Olja på havet foto-oxiderar inom timmar eller dagar

NASA

Utsläppet av olja från plattformen Deep Water Horizon 2010-04-20.

Oljan syns inom den vita rektangeln. Utsläppet uppskattas till 800 miljoner ton råolja, vilket gör det till den största oljekatastrofen i historien.

En studie ledd av forskare vid University of Miami (UM) visar att oljan som flöt på havet efter oljeutsläppet från Deep Water Horizon, DWH, fotooxiderades till långlivade föreningar inom timmar eller dagar istället för lång tid som man trodde medan utsläppet pågick. Detta är de första modellresultaten som stöder den nya teorin om foto-oxidering som tagits fram i laboratorieförsök.

Oljedroppar på havsytan omvandlas i en vittringsprocess som kallas foto-oxidering. Råoljan bryts ner till nya föreningar efter en tids exponering för solstrålning och syre. I denna vittringsprocess bildas bl.a. tjära, som kan bli kvar på stränderna i årtionden. Trots de stora effekterna av denna process, togs ingen oxidation i beaktande under arbetet med utsläppet.

Ungefär 75 procent av foto-oxidationen under utsläppet från DWH inträffade i de områden där kemiska dispergeringsmedel sprutades från flygplan. Foto-oxiderad olja är känd för att minska effekten av dispergeringsmedel. ”Att förstå tidpunkt och plats för den här vittringsprocessen är mycket viktig” sa Claire Paris, seniorförfattare till studien. “Det hjälper till att rikta ansträngningar och resurser på färsk olja, samtidigt som man undviker att stressa miljön med kemiska dispergeringsmedel på oljeföreningar som inte påverkas.”

”Foto-oxiderade föreningar som tjära stannar längre i miljön, så det är mycket viktigt att modellera sannolikheten för foto-oxidering inte bara för att vägleda beslut om första reaktion under ett oljeutsläpp och restaureringsinsatser efteråt, men den måste också beaktas vid riskbedömningar innan prospektering utförs” tillade Ana Carolina Vaz, huvudförfattare till studien.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Olja på havet foto-oxiderar inom timmar eller dagar

  1. Råolja är faktiskt en naturprodukt. Visserligen finns det mest i underjorden, men även innan människor fanns och ville ta upp den, kom den upp till ytan ibland. Alltså är det rimligt att naturen har utvecklat ett sätt att ta hand om den och minimera den skada den kan göra.

  2. Samtidigt kalasade mikroorganismer i haven på oljan som välkommen näring. Den angreps alltså av naturliga processer både ovan- och underifrån. Ingen utsäkt för utsläpp – men värt att beakta!

Comments are closed.