Nu slutet för tysk kärnkraft

Wiki

Figur 1. Kärnkraftverket Isar 1 ser snyggt och välskött ut

Efter Fukushima 2011 drev “De Gröna” en framgångsrik kampanj mot kärnkraft i Tyskland. De tog ingen hänsyn till att olyckan inte berodde på bristande säkerhet på kraftverket. Den orsakades istället av en stor jordbävning på havsbotten, som skapade en tsunamivåg på 15 meter, något som var synnerligen exceptionellt och därför inte förutsett i arrangemangen för säkerheten.

De reservaggregat, som skulle svara för nödkylningen var placerade på höjden 7 meter, om jag minns rätt. De blev översvämmade och slutade fungera. Sedan försökte man kyla de överhettade reaktorhärdarna med begjutning av vatten, som spjälkades till väte, vilket ledde till stora explosioner.

Energiewende

Angela Merkel lovade att avveckla kärnkraften och satsade mycket hårt på “förnybar el”, d.v.s. vindkraft och solkraft, Energiewende. Nu har utbyggnaden därav pågått i 10 år, så att Tyskland har mest “förnybar” el per invånare i Europa. Några kärnkraftverk har redan stängts. Slutdatum för de återstående har beslutats:

Bundesministerium

Figur 2. Slutdatum för Tysklands återstående kärnkraftverk

Även flera kolkraftverk har fått order att stänga.

Men, verkligheten under februari har visat att det kanske inte är realistiskt. Kylan höjde elbehoven, snön låg tjock över stora delar av solpanelerna och vindarna var svaga en hel vecka. Starka röster kräver nu att kärnkraften skall behållas. Sådana finns t.o.m. inom “De Gröna”.

Det finns ingen teknisk utveckling eller några tänkbara uppfinningar som kan hindra snön att lägga sig eller förmå svaga vindar att stärka sig. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Nu slutet för tysk kärnkraft

  1. Japanerna borde har räknat med tsunamis som är högre än 10 meter. Det finns nämligen historiska belägg för att landet tidigare har drabbats av tsunamis som är betydligt högre än 10 meter.
    Tyskland kan bara drabbas av höga tsunamis om en rymdsten slår ned i Östersjön eller Nordsjön. Då lär folket i norra Europa få andra problem än kärnkraftshaverier. Det fåtal som överlever…

  2. intressant är att Tyskland bestämde sig för att stänga kärnkraften pga tsunamin i Japan.
    Det känns som låg risk för att en tsunami ska drabba något av de tyska kärnkraftverken…

  3. Man kan undra varifrån dom tänkt sig få den elen.
    Deras Kärnkraft har en effekt på 8,11 GW. Med en tillgänglighet på 92 % skulle det innebära att ca 65 360 GWh/år försvinner.
    Skall sedan Kolkraften på 43,5 GW med 85 % tillgänglighet också bort, skulle det innebära att ytterligare ca 323 900 GWh/år kommer att försvinna.
    Totalt blir det ca 389260 GWh/år i saknad produktionsmöjlighet.
    Att jämföras med:
    Sveriges egenproduktion (exkl. import) för 2020 på ca 158 800 GWh.
    Norges vattenkraftverk på 3,59 GW, kommer inte att räcka långt.

  4. Jag har tidigare visat på energiinnehåll i mekanisk, kemisk resp nukleär framställning.
    Att inte vidareutveckla kärnkraft för att på så sätt göra energi till en ’gratis’ tillgång för mänskligheten kan bara förstås vid att den som kontrollerar energin kontrollerar makten.
    Man VILL inte släppa detta verktyget. Energi är MAKT.

  5. Kärnkraft är ett dilemma för dem som samtidigt inte vill se mer fossil energi.
    Flödesberoende el generering är inte tillräcklig.
    Men Tyskland har ju gasen från Ryssland.
    Den stöter emellertid på problem när USA vill straffa Ryssarna.
    Framtiden blir intressant hur kommer detta att utvecklas?
    Kanske den enda spänningen Tyskarna kan se fram emot!

Comments are closed.