Växjö Energi valde Bio-CCS för att få till minus-utsläpp

YLE

Träflis är framtiden tror många, när fossilt skall fasas ut

Kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Anna Tenje (M), förklarar:

Växjö kommun har mycket högt ställda mål vad gäller miljö och klimat och Växjö Energi är ett av våra flaggskepp i detta arbete. Växjö Energis utsläpp är fossilfria sedan en tid tillbaka och nu spänner vi bågen ytterligare för att Växjö ska bidra än mer positivt för att minska utsläppen samt driva på den tekniska utvecklingen så att fler får möjlighet att följa efter.

Planerna redovisas utförligt i tidningen BIOENERGI den 9:e mars:

Växjö Energi har fattat ett inriktningsbeslut om att satsa på koldioxidinfångning. Tekniken kallas CCS, Carbon Capture and Storage, och när det är koldioxid från energiåtervinning av biobränslen kallas tekniken Bio-CCS. VD på Växjö Energi, Erik Tellgren, förklarar:

– Genom att lagra koldioxid från biomassa skapas det som brukar kallas för negativa utsläpp, det vill säga motsatsen till fossila utsläpp. Det är en viktig och effektiv åtgärd för att minska mängden koldioxid i atmosfären och motverka klimatförändringarna.

Avsikten är att komprimera gasen, frakta ut den på Nordsjön och pumpa ner den i gamla borrhål för olja på 2 à 3 km djup.

Henrys naturlag säger att det går inte

Henrys naturlag säger att vid varje temperatur uppstår jämvikt vid en viss relation mellan halten av en gas ovan vattenytan och halten i vattnet. Stör vi den jämvikten med utsläpp, så strävar havet att återställa jämvikten. Havet absorberar således den koldioxid vi släpper ut. Det sker med en viss fördröjning, men med den tidshorisont som gäller för klimatet, 30 – 60 år, hinner processen fullbordas. Det betyder också att om vi fångar in koldioxid från atmosfären, så gasar havet ut lika mycket. Det blir ingen bestående effekt av “minusutsläppen”.

På så lång sikt som räknas, 30+ år, kan ”Människan” inte påverka halten i atmosfären. Projektet är bokstavligen “pengar i sjön”.

Halten koldioxid i atmosfären bestäms av temperaturen på havets ytvatten, som främst påverkas av Solens varierande aktivitet. Denna aviserar nu kallare tider, som redan visat sig i Texas och på flera andra håll.

Väljarna bör protestera mot kommunens planer på att kasta pengar i sjön.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Växjö Energi valde Bio-CCS för att få till minus-utsläpp

  1. Vad blir verkningsgraden på det energiverket efter den CCS åtgärden? Hur många kubikmeter eller ton koldioxid behöver fraktas och lagras per år? Vad kostar allt detta? Bara tokigheter därför att man fått för sig att CO2 ökar den globala uppvärmningen med ca 0,1 grad per decennium. Som har registreras med satelliter som inte kan urskilja temperaturskillnader på 1 grad.

  2. Poängen är att hur mycket man än “fångar in”, så får det noll verkan på halten i luften. Den bestäms av havets temperatur, som mest påverkas av Solen.

  3. Lasse

    Tror att Sture menar att om vi tar bort CO2 från atmosfären så kommer haven att frigöra bunden CO2 för att återställa balansen. Inte att den nerpumpade CO2 skulle slippa ut.

    I det här fallet vill man ju ta hand om CO2 som ännu inte kommit ut i atmosfären. Kostnaden lär bli hög och tekniken är väl ännu på försöksstadiet.

  4. Det finns ingen uppgift om kostnaden för bio-CCS men det behövs bidrag från EU som i alla gröna projekt.

  5. Naturlagar i all ära, men det finns andra fysiska hinder för att gaserna skall blandas ut i Havet.
    Injecerar man gas i formationer där man utvunnit naturgas så lär det stanna där om man gör rätt.
    Därtill finns det en process som gör CO2 tlll sten Ca CO3.
    Åter till frukosten och CACAO

Comments are closed.