Olle Ludvigsson vill ha monopol på omtanken om miljön

Jorden har existerat i 4.5 miljarder år

Notera hur belysningen visar var folk bor, på Sicilien och Italien, i Libanon och Israel samt en tunn linje längs Nilen i Egypten.

+ – + – + – +

2019-06-04

Olle Ludvigsson, ledamot i Europaparlamentet för S, skriver om klimatet i ledarkrönika i Nerikes Allehanda 190520. Som vanligt är med politiker, journalister och miljöorganisationer blandar han ihop viktiga miljöfrågor med klimatet. 

Vi som protesterar mot de överdrivna klimathoten om att vi bara har tio år på oss att rädda jorden från dess undergång, kallas högerpopulister som stoppar huvudet i sanden och inte bryr oss, eftersom vi enligt Olle Ludvigsson är genuint ointresserade.

En undersökning av University of Michigan visar att vi som är skeptiska till överdrifter, manipuleringar och t o m helt ovetenskapliga slutsatser vad gäller klimatet, i själva verket i praktiken bryr oss mer om miljöfrågor än vad andra gör. Men vi kan också skilja dessa miljöfrågor, som människan kan påverka, från klimatet som människan inte alls, eller högst marginellt kan påverka.

Även de senaste larmen om ökande takt av utrotning av arter har för övrigt visat sig vara dramatiskt överdrivna. Det var värre förr, som värst under slutet på 1800-talet.

Jorden beräknas ha existerat i ca 4,5 miljarder år och människan, Homo Sapiens, i åtminstone 200.000 år. De har överlevt oerhört mycket större påfrestningar än de normala klimatförändringar vi upplever idag. Så kommer det bli även denna gång, enligt fristående och seriösa klimatforskare.

Det vore mycket mer angeläget att diskutera nedsmutsning av luft och hav, kemikalier i livsmedel, sanitära villkor för fattiga och deras behov av el och energi till rimliga kostnader, än att blanda in den livsnödvändiga och osynliga koldioxidens marginella påverkan på växthusgasbalansen i atmosfären.

Denna skrämselpropaganda medför onödig ångest hos många människor, liksom enorma ekonomiska resurser som slösas bort på verkningslösa åtgärder vi i stället skulle kunna använda till angelägna miljöfrågor människan verkligen kan påverka.

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Göran Wickström

Fria och obundna debattörer.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather