Tyskland väljer nu gaskraft

Siemens

Figur 1. Kraftverksturbiner är numera jättelika

2024-02-07, Petterssons Blogg:


Tyskland vill bygga subventionerade gaskraftverk

+ – + – + – +

Komplett idioti såväl i Tyskland som USA

President Biden har utfärdat ett dekret som förbjuder export av flytande naturgas, LNG.

Figur 2. Priset på naturgas vid Henry Hub, USA, Bloomberg data

Dekretet gör alltså att priset går ner i USA och upp i Tyskland och på annat håll. Det gör att Ryssland får bättre betalt för sin gas. Tvärt emot meningen med sanktionerna.

160710-Gas Cykler

Figur 3. Två vanliga konstruktioner av kraftverk för naturgas

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Tyskland väljer nu gaskraft

  1. Notera nedskalningen. De startade med 28 GW och är nere på 10 GW nu. Fördelen för tyskarna är ökat kapacitetsutnyttjande, nackdelen att antal dagar de inte har tillräckligt med el ökar och de kan inte alltid importera. Det innebär i grunden att prisvariationerna kommer att öka.
    Låga priser – överproduktion av el och vind som inte kan konverteras till vätgas.
    Höga priser – för låg effekt på gaskraftverken som gör att det blir brist på el.

    Sedan är det ju tyskarna som via sina skatter betalar för subventionerna, det uppstår ju inte pengar från tomma intet (om inte sedelpressarna används, vilket ökar inflationen). Så hur man än vänder sig får man mindre pengar i fickan på grund av elpriserna.

  2. Satsar vi på både gas och kärnkraft måste vindkraften regleras nedprioriteras (=konkurser) mht övrigas avkastningskrav. Styrning via SvK? Eller helstatlig gas och kärnkraft? Vi kan väl inte bara köra gas när det inte blåser? Eller kan vi?

  3. Sverige borde göra detsamma, eftersom vi har den tekniska kompetensen och leveransförmågan avseende gasturbiner inom landet. På denna blogg har jag själv upprepade gånger sagt detsamma.
    Till #svend Stouges undran skulle undertecknad genast ingå långsiktigt gasleveransavtal med Danmark, vore jag ansvarig för Sveriges elförsörjning. Det vetenskapligt sett politiska tramset kring ‘klimatkris/klimatmål’ borde genast tas bort från den samhällsorienterade debatten.
    I övrigt kan jag notera att Sverige redan uppnår netto-noll utsläpp av koldioxid, räknade vi med skogens nettoabsorption. Det har t.o.m. Naturvårdsverket medgett, men skogens nettoabsorption tas inte med i den politiskt betingade sammanräkningen av koldioxidutsläppens plus/minus-poster.
    Vid en satsning på gasturbiner för Sveriges elförsörjning slipper vi de storskaligt negativa följderna av vindfläktssatsningar och betjänar istället de positva effekterna kring fotosyntesens gröna tillväxt.

  4. Det kanske blir inbördeskrig i USA snabbare än förväntat. Texas vill stänga gränsen mot Mexico och Biden hotar med militära insatser om Texas gör det.

  5. Det senaste utspelet (energiwende) aviserar en utbyggnad av “gaskraftverk” med installerad effekt motsvarande 10 GW. Praktiskt innebär denna plan att ca 20 anläggningar om vardera 500 MW skall uppföras.
    För att legitimera satsningen hos de mest rabiata CO2-hatarna, påpekas nogsamt att dessa turbiner skall i en framtid kunna konverteras till drift med vätgas.
    Den som lever får se!

  6. Tysklands ændring i retning mod naturgas kan måske også ses i lyset af at de danske gasfelter fra Nordsøen, som har være lukket ned i nogle år pga ombygninger, åbner op i slutningen af marts 2024.
    Danmark har ikke ønsker om at bruge naturgassen pga. den grønne omstilling, hvorimod Tyskland helt sikkert med glæde vil aftage denne – blot en tanke og hvem ved?

  7. USA är en opålitlig leverantör av energi och gör hur man vill om det passar deras agenda! Bidens mål är att flytta EU:s industrier till USA och gärna all högkvalificerad personal plus alla rika vilket skulle kunna rädda ekonomin i den nerkörda unionen som är på gränsen till inbördeskrig i Texas. Ryssland nöter ner den ukrainska militären utan att ta större risker och ekonomin i Ryssland går som tåget…Sanktionerna är helt misslyckade och ruinerar EU i stället. Så Bidens och “demokraternas” mål är att rädda sig själva på bekostnad av EU.

  8. Amerikansk inrikespolitik kanske. Biden vill dopa ekonomin för vanligt folk för att få fler röster. Ryssland har kört fast i Ukraina och ju längre kriget drar ut desto mer försvagas Ryssland (och Ukraina förvisso, men det bryr sig knappast USA om).

Comments are closed.