Kaliforniens back-up blir dieselaggregat i sommar

Kaliforniens stora elbolag, Pacific Gas & Electric Company, GP&E, sätter in portabla dieselgeneratorer hos viktiga brukare, när de stänger av strömmen för säkerhets skull.

I Kalifornien har okunniga miljöpolitiker härjat ganska ohämmat sedan 70-talet. De har motsatt sig byggandet av dammar för att säkra tillgången på vatten. Folkmängden har ökat från 20 miljoner till 40 miljoner sedan dess. Under förra decenniets torrperiod blev därför stora arealer av jordbruksmark öde. Detta accentuerades av att en garanterad volym av det vatten som fanns skulle släppas ut i havet, för att en fiskart, smelt, som levde i bräckt vatten skulle få tillräckligt stort habitat.

För biodiversitetens skull förbjöds avverkning i stora delar av skogarna. Sedan hade ingen intresse eller pengar till skogsvård. Nedfallna grenar, kvistar och löv fick ligga kvar och torka till en lättantändlig bädd. Brandgator och gator för elledningar fick växa igen. Den dödliga branden i Paradise år 2018 tros ha startas av att elledningar svajat i blåsten och orsakat gnistor i kontakt med träd.

Målet har varit att bli “fossilfri” och därför har man förbjudit pumpning av olja i de oljekällor som finns. Istället importerar man olja från Gulfen.

Man har avvecklat egen elproduktion. Man subventionerar köp av el-bilar och sedan stänger man av strömmen! Bländande logik !

GP&E har ständigt varit trängda. Nu vill bolaget reducera sin risker att orsaka bränder och andra olyckor genom att stänga av strömmen i vissa områden, när omständigheterna där bedöms som riskabla. Pengar och tid finns inte att åtgärda decenniers försummelser av att hålla hög standard på säkerheten.

Samhällsviktig verksamhet

Men man kan inte bara stänga av strömmen för sjukhus, vattenverk och viktiga industrier. Därför skaffar man nu portabla dieselgeneratorer till sådana ställen.

Sådana aggregat i container finns nästan alltid för omedelbar leverans. Det är lösningen för dem som inte i tid kunnat planera för nödvändig produktion. I UK är de en etablerad del av satsningen på vindkraft.

Dieselaggregaten har små effekter jämfört med en “riktig” kraftstation, ex.vis 0,3 MW jäm-fört med 3.000 MW. Det betyder sämre verkningsgrad och mera föroreningar i avgaserna.

Ur all nykter betraktelse är dieselaggreagaten ett underkännande av sans och vett.

Detta drabbar dock inte i första hand elbolaget men de miljöpolitiker som gjort verksamhetens förutsättningar oförutsägbara.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Kaliforniens back-up blir dieselaggregat i sommar

  1. Det är bra att Kaliforniens stora elbolag, Pacific Gas & Electric Company har sunt förnuft och förstärker ett undermåligt elnät med beprövad teknik.

Comments are closed.