Drömmen om batterier är komplett verklighetsflykt

Figur 1. På Teneriffa ute i Atlanten frestas alerta politiker att testa drömmarna om ett “fossilfritt” elsystem.

Världen är full av öppet tillgängliga data, även om väder, klimat och energi. Det gäller bara att inte hårt blunda för fakta, så som vår miljöminister ofta väljer att göra. Häromdagen, 10/6, stod hon i Riksdagen och skrämdes återigen med “havsnivåhöjningar på flera meter” till följd av klimatförändringar. Man frågar sig hur en fullvuxen svensk kan vara ovetande om landhöjningen.

Vår tidigare landsman Björn på Teneriffa, han är numera acklimatiserad spanjor, håller sig à jour med energifakta. Han rapporterade igår 2020-06-14:

+ – + – + – +

Det stora spanska elbolaget Iberdrola har fått tillstånd att uppföra tre vindkraftverk här på Teneriffa med en total effekt av 13,5 MW. Vingarna är 71 meter långa. Det är Iberdrolas första kommersiella vindkraft med ett Li-Ion batteri på 12 MWh. Det finns redan vindkraft på Teneriffa som idag på morgonen levererade max 32,9 MW. Efter en timme och 20 minu-ter hade emellertid effekten minskat till 8,1 MW.

Figur 2. Klockan 03:10 levererade vindkraften 32,9 MW, vilket motsvarade 13,81 % av behovet

Färgkoden, medurs uppifrån:

(Aiolos på ön Aeolia och var härskare över vindarna enligt grekisk mytologi. I romanska språk heter vindkraft därför ex.vis Eólica.)

Figur 3. Klockan 04:30, efter 1 timme och 20 minuter, hade vindkraftens effekt sjunkit till 8,1 MW.

Det skulle motsvara att Iberdrolas nya vindpark går från 13,5 MW till 1,42 MW, en minskning av effekten med 12 MW. Hur länge räcker batteriet om 12 MWh? Om minskningen varar en timme förbrukas 12 MWh. Emellertid, för att garantera en lång livslängd slutar man ta ut energi ur batteriet, när 40% återstår. Så gör man även i vår hybridbil. Kapaciteten 12 MWh är i praktiken bara 7,2 MWh. Bortfallet 12 MW under en timme och 20 minuter kräver netto 16 MWh. Batteriets nominella kapacitet skulle då behöva vara 27 MWh ! ! ! Det är dubbelt så mycket som möllornas maximala produktion under en timme.

Björn på Teneriffa

+ – + – + – +

Björn nämner inte “pengar”. Jag utgår från att Iberdrola har anslag av skattepengar för att bygga vindkraftparken. Dem slösar politikerna gärna med för att se sina drömmar förverkligas. De klarar inte kontakten med verkligheten:

  • Genomsnittliga effekten från vindkraft är 25 – 30 % av märkeffekten. Man måste alltså betala för 3 eller 4 ggr den effekt man behöver.
  • Med batterier för att utjämna blåstens nyckfullhet får man betala för effektbehovet minst en gång till.
  • Men batterier klarar bara några timmar. Det kan råda nära vindstilla i två veckor. Då behöver man fossil kraft eller kärnkraft. Till marknadens fulla effektbehov ! ! !

När man då har sådan kraft, behöver man ingen sol- eller vindkraft. Det är onödiga utgifter att bygga sådan. Och när man har subventionerad sådan, parasiterar den på de pålitliga kraftslagens marknad, så dessa får sälja bara en del av sin kapacitet. Skall de övertalas att inte lägga ner, måste de få betalt även då de inte producerar, något som gäller i flera länder.

“Irre Zustände.” Ren galenskap, sa Sigmar Gabriel, näringsminister i Tyskland

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Drömmen om batterier är komplett verklighetsflykt

  1. Staffan A. Qvist skriver i boken Klimatnyckeln om batterier. Han studerade en normalvecka i februari 2018 och simulerade hur vår elförsörjning skulle sett om batterier var den backup som erfordras om vi stängt kärnkraftens 8 GW.

    Vi skulle behöva köpa all batteriproduktion i världen i fyra år för att få ihop den lagringskapacitet som behövdes för att fylla dipparna i vindkraften efter att vattenkraften fått bidra med maximalt. Orimligt utan att prata pengar. Särskilt som batterierna troligen sedan behöver bytas efter runt femton år.

  2. Batteridrift ger oss ca tre timmars respit vid strömavbrott, i alla fall vi som surfar med bärbar dator 😉
    Men när datanätet svajar så blir det panik efter 5 minuter.

Comments are closed.