Sydvästlänken bra för SVK

SVK

Sydvästlänken: Heldraget, luftledning. Prickat, jordkabel

Namnet på slutstationen är vilseledande. Strax norr om Lund ligger ett Hurva med skylt på motorvägen. Det “Hurva” som ligger i Hörby är litet, varför slutstationen hellre bör betecknas Lyby.

HD/Sydsvenskan har den 15:e mars en artikel om Sydvästlänken (betalvägg):

Sen länk ger miljarder till svenska kraftnät

Svenska Kraftnät, SVK, tjänar miljarder på prisskillnaderna mellan norr och söder.

Här några utdrag:

På sex år har Svenska kraftnät fått in drygt sju miljarder kronor på en ökande skillnad i elpris mellan norra och södra Sverige. . .

När det uppstår flaskhalsar i det svenska elnätet uppkommer prisskillnader, som tillfaller Svenska kraftnät i form av kapacitetsavgifter. . . Svenska kraftnät tar dock inte upp dessa kapacitetsavgifter som intäkt. De bokförs först som en skuld, ett räntefritt förskott från kunderna. Förskottet kan användas för att finansiera investeringar i nätförstärkningar. . .

Enligt företagsekonomen Stefan Yard, professor emeritus vid Ekonomihögskolan i Lund, innebär de ökade kapacitetsavgifterna att Svenska kraftnät inte får några finansiella problem av att Sydvästlänken är starkt försenad.

  • Situationen är absurd. Kunderna betalar ett högre elpris. Och Svenska kraftnät har bara fördel av kapacitetsproblemen.

+ – + – + – +

Artikeln gör inte troligt att de stora intäkterna minskat ansträngningarna från SVK:s sida att åtgärda problemen. Dessa är ju orsakade av leverantörernas tekniska svårigheter. De har tagit sig vatten över huvudet. Varför står inte de för kostnaderna ?

Absurd är situationen !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Sydvästlänken bra för SVK

  1. Svenska kraft nät har ju fått ca 1,9 miljarder att betala (att fungera som bank) till behövande. Dessa pengar kommer ju väl till pass – en del kan man använda för att köpa loss den inbyggda inkompetensen som finns på Svk.

  2. Ju högre elpriser desto mer skatteintäkter för staten . Hur var det nu vi sjöng på 1970-talet : “Staten och kapitalet , de sitter i samma båt
    borstar varandras ryggar och
    ägnar samma språk ”
    Nja , jag vet inte om jag refererade rätt mening två och tre , men första meningen
    är korrekt. // Första meningen är intressant , då statliga intäkter gynnas av högre prissättningar oavsett varor eller tjänster. Den tidigare reglerade prissättningen av elkonsumtion är numera historia . Den oreglerade prissättningen och minskad säker el från kärnkraft ökar priset på el. Minskad tillgång på el ( alternativ el med vind och sol ) driver upp priset på el.

  3. På YouTube finns en kanal som heter ”Klimaschau”. I detta avsnitt får vi bl.a. höra att Tyskland 2020 tvingades importera 36% mer el än föregående år. ”Klimatskyddet” i Tyskland har medfört att man har en av världens högsta elpriser.
    https://youtu.be/DRaCfWjBlao?t=111

Comments are closed.