

Ford slutar tillverka modellen Focus i Saarlouis, och lägger ner där

2024-02-07, ANE, Automotive News Europe:

Ford, IG Metall union agree to 3,500 job losses at German plant

(Ford och facket överens om 3.500 färre jobb i tysk fabrik)

Ford kommer att helt övergå till elbilar i Europa, vilka tillverkas i Spanien.

+ – + – + – +

Tyskland driver företagen på flykt

Många mindre företag har redan flytt den tyska “gröna” politiken. Nu gör de riktigt stora detsamma.

Sedan är det förstås en fråga hur det går för Ford. Jag anser att satsningarna på ebilar är dödsdömda. Allmänheten har börjat få klart för sig att koldioxid är välgörande.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Tyska Ford drar ner 3.500 !

  1. Del 2

    Det kommer ju billigare elbilar säger ni. Ja, men enda sättet att göra en elbil billig är att minska på batteriet = räckvidden och storleken. De får köpa en standard golf när de behöver en kombivolvo. Så mindre för pengarna.

    Sedan har det blivit ett priskrig från Tesla, det innebär att begagnatmarknaden rasar samman. Som säljare av en begagnad elbil får du mycket sämre betalt, när nya bilar säljs billigare. Bra? Nja kanske inte, jämför med vindkraftsindustrin som prisat ut sig i konkurrensen. Ska det bara finnas en elbilstillverkare = Tesla i framtiden (jämför iPhone ovan) eller ska det finnas konkurrens?

  2. Det finns en kurva med fem stadier
    – Den startar med entusiasterna och slutar med eftersläntrarna.
    Jämför med mobiltelefonen, när iPhone först kom var det bara entusiatserna som köpte den, nu har den en stor marknadsandel, men den är inte var mans telefon, så eftersläntrarna har inte börjat köpa den. Det är för att det finns fullgoda alternativ.

    https://images.app.goo.gl/rJzHBGCpv6yJ3ra47

    Huvudproblemet för elbilarna är att investeringskostnaden är så hög. I Sverige är det ju vanligt att en tjänstebil efter tre år når massorna, som kan köpa den för typ 60 % av nybilspriset. Så om en ny tjänstebil (bensin / diesel) kostar 400 000 kronor så kan man få en bra bil för cirka 240 000 kronor. En elbil är cirka 50 % dyrare än en “vanlig” bil, så den kostar 400000*1,5*0,6 = 360 000 kronor. Det innebär att andraköparna måste öka sin investering och det kostar pengar för dem. De har inte råd med det och kör vidare med sina äldre bilar.

  3. Ford förlorar ju pengar på elbilar. EU har sådan bötestumme i ögat på biltillverkarna att de slutar tillverka lönsamma bensin-och dieselbilar för att slippa böter och andra hinder och pålagor. Drivande är EU:s gröna, som måste röstas och rökas ut.

  4. Göran

    För att citera Kissinger från förr;

    ” Being an enemy to the United States is dangerous but being a friend could be lethal”

    Ukraina upplever f n detta (proxy-kriget) och frågan är när Israel (trots att de “ägt kongressen”) råkar ut för detsamma?

  5. Jag tror inte att tyska folket inser att “koldioxid är välgörande” utan de inser att den gröna omställningen kommer ratt göra dem alla fattiga och arbetslösa.

    Tyskarna bör även lära sig att USA inte är en vän till Tyskland utan en fiende till Tyskland. Först spränger USA gasledningarna i Östersjön så Tyskland inte får billig gas. Sedan stoppar USA gas från USA.

    Beter sig en vän så?

  6. Elbilssatsningen är en ‘generell flopp’. Nyligen presenterades att Volvo Cars inte längre kommer att vara delägare i Polestar, som istället till dess nedläggning blir en del av dess kinesiska ägares domän. Renault lägger ner elbilsmärket Ampere, vilket märke så sent som 2021 skulle vara huvudsatsning på batteribilsmarknaden och dominerande inom Renault vid pass 2030.
    Detta var förutsägbart, liksom amerikanska bilkoncerners samt tyska ditos batteribilars eskalerande förluster.
    Dyra elbilar var aldrig avsedda för gemene man, endast för elitens nöje. De är en integrerad del i samma grupps önskan om allmänhetens befolkningslokalisering till 15-minutersstäder för underlättad kontroll av gemene mans förehavanden via koncentrerade 5+G satsningar och LED-lampsupplysning.

Comments are closed.