Retorik och konspirationer om klimathotet

Baro-Logga-2

2014-10-13

Mitt genmäle till två repliker på inlägget Klimathotet kraftigt överdrivet, se under fliken Media. De är:

Klimatförnekares retorik under lupp

Konspiration inte trovärdig

Debatt om klimatet på inlägg av Aina Hagberg och Daphne Thuvesson och Lars-Erik Andervad, publicerade 1 oktober.

Representanterna för Folk och Frö behandlar mitt inlägg som retorik, det vill säga skitsnack, och efterlyser fler källhänvisningar. Sådana tar mer plats än som finns här. Jag föreslår ett besök på klimatsans.com/oversikt/.

De tittar faktiskt på en hänvisning som visar att minimum för isen på Arktis år 2013 var cirka 6 miljoner kvadratkilometer, fast IPCC:s forskare och Al Gore förutsagt att den skulle vara borta då. De funderar inte över betydelsen av detta för IPCC:s trovärdighet. I år var isen något större.

Data för Antarktis hittar man med Google: antarctic sea ice extent. Svårare är det inte. Det är historiskt rekord för tredje året i rad med över 20 miljoner kvadratkilometer, lika mycket större än i fjol som hela Sverige. Inga tecken på avsmältning finns.

Jag får upprepa: Intergovernmental betyder mellanstatlig, vilket är så politiskt som något kan bli.

Lars-Erik Andervad hänvisar till 2 000 forskare istället för att försöka bemöta mina uppgifter om fakta. Det är IPCC:s argument, som visar att de är politiker och inte förstår vad vetenskap är: Det spelar ingen roll hur många som tycker något. En enda mans uppmätta data har flera gånger i historien vänt den etablerade uppfattningen upp-och-ner.

Jag har inte nämnt konspiration. H. C. Andersen beskrev processen utmärkt i sagan om Kejsarens nya kläder, det vill säga blind auktoritetstro. Som modern medborgare bör man tänka själv.

IPCC har förutsagt ständigt stigande global temperatur. Det har visats helt fel under de 18 år som den nu stått stilla. Dess aktuella larm avser förutsägelser för åren 2040 och 2100. När de misslyckats med 18 år, vill de få oss att tro, att de kan spå 25 och 85 år. Försök försvara det om ni kan.

Det finns inga mätbara tecken på vidare uppvärmning. Den vi haft har givit större skördar tillsammans med mera koldioxid. Denna har alltså varit nyttig. Vårt eldande har räddat miljoner människor från svält.

Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Retorik och konspirationer om klimathotet

 1. En källa behövs på när Al Gore sa att isen i Arktis skulle vara borta 2013.
  Vore bra om Ni kunde fixa det.

  Det närmaste man kan komma är att han sagt att i värsta fall kan Arktis första isfria sommar komma inom 10 år.

  IPCC har antagit att efter 2050 kommer de flesta år ha en isfri period under sensommaren och att den första isfria perioden kommer c:a 2030.

  Det skall inte bara vara klimatsans. Det måste vara lite sans på kritiken också och inte ljuga hitta på att vissa har sagt något som de inte sagt. Då blir det här lika idiotiskt och löjligt som Stockholmsinitiativets blogg Klimatupplysningen.

  1. BBC brukar vara en någorlunda pålitlig källa, när det gäller att citera folk. År 2007 skriver de om en av IPCC:s mera betydande forskare:

   Professor Wieslaw Maslowski told an American Geophysical Union meeting that previous projections had underestimated the processes now driving ice loss.

   Their latest modelling studies indicate northern polar waters could be ice-free in summers within just 5 – 6 years.

   Former US Vice President Al Gore cited Professor Maslowski’s analysis on Monday in his acceptance speech at the Nobel Peace Prize ceremony in Oslo.

   Gore har alltså uttryckt sig så att BBC uppfattat att han trott att isen kunde vara borta 2013.

   Från ett tal i Tyskland 2008 citeras Gore:

   “Entire north polar ice cap will be gone in 5 years”

   Här tvekar han inte. Det blir också 2013.

   Maslowski menade alltså 2012 eller 2013 och Gore var bestämd avseende 2013. Sedan trumpetades denna förutsägelse ut så starkt och så allmänt att år 2013 försökte ett par dussin segelbåtar gå nordvästpassagen, men frös fast, och ett par fransoser ville komma in i Guinness genom att bli de första att ro till nordpolen. De vände i tid.

   För övrigt har Al Gore uppträtt både synnerligen okunnigt och rent ohederligt, ex.vis i sina filmer och videos.

 2. De schweiziska munkarna har annaler som går längre än år 900 men från detta eller 1000 talet är har de kontinuerliga och tillförlitliga mätresultat och personliga observationer gällande vädret. Av dessa data kan man dra slutsatserna att det svänger i 50 års 100 års och längre cykler. Tyvärr minns jag inte namnet på forskaren som föreläste vid Umeå Universitet den s k Katastrofkursen för doktorander i historia där vi från Magisterkursen i Luleå var inbjudna. Någon som vet?

Comments are closed.