Klimatkrav på byggnader i extraordinärt snömos

Figur 1. Anrika IVL har släppt en broschyr på 35 sidor som betalts av “Sveriges Allmännytta” och “Kommuninvest”.

Den tidigare högt ansedda institutionen IVL med miljöforskning på programmet har övertagits av världsförbättrare, som vill bistå sina trosfränder med goda råd. Vid upphandling av byggnader skall inte bara pris och kvalitet bedömas utan även dess GWP, Global Warming Potential, beräknad som “CO₂-ekvivalenter” för material och processer. Sedan kan man få en byggnad som är så “klimatsmart” att det underlättar marknadsföringen.

Steg i upphandlingen

Figur 2. Fyra övergripande steg i upphandlingen

1. I det officiella Sverige kan “Kunskapsuppbyggnad” bara ske genom att man går på särskilda kurser. Där får man sedan ett diplom, som verifierar den kunskap som förvärvats. Det är viktigt då okunniga överordnade, politiker, inte annars förstår vilka uppgifter man kan anförtros.

Här skall alla berörda avkrävas bevis på sin “Kompetensutveckling” Det behövs alltså MÅNGA kurser och konferenser och seminarier.

Detta tillförsäkrar arrangörer och föreläsare goda inkomster liksom deltagarna, som ju måste få högre lön för sin bevisade högre kompetens.

2. Kravens utformning måste givetvis beslutas tidigt i byggprocessen. Det kräver förstås samråd, samarbete och kunskapsutbyte i många, många sammanträden. Samt inhämtande av lagar och regler, ex.vis Boverkets förslag till regler för “Klimatdeklaration av byggnader” på 156 sidor.

3. Upphandlingstexter måste formuleras. Här är broschyren konkret hjälpsam med förslag till texter. Huruvida de är praktiskt tillämpbara lär visa sig så småningom.

4. Utvärdera klimatberäkningar. Detta kan vara utomordentligt enkelt då det handlar om en inbillad verkan av CO₂ som ingen kunnat bevisa att den finns. Om alla berörda bara bekänner sig till tron på dess existens, gör man beräkningarna så som man lärt sig på kurserna.

Lite svårare kan det bli om någon frågar: Hur säkert är det ? Det har kurserna inga svar på.

Figur 3. Ordlista för denna nya “teknik” eller “religion”

Bortemot hälften av dessa begrepp blir födkrokar för specialiserade konsulter: Bygg-sektorns Miljöberäkningsverktyg används för Livscykelanalys i en nödvändig Klimatberäkning som skall granskas av en Tredjepartsgranskare.

Figur 4. Ungefär 20 skeden i en byggnads livscykel skall utvärderas i en analys.

Vad är det möjligt att veta om varje skede ? Hur stora osäkerheter ligger i varje skede ? Hur stor blir summan av alla osäkerheter ?

+ – + – + – +

Gigantisk svindel

För oss som insett att CO₂ inte har någon mätbar verkan på klimatet, blir alla resultat kvalificerat snömos, hur omsorgsfulla beräkningarna än är. Ett snömos som gör husen dyrare, vilket skall betalas av oss skattebetalare och hyresgäster.

Det är en gigantisk svindel.

MEN, var skall alla dessa allvarligt syftande världsförbättrare anställas, när deras nuvarande uppgifter blir överflödiga efter klimatbluffens avslöjande ? I “riktiga arbeten” har deras kunskapslyft och erfarenheter inte mycket värde.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Klimatkrav på byggnader i extraordinärt snömos

  1. Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger aggressivt så tas den till slut som sanning. Redan första meningen i pamfletten snavade på sanningen; “Bygg- och fastighetssektorn står för nästan en femtedel av Sveriges klimatpåverkan varav hälften kommer från byggverksamheten.”

    Man kan inte låta bli att tycka synd om Al Gore. Först snuvas han på ett i förväg intecknat presidentskap. Sedan väljer han koldioxid som mobbningsoffer. Jag kan dock ha en liten förståelse för det sistnämnda. Att förstå koldioxidmolekylens roll i atmosfären är det många med avancerade arbetsuppgifter och lång utbildning som heller inte förstått. Jag hade heller inte ägnat många tankar åt det och när jag väl började fundera var det inte helt utan vedermödor, inte minst på grund av den massiva propagandan vi utsätts för.

    Att Parisavtalet är historiens största pyramidspel bör inte föra med sig att vi slutar med den utveckling mot bättre miljö som pågått länge. Problem blir när man använder medel på helt fel sätt och istället förvärrar miljön. Man stänger ner fullt fungerande kärnkraftverk samtidigt som man dumpar fossila bränslen i allt högre grad. Om “miljövännerna” var miljövänner och inte bara teknikfientliga skulle man bygga Gen IV-reaktorer, helst i närheten av större tätorter, och använda det “utbrända” kärnbränslet till dem. Då skulle vi få god tillgång till elenergi och fjärrvärme samtidigt som vi drastiskt skulle minska halveringstiden för “kärnavfallet”.

  2. Aktuell hållbarhet heter en organisation som sysslar med denna typ av snömos.
    Det krävs utbildningar för detta nämligen.
    De gör även en rankining av kommunernas hållbarhetsarbete.
    För att komma högt i denna ranking så krävs bla en anpassning till häftigare regn.
    Det är så man tro att klimatet kommer att ändras.
    Poäng för åtgärder som kostar således.
    På ett gissat utfall.
    Tyvärr så är det pengar på fel insats, nederbörden har minskat i intensitet, inte ökat!

  3. Visste känns det som att Sverige blivit “dummare”. Okunniga chefer. Konstiga politiserade styrparametrar (typ hållbarhet). Ett kontinuerligt rapande av floskler.

    Läste en intressant artikel för några år sen. Den var skriven av en psykolog som studerat chefer i offentlig och privat tjänst. Det hon kom fram till var att majoriteten av chefer gick runt och var rädda för att bli avslöjade (för att de egentligen inte begrep den verksamhet de var ansvariga för).
    Det är därför de säger floskler. Då är man på trygg mark. Om man säger nåt som man tänkt själv så kan det bli väldigt väldigt fel (=inte karriärsbefrämjande).

    Har funderat mycket på varför vi hamnat här. Vem tjänar egentligen på detta? Min slutsats är Management Konsulterna (McKinsey, Boston m.fl.). Det är lysande för deras affärer om beslutsfattarna inte klarar nåt själva.

  4. Blev blåst på en bygganmälan för en Attefallsutbyggnad på 15 kvm. Vid inmätning 2 år senare så var tillbyggnaden 15,45 kvm. Extra kostnad för bygglov = 11.750 kr.
    Dock fick jag inte betalningen för bygganmälan i retur 🙁

  5. Voine voine, det är så verklighetsavvikande som det kan bli. Till slut så måste ALLT passera genom klimatnålsögat som lilla MP bestämt. Alla förfrågningar om nybyggen “förfinas” i varje steg till en ny nivå angående klimatet. Man blir så trött…………

  6. Aktuella klimatkrav är god isolering och bra uppvärmning samt fungerande el, ifall det blir kallare.

  7. Det är inte konstigt att det är dyrt att bygga i Sverige. Jag saknar krav på att byggnaden ska ha solpaneler på tak och väggar eller finns det inlindat någonstans?

  8. Sverige är förunderligt. Man kan få diplom på att man ingenting förstår om klimatet och koldioxidens verkan. Skulle vara roligt att se om de är lika glada för diplomet och stolt visar upp det när sanningen uppdagas.
    Allt emanerar från IPCC och den svenska inkompetenta regeringen och dess “miljöminister”.
    Som “lök på laxen” har nu regeringen gett Boverket i uppdrag att tillsammans med Energimyndigheten utreda och föreslå kompletterande energikrav på byggnader för att nå energi- och klimatmålen. Det skall redovisas senast den 19 november 2021.
    Så det är tur för dem att de har IVL:s snömos att luta sig på.

Comments are closed.