Sydvästlänken kommer kanske aldrig att fungera

Svenska Kraftnät i Lyby, Hörby. Omriktarstationen nertill, ställverket upptill

Det är ingen liten anläggning !

HD/Sydsvenskan har idag en artikel med ovanstående rubrik.

(Betalvägg)

Ingresssen lyder så här:

Skånes nybildade effektkommission tror inte på Svenska kraftnäts löften att den starkt försenade Sydvästlänken tas i drift i augusti – och att Skåne därmed får lägre elpriser i höst.
“Jag börjar tvivla”. “Jag har svårt att tro det”. “Det låter tveksamt.” “Fan tro’t”. “Jag börjar bli luttrad”. Så låter omdömena inifrån kommissionen.

+ – + – + – +

Det är omdömena om Svenska Kraftnäts nya uppgift om datum för drift, 15:e augusti. Det är en försening för 23:e gången.

Effektkommissionen

I nät-tidningen EnergiNyheter finner jag en presentation av kommissionen:

Region Skåne har tagit initiativ till en effektkommission i Skåne. Den skånska effektkommissionen ska verka som en gemensam röst för att lyfta det regionala kapacitetsbehovet på den nationella politiska arean gentemot regering och myndigheter när det gäller strategiska elfrågor.

Deltagare: kommunstyrelseordförande i Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad och Ystad, Skåne läns landshövding samt ledande företrädare för E.ON, Öresundskraft, Kraftringen, C4 Energi, Ystad Energi, Uniper och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

+ – + – + – +

Exempel på politikers inkompetens

Vi har behandlat förseningarna många gånger:

Sydvästlänken försenad för 20:e gången till 31:e mars

Där finns länkar till sex tidigare poster.

Jag ser det som en följd av den fortgående politiseringen av alla myndigheter med samtidigt negligerande av teknisk kompetens, eller kanske t.o.m. förakt för kunnande. Vi har många myndigheter med ansvar för utpräglat naturvetenskapliga eller tekniska områden, Naturvårdsverket, SMHI, SVK, etc. Som Generaldirektörer tillsätts numera politiker, vilka oftast helt saknar erfarenhet av annat än “politik”. Hur skall en okunnig GD kunna skilja på en kompetent och en inkompetent medarbetare ?

I detta fall fick man i upphandlingen anbud från två stora leverantörer: ABB med decenniers erfarenheter av likströmstransmission från ASEA, och från franska ALCATEL, som inte tidigare levererat en jämförbar anläggning. De ville tydligen ha en referens-anläggning att hänvisa till för senare projekt på annat håll.

ALCATEL sänkte priset så att de fick beställningen. Huruvida oegentligheter har förekommit i hanteringen av anbuden har diskuterats.

ALCATEL misslyckades så grovt att bolaget såldes till amerikanska General Electric, som förmodligen också ville ha en anläggning för att lära sig tekniken.

Det vi nu ser är hur de övar sig i tekniken att överföra likström med mycket hög spänning.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Sydvästlänken kommer kanske aldrig att fungera

  1. BD-Nille 2021/03/11 at 22:20
    Inkompetensnivån har ökad. Prata kan många men vi behöver mer verkstad.

  2. På 1970-talet klarade Sverige av att bygga 12 reaktorer på 10-12 år. Nu klarar vi inget. Vad är det som har hänt?

  3. Det går inte att byta till ABB för de har annan utrustning. Då blir det ett helt nytt projekt. Men ABB har ansvar för kabeln och den hade problem med skarvarna som fick grävas upp och åtgärdas. Vet inte om det är åtgärdat men troligen för problemet nu verkar vara i elektroniken och mjukvaran.

  4. Något är fel med upphandlingen. Först vann ABB kontraktet sen ville SVK ha en till byggnad så anbuden fick göras om. Då minskade franska företaget anbudet. ABB ökade som väntat. Hur kan det bli billigare att bygga mer? Det tänkte de inte på. Sen har de inte värderat kunnande i upphandlingen. Dessutom anses det att SVK räknat fel på förluster i nätet. ABB sa då inofficiellt att det blir den nya Hallandsåstunneln och de hade rätt. Det handlar om inkompetens från början till slut. Det är väl dags för en utredning om detta redan nu. Eller det är inte så redan.

  5. “Hur skall en okunnig GD kunna skilja på en kompetent och en inkompetent medarbetare ?”

    Huvet på spiken ! Det kan de inte.

    Dessutom är min erfarenhet att inkompetenta personer helst omger sig med ännu mer inkompetenta personer. Ingen vill ju vara chef för en grupp där alla utom man själv förstår. I alla fall har jag aldrig träffat en sån person.

    Det normala är ju att de brukar fokusera på nånting som inte kräver kunskap, t.ex. formulera en vision, införa nån ny organisation, ta fram en strategi o.s.v..
    Efter ett tag har man en ledning som håller på med allt utom verksamheten. Samtidigt så har de som kan verksamheten inget att säga till om.
    Om något behöver göras så anlitar ledningen en konsultfirma (så att personalen inte ska upptäcka att de inte vet vad verksamheten håller på med).

    Tror att detta gäller hela västvärlden. Inte bara Sverige.

  6. Det bästa vore att säga upp avtalet med GE och lämna över till ABB så de kan bygga om anläggningen till fungerande skick. Hur många fler förseningar tål vi?

Comments are closed.